
Presa internaţională
Israelul pregătește ofensiva terestră în Gaza (Der Spiegel)
Apelurile la calm și pace vin din întreaga lume, dar israelienii și palestinienii nu le aud de nicio culoare. Întâi, aviația israeliană l-a ucis pe liderul militar al mișcării radical-islamice Hamas. Apoi, extremiștii din Brigăzile Kassam și organizația Jihadul Islamic au început să tragă sute de rachete către teritoriul israelian. Opt palestinieni și-au pierdut viața în operațiunea Stâlpul Apărării, trei israelieni au murit în urma bombardamentelor ulterioare. Ministrul apărării Ehud Barak a dat ordin de mobilizare pentru 30.000 de rezerviști. Zeci de transportoare blindate și autocare cu militari israelieni se îndreaptă către granița cu Gaza. Numai seara trecută aviația israeliană a derulat peste 70 de raiduri împotriva unor ținte din teritoriul controlat de Hamas. Un purtător de cuvânt al armatei a declarat pentru un post de televiziune israelian că ar fi pe cale să extindă operațiunea din Gaza. A fost pentru prima dată de la războiul din Golf din 1991 când un proiectil a atins capitala Tel Aviv. Orașul a reprezentat un fel de linie roșie de netrecut în conflictul dintre Israel și organizația Hamas. Până ieri. În acest context, președintele american Barack Obama a condamnat tirurile cu rachete ale Hamas și i-a asigurat sprijin premierului israelian. Operațiunea Stâlpul Apărării e menită să intimideze liderii Hamas. Ministrul israelian al Transporturilor a declarat că liderii mișcării, precum fostul premier Ismail Hanije, n-ar trebui să se simtă nicăieri în siguranță. Dacă e nevoie îi vom vâna ca pe animale, a spus acesta.
Rețeta anilor 1930 aruncă Europa în recesiune (The Telegraph)
E al doilea trimestru consecutiv când zona Euro cade în recesiune. Șocul austerității din Mediterana se extinde către țările din nord.
Economia Olandei a scăzut cu 1,1% în trimestrul al treilea în condițiile unei crize imobiliare. Austria a picat cu 1% față de anul trecut și până și Finlanda a ajuns să aibă probleme. Recesiunea nu e o surpriză, spune majoritatea specialiștilor, pentru că rețeta de combatere a crizei e una învechită de prin anii 1930 care aduce țările de la periferia zonei Euro în pragul colapsului. Europa e într-un echilibru nociv și nu va ieși din cercul vicios al politicilor fără viziune decât în momentul în care va face o schimbare radicală de curs. Nici Franța nu stă deloc bine, chiar dacă datele publicate ieri arată că a scăpat de recesiune la mustață. Veștile pentru anul viitor sunt însă extrem de sumbre în contextul conjuncturii slabe și a celui mai auster buget din ultimii 30 de ani.
Franța, preferata durere a The Economist (Le Monde)
E deja a treia oară. Întâi era vorba despre Franța în negare, apoi despre Periculosul domn Hollande. Acum e Bomba cu ceas din inima Europei. Publicația britanică The Economist continuă acțiunea sa de French bashing – traduc jurnaliștii francezi și termenul: atac dur, gratuit și cu mari prejudicii.
Conform ziariștilor britanici, Franța ar putea deveni cea mai mare problemă a Europei și a monedei unice, iar criza ar putea lovi din plin anul viitor. Criticile cele mai dure sunt adresate președintelui și premierului. Nici Francois Hollande nici Jean-Marc Ayrault nu par să fie lideri hotărâți și curajoși pentru a impune reformele necesare în Franța în condițiile în care majoritatea se opune pașilor duri, dar absolut necesari. The Economist admite că administrația a devenit poate mai conștientă de problemele cu care se confruntă, dar măsurile timide sunt prea puține și vin prea târziu.
Lista reproșurilor la adresa Franței este extrem de lungă: economie în stagnare, șomaj ridicat, deficit comercial abisal, creștere de fiscalitate etc. La acestea se mai adaugă și reticența elitei de a transfera atribuții suverane la Bruxelles.