Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Le Figaro: Criza politică se agravează în România

victor-ponta-2.jpg

Foto: ft.com

Bertolt Brecht, dramaturg german, se întreba: „Oare n-ar fi mai simplu ca Guvernul să dizolve poporul şi să aleagă altul?”. Pe fond, asta este soluţia aleasă de USL în România. La o săptămână după referendumul eşuat pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, majoritatea parlamentară de la Bucureşti refuză să îngroape securea războiului. 

 

Ba mai mult, conflictul politic se agravează într-atât încât ministrul de interne preferă să-şi dea demisia acuzând presiuni „inacceptabile”. Acum se discută despre reinventarea listelor electorale. Toate în ţara lui Eugen Ionescu în care absurdul nu mai omoară.

Der Standard: Curtea Constituţională contrazice Guvernul României

În contextul controverselor iscate la Bucureşti privind listele electorale, CCR a emis un punct de vedere în care clarifică următorul fapt: nu cere actualizarea listelor, ci trimiterea listelor actualizate înainte de votul din 29 iulie. Curtea subliniază: Conform legii, actualizarea listelor electorale nu poate avea loc decât în termen de cinci zile de la data stabilirii referendumului, deci înaintea votului, în niciun caz după acesta. În acelaşi context, jurnaliştii austrieci notează că cei doi miniştri din MAI şi-au înaintat demisia. Ioan Rus este citat cu declaraţia că nu poate fi „părtaş le nerespectarea legii”.

Courrier International: Trimiteţi România la creşă, vă rugăm!

Dacă este cineva care pierde din tot acest război politic, atunci marele perdant este România la capitolul imagine. Blogul cotidianului francez, parte a grupului Le Monde, citează din publicaţii româneşti precum Dilema Veche şi Qmagazine. Ideea enunţată de francezi este următoarea: Circul politic este menit să susţină toate eforturile de distrugere a imaginii României. Duse sunt vremurile în care românii susţineau că romii pătează imaginea ţării. Acum toată ţara se străduieşte să arate de ce este capabilă. Românii sunt în derivă, în căutarea unor repere şi a lor înşişi. Situaţia din ţară este caracterizată de lipsa totală a valorilor, de clivajul incompetenţelor şi de domnia intoleranţei.

Financial Times: Ponta îşi înăspreşte controlul asupra puterii

De trei luni în funcţie şi Victor Ponta schimbă dintr-un foc cinci miniştri ai Guvernului său. Alegeri vor fi în toamnă, deci numirile vor avea efecte minore asupra politicilor executive. Şi mai e ceva ce aceste schimbări nu vor reuşi: să calmeze spiritele în chestiunea respectării statului de drept în România. Se pare că Guvernul nu va renunţa până când preşedintele suspendat nu va fi demis din funcţie. Ponta susţine sus şi tare că administraţia sa nu face altceva decât să înlăture monopolul lui Băsescu asupra puterii în stat. Între timp, România este în vizorul lumii întregi cu probleme de derapaje democratice, iar economia, care abia înregistra un modest reviriment, a fost aruncată în zona instabilităţii de toată criza politică.

Ynetnews: Negaţionist al Holocaustului, numit ministru în România

Comunitatea evreiască din România este profund indignată de numirea în funcţia de ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul a senatorului Dan Şova. Acesta a rămas în memoria tuturor cu remarcile sale antisemite în care nega existenţa Holocaustului şi spunea că „niciun evreu nu a suferit în România”. Istoricii estimează că aproximativ 13.000 de evrei şi-au pierdut viaţa în pogromul de la Iaşi în 1941, dar Şova s-a arătat convins că doar „24 de evrei au fost omorâţi în pogromul armatei naziste la Iaşi”. Demis din funcţia de purtător de cuvânt al PSD, Şova a manifestat regrete că declaraţia sa ar fi fost interpretată greşit şi a refuzat să prezinte scuze publice.

Tagesschau: Ungaria, România şi Serbia – Ce se întâmplă în sudestul Europei?

Se pare că Victor Ponta preia discursul lui Viktor Orban, deşi oficial se distanţează de personajul politic maghiar. Se vede acelaşi ton mai ales în reacţia la criticile germane în chestiunea democraţiei şi a statului de drept din România. „Şi în Germania oamenii au voie să voteze în chestiuni politice. E oare permis numai în Germania şi în România nu? Suntem oare o colonie?” – cu această declaraţie este citat Ponta de jurnaliştii germani. Cuvintele premierului român maschează un atac frontal la democraţie. Curtea Constituţională e luată ostatic. Acum judecătorii trebuie să ajusteze rezultatul referendumului prin adaptarea listelor electorale „la realitate”. Citat este li preşedintele suspendat Traian Băsescu: „În ce ţară a lumii s-a mai văzut ca regulile unui referendum să fie modificate după vot?”.

 

Revista presei internaţionale cu Laurenţiu Colintineanu