Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Le Nouvel Observateur: România rămâne în ceaţă în chestiunea demiterii preşedintelui

Presa internaţională tratează pe larg subiectul amânării verdictului CCR de validare a referendumului. Publicaţiile străine atrag atenţia că prelingirea crizei politice din România nu este deloc benefică pentru economie care dă semne evidente de declin. Cu toate acestea, politicienii români nu par prea interesaţi de aceste aspecte, constată massmedia internaţională.

 

AFP: ''Situaţia României rămâne incertă în privinţa destituirii preşedintelui''

Curtea Constituţională din România a amânat până pe 12 septembrie decizia sa privind validitatea referendumului de destituire a preşedintelui de centru-dreapta Traian Băsescu, o mişcare surpriză care prelungeşte criza politică, scriu şi Liberation şi L’Express. Unul dintre liderii USL şi actualul preşedinte interimar al ţării, Crin Antonescu, se va afla la conducerea statului până la verdictul final al CCR. Prin această decizie ''nu înseamnă că România traversează o perioada de instabilitate", a asigurat Crin Antonescu. Premierul social-democrat Victor Ponta a calificat drept ''corectă'' decizia CCR şi a declarat că guvernul se va reuni vineri ''pentru a răspunde cererilor sale''. AFP notează că incertitudinea care domneşte în ultimele săptămâni în România riscă să prelungească războiul de zi cu zi al cuvintelor dure dintre politicieni.

Despre aceeaşi criză politică şi amânarea deciziei CCR scrie şi Washington Post. Conflictul dintre aripa de stânga şi cea de centru dreapta a stârnit îngrijorări în ceea ce priveşte democraţia din România. Publicaţia notează că declinul preşedintelui Traian Băsescu, o figură carismatică şi uneori conflictuală, s-a produs în momentul numirii lui Victor Ponta în funcţia de prim-ministru, acesta din urmă declanşând procedura de suspendare.

Bloomberg: ''Criza politică din România continuă după decizia de amânare a Curţii''

Curtea Constituţională din România a amânat decizia privind validitatea referendumului din 29 iulie, fapt care prelungeşte criza politică şi slăbeşte moneda naţională, leul.

Reuters: Curtea amână votul privind demiterea, prelungeşte agonia

Decizia CCR a provocat o devalorizare imediată a monedei naţionale româneşti cu 0,4%. Criza politică nu mai ia sfârşit în România. Se înmulţesc îndoielile privind respectarea angajamentelor asumate în relaţia cu FMI. Dealerii din piaţă estimează că leul ar putea ajunge pe termen scurt la 4,65 unităţi pentru un euro în aceste condiţii de incertitudine. În prezent se află la Bucureşti o misiune de evaluare din partea FMI. Fără asistenţa Fondului, România ar pierde încrederea investitorilor şi aşa scăzută.

Financial Times: Curtea Constituţională îl lasă pe preşedinte suspendat

Decizia prelungeşte incertitudinea politică din ţara din Balcani după ce luptele interne dintre preşedinte şi coaliţia majoritară la guvernare au provocat îngrijorări internaţionale cu privire la respectarea normelor democratice. Amânarea Curţii reprezintă un suflu nou pentru majoritatea de centru-stânga în încercarea de a-l debarca pe preşedinte, dar şi un semnal negativ pentru investitori care sperau ca referendumul de duminică să aducă o rezolvare a crizei interne. După ce iniţial atât premierul Ponta cât şi preşedintele interimar Antonescu anunţaseră că vor respecta cvorumul la plebiscit, acum au contestat faptul că pe listele de vot ar fi înscrişi mult mai puţini români de fapt. Astfel continuă ceea ce analiştii au considerat un război între două clanuri pentru preluarea controlului în Justiţia românească.

RTL Online: CCR întârzie întoarcerea lui Băsescu

Întoarcerea în funcţie a preşedintelui Traian Băsescu este amânată de CCR, deşi, conform informaţiilor oficiale de la Biroul electoral Central, şeful statului a trecut cu bine de încercarea de demitere din funcţie prin referendum. Subiectul de ceartă politică este acum câţi români au drept de vot, de fapt, şi, de aici, dacă participarea minimă obligatorie a fost atinsă sau nu. Până în 12 septembrie România îl are, în continuare, preşedinte interimar pe Crin Antonescu.

Die Presse: Preşedintele Băsescu trebuie să mai aibă răbdare

Judecătorii Cuţii analizează sesizarea conform căreia rezultatul referendumului de demitere a preşedintelui ar fi viciat din cauza listelor electorale. CCR a dat termen de pronunţare pe 12 septembrie. Până atunci, autorităţilor li se cere să furnizeze datele corecte privind numărul românilor cu cdrept de vot. Judecătoarea Aspazia Cojocaru a declarat chiar că ea ar anula referendumul pentru că ar fi fost organizat pe baza unor date demografice false. Culmea e că actuala putere îşi motivează contestaţia chiar cu cifrele unui recensământ pe care l-a atacat în perioada în care era în opoziţie. Apoi să nu mai vorbim de faptul că este contrazis chiar propriul ministru de interne care a confirmat listele iniţiale de două ori.

RP Online: Băsescu rămâne suspendat până pe 12 septembrie

Criza politică din România se prelungeşte astfel cu cel puţin şase săptămâni. Şi asta într-o ţară care în ultimele săptămâni a fost acuzată de mai multe ori că nu respectă statul de drept.

Le Nouvel Observateur: România rămâne în ceaţă în chestiunea demiterii preşedintelui

Cotidianul francez citează din comunicatul CCR care se referă „la informaţiile contradictorii” parvenite judecătorilor de la diferitele autorităţi cu privire la numărul persoanelor ce figurează pe listele electorale permanente. 31 august este termenul limită până la care premierul Ponta trebuie să centralizeze aceste date. Declaraţiile contradictorii ale ministrului de interne au uimit pe toată lumea. De două ori şi-a asumat Ioan Rus listele electorale pentru ca joi să trimită un document ministerial în care afirmă că nu-şi mai poate asuma corectitudinea acelor liste. Guvernatorul BNR a declarat în context că reinstaurarea calmului pe scena politică „ar ajuta mult” instituţia sa în încercările de reda stabilitatea monedei naţionale.

L’Humanite: O speranţă pentru Victor Ponta?

Ar mai fi o şansă: Curtea să valideze referendumul luând în considerare o nouă situaţie demografică în România. O şansă pentru Victor Ponta care n-a reuşit deloc să îşi ascundă dezamăgirea la aflarea rezultatelor de participare la vot. Asigurări au fost date şi de Ponta şi de preşedintele interimar Antonescu. Dar ele valorează puţin într-o ţară care simte efectele crizei din zona Euro şi care este confruntată şi cu o secetă ce ameninţă producţia agricolă.