Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liderii americani incearca sa evite “prapastia fiscala” (New York Times)

In luna ianuarie, SUA ar putea fi confruntate cu o serie de majorari de taxe si taieri automate de cheltuieli daca parlamentarii nu reusesc sa gaseasca o solutie de reducere a deficitului bugetar pe termen mediu. Senatorii din ambele tabere lucreaza acum la un plan de sesiune extraordinara programata dupa alegerile prezidentiale din noiembrie care sa ofere o varianta de lucru.

Senatorii democrati si republicani nu sunt nici pe departe pe aceeasi lungime de unda. Republicanii din camera inferioara se opun in continuare oricarei forme de majorare a impozitelor. Democratii declara sus si tare ca nu vor permite extinderea facilitatilor fiscale pentru bogati nici macar pentru sase luni. Dar se pare ca exista si parlamentari responsabili – asa am putea intelege initiativa unui grup bipartizan de senatori care se straduieste sa promoveze un plan in trei pasi menit sa evite taierile automate de cheltuieli si cresterea necontrolata a taxelor.

In primul rand, senatorii ar urma sa cada de acord asupra unei tinte de economisire de 4000 de miliarde de dolari pe urmatorii 10 ani. Ar urma sa fie discutate o reforma profunda a sistemului fiscal american si reducerea cheltuielilor prin modificari la programele de asigurari medicale si la programele guvernului federal.
Daca aceasta varianta va esua la negocieri, atunci ar intra in vigoare o varianta a propunerilor formulate de Comisia Fiscala a presedintelui Obama. Pe langa schimbari la programele sociale si taieri la finantarile federale ar urma sa aiba loc si reduceri de taxe impreuna cu eliminarea unor deduceri fiscale. Astfel s-ar asigura venituri de peste 2000 de miliarde de dolari. In final, Congresul ar urma sa voteze asupra amanarii masurilor automate, dar numai impreuna cu un plan care sa semnaleze seriozitatea demersului.

Presedintele Obama a anuntat deja ca nu va accepta o lege a Congresului care doar sa amane “prapastia fiscala”. Dar cum ambele tabere asteapta intai rezultatul alegerilor, este posibil ca administratia sa permita o scurta amanare pana dupa luna noiembrie sperand sa aiba mai multa influenta dupa scrutin.

Datoriile Greciei urca la un nivel record (Der Spiegel)

Atena aplica austeritate peste austeritate, programe si conditii ca nicio alta tara. Si totusi, datoria suverana a tarii va ajunge anul viitor la 179% din PIB. Cu alte cuvinte, datoria Greciei va creste chiar fata de momentul in care datoriile tarii catre creditorii privati au fost schimbate in primavara.

Cu chiu cu vai acceptau creditorii Greciei sa renunte la o parte a datoriei lor. Operatiunea se cheama “haircut”, dar tunsoarea nu a avut efectul scontat decat pe termen extrem de scurt. Din proiectul de buget prezentat ieri de Guvern Parlamentului reiese ca scaderea economica estimata pentru anul viitor este de 4,2%. Daca in primavara datoria tarii scadea la 132% si pana in 2020 se dorea un procent de 120%, bugetul Guvernului ne da vesti proaste. Din nou. Comisia Europeana prognoza ca, chiar si fara reforme, datoria nu va creste in 2013 la mai mult de 168%. Si s-a inselat. Din nou

Motivul pentru aceasta evolutie este lipsa cresterii economice. Dar de ce vorbim de crestere cand economia elena nici macar nu stagneaza. Va fi al saselea an de recesiune la rand. In acest moment, Grecia nu mai poate evita falimentul decat cu ajutorul finantarii internationale. Negocierile continua, troica internationala inca nu e convinsa de programul Greciei de economisire in valoare de 11,5 miliarde Euro si refuza eliberarea urmatoarei transe de 31 de miliarde. Intre timp, sindicatele elene au anuntat noi greve, iar extremismul de dreapta este in floare. Violentele se tin lant. Ieri, manifestanti greci au incendiat un lagar de imigranti acuzandu-i pe acestia de multe din problemele cu care se confrunta.

Tradare intre dictatori – Assad l-a livrat pe Ghaddafi (Die Welt)

Unde se ascunde Ghaddafi? Aceasta a fost multa vreme intrebarea anului 2011. Pana cand s-au bagat sirienii pe fir si au dat serviciilor secrete franceze numarul de telefon al fostului dictator libian.

Cine ar fi crezut ca cei doi prieteni buni vor ajunge asa? Luptatorii libieni il cautau pe Ghaddafi chiar si in tarile vecine. Cand colo, acesta se ascundea la Sirte, in mijlocul lor. Schimba ascunzatoarea zilnic si singura lui legatura cu lumea era un telefon prin satelit. Pe care il putea folosi in liniste atata vreme cat numarul sau ramanea secret. Si nu a mai ramas. Cu cateva zile inainte de moartea sa, serviciile secrete siriene l-au lasat pe aliatul de decenii sa cada in plasa francezilor. La schimb, regimul Assad a primit o scadere a presiunii politice asupra sa. Francezii au fost recunoscatori.

Informatia a fost dezvaluita de fostul sef al spionilor libieni, Rami Obeidi, intr-un interviu acordat cotidianului britanic The Telegraph. In 2011, Sirte era Mecca serviciilor secrete. Pe langa francezi, colegii turci si britanici erau si ei informati. Dar planificarea operatiunii de capturare si ucidere a lui Ghaddafi a apartinut exclusiv francezilor – confirma Obeidi. Oficial, NATO afirma ca nu stia nimic de operatiune. Ca un avion aliat ar fi vazut convoiul din intamplare si ar fi tras fara sa stie cine se afla in el. Greu de crezut, mai ales ca spatiul aerian deasupra orasului era permanent monitorizat.

 
Revista presei internaţionale cu Laurenţiu Colintineanu