
Presa internaţională
Liderii europeni se pregatesc pentru “Battle Royal” (Wall Street Journal)
cameron-euro-2101481c.jpg

Mai multi lideri europeni au amenintat ca vor face uz de dreptul de veto daca interesul tarii lor va fi afectat in negocierile bugetare asa ca diplomatii europeni sunt foarte scepetici in ceea ce priveste sansele de gasire a unui compromis. Se anunta cele mai dure negocieri din istoria recenta a UE. De data aceasta, linia de demarcatie a pozitiilor se gaseste fix in centrul crizei economice cu care se confrunta continentul european. Unele tari spun ca austeritatea nu se gaseste numai in bugetele nationale, ci trebuie sa se reflecte si la nivel european. Celelalte vor mai multi bani la buget pentru a putea sa iasa din criza si a impulsiona cresterea economica.
Olanda, Austria si Suedia conduc plutonul statelor care vor sa plateasca mai putin si care sustin scaderea bugetului european in perioada 2014-2020. Marea Britanie duce o campanie solitara in care cere o inghetare completa a cheltuielilor europene. Londra cere, practic, mai mult decat e pe masa acum chiar si la nivelul propunerilor de reducere a bugetului. Candva s-ar putea ca restul Europei sa se intoarca impotriva Regatului Unit. De partea cealalta, 15 state formeaza grupul “Prietenii Coeziunii”, furiosi ca fondurile de dezvoltare sunt subiect de reducere in aceste negocieri. E o situatie fara precedent. Daca luam in calcul scenariile de veto posibile vedem ca ele depasesc chiar numarul statelor membre ale UE. Presedintele Consiliului European, Hermann van Rompuy, a spus in context ca e hotarat sa ii tina pe liderii europeni la negocieri si in weekend marcand astfel importanta acestui summit pentru functionarea institutiilor europene.
Armistitiu mediat de Egipt in Fasia Gaza (Der Spiegel)
Armistitiu in Fasia Gaza – dar cat de probabil e ca acesta sa fie respectat? Dupa incetarea focului, ambele parti revendica victoria in conflictul ce a durat mai circa o saptamana si care s-a soldat cu peste 150 de morti.
Israelul se arata multumit de incheierea acestui armistitiu. Tara a inceput operatiunea militara impotriva miscarii Hamas in Fasia Gaza pentru a stopa atacurile cu rachete impotriva teritoriului sau. Ministrii apararii si cel de externe au declarat la Tel Aviv ca scopul de a da o lovitura puternica extremistilor palestinieni a fost indeplinit adaugand ca in cazul in care armistitiul nu va fi respectat, ofensiva terestra ar putea fi declansata in orice moment. Incetarea focului a fost mediata de Egipt. Ministrul de externe de la Cairo a facut si un bilant al conflictului ce a durat opt zile: peste 150 de morti si alti circa 1300 de raniti. Mohammed Kamel Amr a sustinut declaratia in compania secretarului de stat american Hillary Clinton. La scurt timp dupa acest anunt s-a aflat si vestea conform careia SUA au asigurat sprijin militar suplimentar premierului Benyamin Netanyahu atat in eforturile de combatere a traficului de arme catre Fasia Gaza cat si in extinderea scutului antiracheta israelian “Iron Dome”. SUA ajuta Israelul cu 3 miliarde de dolari anual. Anul acesta, administratia Obama a aprobat o suma suplimentara de 70 de milioane de dolari pentru achizitia unei rampe mobile de rachete. De cealalta parte, organizatia Hamas se vede si ea victorioasa si spera sa obtina in urma acestui conflict o deschidere a granitelor si o incetare a blocadei israeliene. Doamna Clinton a abordat acest subiect indirect spunand ca “in zilele urmatoare ne vom concentra asupra imbunatatirii conditiilor de viata din Gaza”.
Toti ochii dreptei sunt atintiti asupra lui Alain Juppe (Le Figaro)
Conservatorii francezi au organizat alegeri primare dupa model american pentru a desemna un nou lider al formatiunii lor, dar perdantul scrutinului, fostul premier Francois Fillon, ameninta cu actiuni in justitie.
Socialistii francezi sunt in extaz. Au trecut si ei prin momente dificile la conducerea formatiunii lor si acum se uita cu un zambet ironic catre dreapta esicherului politic. Sustinatorii lui Fillon vor acum ca Alain Juppe sa preia conducerea interimara a UMP pentru a calma spiritele pana la rezolvarea conflictului. Dincolo de razboiul politic fratricid, in care, deocamdata, Jean Francois Coppe e castigator in cursa pentru sefia uniunii conservatoare, la urma urmei sufera Franta. Problemele tarii sunt multe si foarte grave. Administratia socialista pare a fi constientizat dimensiunea pericolelor ce pandesc economia franceza, dar timpul pentru a le rezolva si solutiile gasite, deocamdata, de echipa Hollande nu par deloc convingatoare. In aceasta perioada insa, opozitia franceza e redusa la tacere in aceste chestiuni vitale si se ocupa cu lupte pentru putere.