Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lipsa de viziune (Liberation)

Francois Hollande si Angela Merkel tocmai au jucat o festa Uniunii Europene. Cuplul franco-german a gasit in sfarsit un numitor comun, dar tocmai in sensul invers decat cel benefic Europei. Au decis sa ingroape o dezbatere fara de care Uniunea Europeana are sanse mici sa faca vreun progres. 

Cei 27 de lideri europeni trebuiau sa adopte pana la sfarsitul acestui an o foaie de parcurs politic. Ea trebuia sa precizeze marile etape de adancire a integrarii europene. In ce directie adica sa se indrepte comunitatea celor 27 de state? Cum vine chestiunea cu solidaritatea financiara? Cu bugetul comun european? Cu controlul democratic? Nu era vorba sa se transeze toate aceste probleme in detaliu. Nici nu era vorba sa se declanseze acum procesul intr-o maniera grabita si iresponsabila. Tot ce trebuia facut era sa fie pornita o dezbatere politica angajata in acest sens si sa se puna in miscare institutiile europene. In discutie este chiar viitorul Uniunii. Pentru ca o comunitate functionala nu poate sari din summit de criza in summit de criza cu decizii ultimative de fiecare data. Cu toate acestea, Angela Merkel se pregateste de alegeri, Francois Hollande isi linge ranile din propria majoritate de stanga din Franta. Asa ca liderii Europei se folosesc de un postulat periculos: e ca si cum criza ar fi trecut si cetatenii europeni ar fi multumiti cu austeritatea aceasta pe termen scurt.

Salvatorii Euro devin salvatorii bancilor (Der Spiegel)

Ministrii europeni de finante au cazut de acord asupra infiintarii unui supervizor unic in sectorul bancar din UE. Cele mai mari institutii financiare vor fi supravegheate direct de Banca Centrala Europeana. Daca ar fi nevoie, BCE ar putea interveni si in cazul bancilor mai mici.

In vigoare va intra planul in martie 2014. Este primul pas catre mult discutata uniune bancara, iar decizia vine chiar inaintea summitului Consiliului European care incepe astazi la Bruxelles. Problema multor economisti este amestecarea diferitelor atributii ale BCE. Pe de-o parte aceasta trebuie sa se ocupe de politica monetara din zona Euro, sarcina fiind trecuta in Tratatele Europene. Pe de alta parte, BCE va trebui sa devina un fel de auditor care sa si raspunda in cazul in care bancile vor intra in dificultate. Dincolo de aceasta problema ar putea aparea insa un conflict de interese in sensul in care BCE ar putea mentine dobanzile scazute pentru a sprijini anumite banci. Supervizarea unica a sectorului bancar este o conditie sine qua non a finantarii directe a bancilor din Mecanismul European de Stabilitate.

Morsi ofera Constitutie contra haos (Le Figaro)

Opozitia egipteana a acceptat, pana la urma, sa nu boicoteze referendumul de aprobare sau respingere a noii Constitutii. Votul se va desfasura pe durata a doua saptamani si va incepe sambata.

Nu a fost o declaratie concreta in acest sens, dar opozitia a lansat un apel egiptenilor de a vota impotriva noii Legi Fundamentale propuse de presedinte si de islamistii care il sustin la putere. Astfel, opozitia egipteana a acceptat de facto desfasurarea scrutinului. Mai mult, reprezentantii opozitiei au precizat si ca isi vor desemna reprezentanti care sa monitorizeze procesul de votare. Oponentii presedintelui acuza prevederile constitutionale care ar restrange libertatea de expresie si care ar institui practic legea islamica Sharia drept fundament al functionarii statului.

Regimul Assad foloseste rachete Scud impotriva rebelilor (NY Times)

Trupele loiale regimului dictatorial sirian au utilizat pentru prima data rachete balistice impotriva pozitiilor rebelilor sirieni. Decizia reprezinta o noua escaladare a razboiului civil ce dureaza deja de aproape doi ani si este ultima tentativa a administratiei Assad de a incetini fortele insurgente.

Informatia a fost confirmata oficial de reprezentanti ai administratiei Obama. Sase rachete de design sovietic Scud au fost trase de fortele guvernamentale care isi vedeau pozitiile amenintate de rebeli. Dupa tiruri de artilerie, dupa raiduri aeriene, rachetele balistice reprezinta un nou punct culminant al acestui conflict. Trupele rebelilor sirieni s-au apropiat periculos de capitala Damasc – bineinteles din punct de vedere al regimului Assad. Utilizarea rachetelor Scud nu a determinat o schimbare a deciziei presedintelui Barack Obama de a nu interveni militar in Siria daca fortele guvernamentale nu vor folosi arme chimice impotriva insurgentilor. Pe de alta parte, unii observatori spun ca anuntul administratiei americane cu privire la armele chimice ii da un spatiu de manevra lui Bashar al Assad in sensul in care acesta stie ce arme poate folosi fara a risca o interventie militara internationala. 

 
Revista presei internationale cu Laurentiu Colintineanu