Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lupta poporului libian împotriva găştii corupte a lui Gaddafi (Jurnalul Essabah)

„Omenirea a inceput sa actioneze impotriva lui Gaddafi” (Gulf New). „Loviturile aeriene risca sa prelungeasca acest conflict si sa antreneze o interventie militara mult mai grava” (MAARIV). „ E paradoxal, spune ziarul, ca la votul de la ONU, Germania nu a fost de partea aliatilor ei clasici, Franta, Marea Britanie si Statele Unite, dar, in schimb, s-a situat pe aceeasi pozitie cu Rusia si China, tari care nu sint foarte democratice.”  „Germania trebuie sa isi asume acest vot” (Le Monde).

 Pentru presa tunisiană,” raidurile aeriene pot reprezenta un pericol pentru întreaga regiune deoarece pot arunca Magrebul şi Orientul Mijlociu în instabilitate”.
 
 Jurnalul Essabah, care apare la Tunis crede că intervenţia Occidentală  „va înţina lupta poporului libian împotriva gashtii corupte a lui Gadafi”
 
 În Algeria, cotidianul El Watan râde de Occidentalii care pretind că îi dau lecţii lui Gadaffi,  dar uită alţi „monarhi, prinţi şi preşedinţi pe viaţă care îşi umilesc poporul”. E o aluzie la represiunile şi la contestaţiile din Bahrein şi din Yemen unde Europa şi Statele Unite ezită să intervină
 
 În Emiratele Arabe Unite însă, ziarul Gulf News militează cu putere pentru continuarea bombardamentelor în Libia sub titlul „Omenirea a început să acţioneze împotriva lui Gadafi”.
 
 Presa este divizată şi în Israel . Cotidianul popular Yediot AHARONOT  consideră că e foarte bine că există în sfârşit o acţiune internaţională, deoarece nu mai poate fi păstrată tăcerea atunci când un tiran îşi masacrează cetăţenii. Ziarul MAARIV e însă mult mai rezervat considerând că loviturile aeriene riscă să prelungească acest conflict şi să antreneze o intervenţie militară mult mai grava”
 
 Presa occidentală nu este nici ea unanimă. Astfel, în Elveţia, ziarul Le Temps se întreabă cât de credibilă este opoziţia libiană ? În Marea Britanie, The Guardian publică o fotografie cu Nicolas Sarkozy, din profil, în faţă Arcului de Triumf de la Paris. Ziarul scrie ca Libia ar putea să îl salveze pe Sarkozy de la o umilinţă electorală.  Franţa este cea care conduce practic operaţiunile din Libia. O victorie în această operaţiune i-ar putea facilita lui Sarkozy victoria în alegerile prezidenţiale de anul viitor.
 
 La Paris, presa franceză, de stânga sau de dreapta salută acţiunea împotriva lui Gadaffi.  Săptămânalul Marianne spune că, dacă nu s-ar fi intervenit, Gaddafi i-ar fi masacrat fără îndoială pe rebeli. Acţiunea e importantă pentru că, dacă nu s-ar fi acţionat, toţi dictatorii planetei ar fi primit undă verde pentru a înăbuşi  sânge orice  a populaţiei. Comunitatea  conchide ziarul  a luat poziţie  opresiunii  pentru libertate.
 
  Germania, ziarele    entuziaste.  Der Spiegel   Germaniei  operaţiunile din Libia. După cum se ştie, Germania -a abţinut la votul din Consiliul de Securitate. „ E paradoxal, spune ziarul,  la votul de la ONU, Germania nu a fost de partea aliaţilor ei clasici, ,  Britanie  Statele Unite, dar,  schimb, -a situat pe aceeaşi poziţie cu Rusia  ,  care nu  foarte democratice.”  „Germania trebuie  îşi asume acest vot”, scrie  Le Monde, la .  Berlinul, care vrea  ocupe un loc permanent  Consiliul de Securitate  ONU, trebuie    abţinerea de la vot ar    consecinţe.

 În fne, în  Belgia, ziarul La Libre Belgique, anunţă că piloţii belgieni sunt gata să între în acţiune azi dimineaţă împotriva regimului lui Moammar Gaddafi. Pe de altă parte, într-un interviu pentru acelaşi jurnal, ministrul belgian de externe recunoaşte că intervenita din Belgia ar putea dură mult şi s-ar putea soldă cu numeroase victime.
 
 Sunt alegeri puţin mediatizate şi poate tocmai de aceea nu ar trebui să surprindă rată enormă de absenteism : doar 44 la sută dintre francezi s-au prezentat la vot. „Urnele s-au umplut cu aer !”, exclamă ziarul Liberation, comentând rată mică de participare.  Rezultatul alegerilor este însă foarte neliniştitor pentru partidul  lui Nicolas Sarkozy, aflat la putere. Astfel, UMP  se clasează pe poziţia a două cu 16 la sută din voturi. El e urmat foarte aproape de partidul extremei drepte, Frontul Naţional, cu aproximativ 15 la sută din voturi.  Marele câştigător al scrutinului este Partidul Socialist, cu aproape 26 la sută din voturi.
 
 Comentând rezultatele, ziarul le Monde spune că francezii sunt decepţionaţi de politca dusă de Nicolas Sarkozy şi de guvernele sale.  În 2007, Sarkozy promitea  francezilor o viaţă mai bună şi o putere de cumpărare mai mare. Or, acest lucru, constată jurnalul, nu s-a întâmplat.
 
 Liberation notează că ziariştii de la Sunday Times au găsit trei deputaţi europeni gata să îşi vândă serviciile pentru aproximativ 100 de mii de euro.  Pentru ziarul Le Monde, cei trei euro deputaţi au fost prinşi într-o capcană.   Le Figaro, jurnal de centru dreapta, vorbeşte despre un adevărat scandal de corupţie : trei deputaţi, printre care şi Adrian Severin, au fost filmaţi în timp ce negociau depunerea unor amendamente de primirea unor sume de bani.  Ziariştii pretindeau că sunt lobbysti şi i-au atras astfel în capcană pe euro parlamentari.
 
 Sunday Times, care publică articolul, spune ca este unul dintre cele mai mari scandaluri care zguduie Parlamentul European într-o jumătate de secol de existenţa. Ar mai trebui spus poate că  ziarul britanic aparţine magnatului Rupert Murdoch, un eurosceptic convins.

 
Revista Presei Europene cu Andreea Pietrosel şi Magda Prelipceanu