Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lupul singuratic și teoria jihadistă (The Guardian)

woolwich-attack-suspect-o-010.jpg

sursa foto: guardian.co.uk

Experții britanici în combaterea terorismului vor avea mult de lucru după atacul din Woolwich, în sud-estul Londrei, în care un presupus militar a fost ucis de un atentator înarmat cu o macetă. Doi suspecți au fost răniți de forțele de ordine și se află la spital, unul dintre ei în stare gravă.

Problema forțelor de securitate britanice, și nu numai a lor, este aceea că atacul din Woolwich se înscrie în categoria crimelor împotriva cărora nu pot face mai nimic. E vorba despre atacurile aleatorii, deloc sofisticate, cu un autor singuratic care nu se află pe radarul niciunei agenții de informații. Spectrul pe care anchetatorii trebuie să-l acopere este extrem de vast, iar elementele din el sunt foarte instabile și greu de prevăzut. Caracterul jihadist al atacului nu mai poate fi negat. Suspecții au fost filmați pe străzile Londrei cu un cuțit plin de sânge în timp ce jurau pe atotputernicul Allah că nu vor renunța niciodată la luptă. Este o retorică tipică pentru mișcarea Al Qaida. Și deși atacatorul nu a vorbit deloc despre Afganistan, aceasta este singura țară în care soldați britanici sunt activi.

Cercurile de securitate britanice trebuie să decidă acum, printre altele, dacă vor modifica nivelul de alertă teroristă din țară care se situează în prezent la substanțial. Trebuie văzut dacă acest atac are potențialul de a declanșa un val de evenimente. Mai trebuie spus și că sute de cetățeni britanici s-au deplasat în Siria în ultimii doi ani pentru a sprijinii rebelii. Și oricâtă simpatie am avea cu dorința sirienilor de eliberare de sub regimul Assad, e evident că islamiștii joacă rolul central în această luptă. Siria a devenit destinația de top pentru islamiștii britanici. Pe locul al doilea se situează Somalia. Marea Britanie se află acum în fața unui potențial val de terorism indigen. Pe de-o parte e vorba despre cetățeni britanici condamnați la închisoare pentru acte de terorism, dar nu pentru perioade foarte lungi. Iar pe de altă parte se vor întoarce acasă luptători radicalizați nu din Pakistan, așa cum se obișnuise lumea întreagă, ci din războaie precum Siria, Somalia, Yemen și Nigeria. Aceste elemente vor fi greu de urmărit de către serviciile de securitate.

Austria și Luxemburg pun piedică luptei împotriva evaziunii fiscale (Spiegel)

Europa nu reușesc să facă un progres împotriva evazioniștilor. La summitul Consiliului European, cele două state au împiedicat semnarea unei declarații care să pună bazele semnării unui acord de schimb de date bancare. Și în alte domenii se dovedește că fiecare țară ține cu ea însăși.

După ce au mâncat de prânz, șefii de state și guverne din UE s-au bătut pe umăr și s-au lăudat cum că ar fi făcut un pas uriaș în lupta împotriva evaziunii fiscale. Angela Merkel a spus că se apropie vertiginos sfârșitul secretului bancar. Cancelarul Austriei Werner Faymann a zis și el că fusese o zi proastă pentru evazioniști. Realitatea arată însă că declarația de final a summitului nu prevede nimic nou față de ce știam deja. Până la sfârșitul anului trebuie adoptată o directivă care prevede informarea reciprocă a statelor membre despre câștigurile din capitaluri ale cetățenilor europeni. Dar nici asta nu a fost semnată de toate statele. Austria și Luxemburg s-au abținut. Ducatul a zis că înainte de a semna trebuie ca și state terțe precum Elveția să aplice aceleași reguli de transparență. Viena a fost mai conciliantă, dar tot nu a semnat. Consiliul de ieri a fost mai mult un prilej de vorbărie, de discuții și mâncare. Chestiuni concrete nu s-au realizat și nici măcar directiva despre dobânzi nu pare realizabilă anul acesta.

Să nu credeți că cea de-a doua temă a summitului a fost mai fructuoasă: politica energetică. Liderii europeni au semnat o declarație de intenție care spune că în contextul crizei trebuie reduse prețurile la energie. Cum anume să se facă asta nu e clar nimănui. Așa că s-a cerut o analiză din partea Comisiei Europene și până atunci lucrurile rămân exact cum au fost înainte de prânzul la nivel înalt. Se vor cerceta sursele autohtone de energie din punct de vedere al costurilor, al eficienței și al durabilității. A se înțelege că e vorba despre controversatele gaze de șist. Dar nici măcar termenul nu a fost pomenit în declarația de final.

Ciudata moarte a unui cecen interogat de poliția americană (Le Figaro)

Ibragim Todaşev vorbise cu Tamerlan Țarnaev, unul din atacatorii de la maratonul din Boston, cu o lună înainte de exploziile care au șocat întreaga lume. Ieri seară, poliția împreună cu agenții FBI s-au dus să-l întrebe de ce și-a anulat o călătorie în Cecenia pe care o planificase de multă vreme. Numai că interogatoriul a degenerat.

Interogatoriul lui Todaşev dura de două ore, miercuri dimineaţa, în apartamentul său din Orlando, în momentul în care acesta a încercat să atace un anchetator, a declarat o sursă din cadrul poliţiei. El a recunoscut anterior că este implicat în tripla crimă şi l-a incriminat şi pe Tsarnaev. "A recunoscut acest lucru verbal, dar nu a semnat nimic", a precizat această sursă citată de NY Times. Această triplă crimă, care nu a fost soluţionată vreodată, a fost comisă pe 11 septembrie la Waltham, o suburbie din vestul Bostonului. Trei bărbaţi au fost găsiţi cu gâtul tăiat într-un apartament, acoperiţi cu marijuana. Anchetatorii ar fi stabilit o legătură între tripa crimă şi fraţii Tsarnaev, pe baza ADN-ului lor, după atentatul de la Boston, potrivit ABC News.

 
Revista presei internationale cu Laurentiu Colintineanu