Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Medvedev, ieşit de sub tutela lui Putin

medvedev-putin.jpg

Cine conduce în mod real Rusia, Medvedev sau Putin, şi cine o va face după alegerile prezidenţiale din 2012 ?

Fatah şi Hamas gata să guverneze împreună” (Aujourdahui en France/Le Parsien). Preşedinte al Federaţiei ruse din mai 2008, tânărul şef de stat îi dezamăgeste pe cei care îl credeau un preşedinte care merge în urma lui Vladimir Putin” (Le Temps). Israelul îşi intensifică războiul cibernetic contra Iranului” (Le Temps). „Partidul lui Marine Le Pen afirmă că şi-a triplat numărul aderenţilor în ultimele 6 luni” (Metro).

Acordul de reconciliere dintre organizaţiile palestiniene Fatah şi Hamas este tratat pe larg de presa franceză şi europeană de astăzi.

Acord între palestinieni : „Fatah şi Hamas gata să guverneze împreună”, consideră Aujourdahui en France/Le Parsien. „Fatah şi Hamas anunţa reconcilierea”, scrie şi Le Figaro care precizează că „ Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abbas s-a aflat săptămâna trecută în Franţa pentru a cere părerea şi susţinerea leaderilor europeni în perspectiva creării în acest an a statului palestinian”. Britanicul The Guardian consideră Reconcilierea Hamas-Fatah o formă palestiniană a primăverii arabe.   

Ziarele mai notează că preşedintele rus, Dimitri Medvedev, a prins gustul puterii. Chiar dacă acţionează în tandem cu premierul Vladimir Putin, stilul sau este foarte diferit.

Cel puţin aşa crede Le Temps, cotidian elveţian francofon. ”Preşedinte al Federaţiei ruse din mai 2008, tânărul şef de stat îi dezamăgeste pe cei care îl credeau un preşedinte care merge în urma lui Vladimir Putin”. Miercuri, şeful Kremlinului i-a avertizat pe funcţionării federali şi regionali că dacă nu iau măsurile necesare pentru a preveni incendiile în păduri, care au devastat ţara în vară lui 2010, îi va trimite pe ei înşişi să le stingă. Această lovitură data de acest jurist în vârstă de 45 de ani format la Universitatea de Stat din Sankt Petersburg, intervine într-un moment în care tandemul inedit, de la vârful statului rus, pe care îl formează împreună cu Vladimir Putin, 58 de ani, ieşit din aceeaşi universitate, nu încetează să suscite comentarii şi întrebări.

Cine conduce în mod real Rusia, Medvedev sau Putin, şi cine o va face după alegerile prezidenţiale din 2012 ?

Specialistă pe Rusia a cotidianului american Washington Post, Anne Applebaum, recunoaşte că “este foarte dificil să determini adevărata personalitate a lui Dimitri Medvedev”. Mai multe evenimente au arătat că Medvedev a prins gustul puterii. Afirmarea personală nu putea să nu afecteze tandemul cu Vladimir Putin, o putere bicefală adesea descrisă că o manevră putiniana pentru a reveni la şefia statului în 2012.

Armonia dintre cei doi e pe cale să se fisureze. Două exemple : Cu privire la intervenţia militară în Libia sub egida ONU, Vladimir Putin a vorbit de o „ nouă cruciadă occidentală”.

Dimitri Medvedev, a cărui doctrina de politică externă este mult mai conciliantă faţă de Occident, nu a apreciat şi nu a ezitat să îşi pună la punct primul ministru, calificând declaraţiile sale „inacceptabile”. Această punere la punct este cu atât mai edificatoare cu cât Rusia nu a opus veto-ul în Consiliul de Securitate pentru operaţiunile din Libia. Puţin mai târziu, răspunzând unei întrebări la televiziunea chineză CCTV, Dimitri Medvedev a anunţat că va lua rapid decizia dacă va candida sau nu la alegerile din primăvară lui 2012, de această data pentru un mandat de 6 ani. Vladimir Putin a corectat repede, precizând că o candidatură va fi decisă în comun. Putin a interzis chiar partidului său, Rusia Unită, să evoce un asemenea subiect.

Totuşi, Medvedev nu controlează mare lucru, consideră specialista pe Rusia a cotidianului american Washington Post, Anne Applebaum. Directorul Centrului Rusia de la Institutul Francez de Relaţii Internaţionale, Thomas Gomart, este de părere că atât Putin cât şi Medvedev „sunt într-o fază de observare activă. Adevăratele adeziuni faţă de preşedinte din partea oligarhilor şi a aparatului de stat nu sunt încă foarte vizibile. Dar anturajele celor doi încep să devină tot mai distincte”. Potrivit expertului francez, raporturile de forţă din Rusia evoluează. „ E drept că Medvedev are din ce în ce mai multă încredere dar sistemul oligarhic din Rusia îl depăşeşte atât pe el cât şi pe Vladimir Putin, amândoi fiind reduşi la rolul de arbitri”.

Să notăm şi alte subiecte de interes pentru presa europeană. „Israelul îşi intensifică războiul cibernetic contra Iranului”, este de părere jurnalul elveţian francofon, Le Temps , „Dupa Stuxnet, un nou virus îşi face apariţia : Stars”. Potrivit Teheranului, „un atac informatic recent a fost respins. Cu ajutorul Statelor Unite, Statul evreu face din războiul informatic unul din pilonii strategiei sale militare”.

Alegerile primare din Partidul Socialist Francez sunt de asemenea analizate pe larg, ele trebuie să desemneze candidatul partidului care îl va înfrunta pe Nicolas Sarkozy peste 10 luni. Alergi primare, start !

Citim pe prima pagină din Liberation care crede că fostul secretar al Partidului, „ Fransois Hollande, participând ieri la un meeting, a lansat competiţia internă din Partidul Socialist mai înainte decât se prevăzuse”.

Cotidianul gratuit Metro se interesează de aceşti noi militanţi ai Frontului Naţional, formaţiunea franceză de extremă dreaptă şi notează „Partidul lui Marine Le Pen afirmă că şi-a triplat numărul aderenţilor în ultimele 6 luni”.

 
Revista presei europene cu Ştefan Popescu şi Magda Prelipceanu