Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Merkel vine în vizită cu mâna goală (Der Spiegel)

merkel-euro-greece-2213295b.jpeg

Sursa: telegraph.co.uk

Cancelarul german se deplasează în Grecia, dar speranțele privind eliberarea unei noi tranșe de ajutor financiar sunt extrem de scăzute. Germania a refuzat orice negociere a priori afirmând că vina pentru situația actuală o poartă exclusiv Executivul elen. Atena trebuie să îndeplinească criteriile impuse, altfel nu vor mai curge banii europeni, afirmă ministrul german de Finanțe.

”Cei care le spun grecilor că de vină pentru situația lor precară este Germania sau chiar Uniunea Europeană mint” - declarația îi aparține ministrului german de finanțe, Wolfgang Schauble. Vizita cancelarului Merkel la Atena nu înseamnă că brusc banii europeni vor începe să curgă în vistieria elenă, a mai ținut ministrul să clarifice. Angela Merkel nu va discuta cu decidenții greci despre obiectul negocierilor cu troica internațională, subiectul este exclus de pe agenda oficială. Întâi, experții vor trebui să evalueze situația și să elaboreze un raport. ”Restul e puțină fantezie”, a mai spus Schauble într-un interviu pentru postul de televiziune public ZDF.

Vizita doamnei Merkel la Atena va fi securizată de 7000 de polițiști având în vedere că furia populației este în creștere din cauza măsurilor de austeritate adoptate de Guvernul elen. Ambasada, dar și alte instituții germane vor fi păzite cu forțe suplimentare de securitate. În cursul zilei de azi este așteptat raportul troicii care va recomanda sau nu eliberarea noilor fonduri în valoare de 31,5 miliarde Euro. Tot astăzi este anunțată o demonstrație de amploare la Atena. Sunt așteptate zeci de mii de persoane pe străzile capitalei. Conform unor surse apropiate experților internaționali, aceștia speră ca negocierile să poată fi încheiate până la 15 octombrie pentru a putea prezenta ceva la summitul liderilor europeni din 18 și 19 octombrie. Deocamdată, BCE refuză să intervină singură pentru a ameliora situația financiară a Greciei.

Hugo Chavez a fost reales în fruntea statului venezuelean (BBC News)

Este al patrulea mandat prezidențial consecutiv al liderului de stânga în Venezuela, după ce el însuși a modificat Constituția pentru a putea avea mandate nelimitate ca număr în funcția de președinte.

Consiliul Electoral al țării a anunțat că Chavez ar fi întrunit 54% din voturile exprimate la alegerile la care s-au prezentat 80% din persoanele cu drept de vot. În vârstă de 58 de ani, Hugo Chavez a fost diagnosticat cu cancer anul trecut, dar afirmă că s-a recuperat complet între timp. El le ceruse susținătorilor săi încă un mandat de șase ani pentru a putea continua revoluția în stilul lui Simon Bolivar, așa cum își cataloghează stilul de conducere a țării.

Din 1999 încoace, Chavez a naționalizat sectoare cheie ale economiei. Datorită rezervelor uriașe de petrol și a prețurilor crescânde la această materie primă regimul său a putut să finanțeze sectorul sanitar, programe educaționale și locuințe sociale. Victoria lui Chavez va fi primită cu bucurie și de alte state din regiune precum Nicaragua și Cuba care profită de pe urma unor prețuri preferențiale la petrol. Președintele are, de asemenea, relații extrem de apropiate și cu omologul său din Argentina, Christina Kirchner, căruia i-a oferit sprijin în disputa cu Marea Britanie privind apartenența insulelor Falkland. Noul mandat al lui Hugo Chavez va începe pe data de 10 ianuarie.

Next: Biden pe scenă. Campania lui Obama caută soluții de revenire (New York Times)

După prestația lamentabilă a președintelui Barack Obama în prima dezbatere televizată cu oponentul său republican, greutatea zace pe umerii adjunctului său, Joe Biden. Democrații trebuie să câștige următoarele trei dezbateri pentru a intra relaxați în alegeri.

Pregătirile au început cu 10 minute înainte de încheierea dezbaterii Obama-Romney. Reclame noi, discursuri noi, o dezvăluire planificată perfect și o inversare a strategiei din ultimele luni. Dar eforturile majore se depun acum cu vicepreședintele Joe Biden care se va confrunta cu tânărul Paul Ryan joi, 11 octombrie. David Axelrod himself supervizează tabăra de antrenament din Delaware unde Biden este consiliat cum să evite greșelile șefului său și cum să atace mai eficient politicile republicane.

Echipa de campanie a lui Barack Obama încă încearcă să-și dea seama ce anume s-a întâmplat la prima dezbatere. Parcă au avut de-a face cu doi președinți: unul care a fost pasiv și letargic într-o seară și plin de energie în seara următoare. Au existat, între timp, și doi factori externi care ar putea impulsiona campania președintelui. Primul a fost raportul privind șomajul care a scăzut de la 8,1% la 7,8%. Tot e un nivel extrem de ridicat, dar măcar a ajuns la pragul la care Obama l-a preluat de la George W. Bush. Apoi, donatorii democrați se pare că au mobilizat mai multe fonduri ceea ce va permite o prezență sporită în spațiul mediatic. Cu toate acestea, dezbaterile rămân cruciale. 68 de milioane de oameni au urmărit evenimentul – mai mulți decât la oricare altă dezbatere susținută vreodată de Obama. Confruntarea vicepreședinților, probabil, nu va atrage la fel de multă audiență, dar este considerată crucială în avancronica următoarei dezbateri a candidaților la președinție.

Hollande anunță securizarea lăcașelor de cult (Le Monde)

Președintele francez a făcut această declarație a doua zi după ce forțe de securitate au demantelat o grupare islamistă suspectată de derularea unui atac antisemit în luna septembrie. Francois Hollande a promis după o întâlnire cu reprezentanți ai comunității evreiești că toate lăcașele de cult vor fi protejate împotriva atacurilor extremiștilor.

În acest context, Franța pregătește și adoptarea unei noi legi de combatere a actelor teroriste. În cel mai scurt timp, proiectul ar urma să fie înaintat Legislativului pentru aprobare. În același timp, președintele socialist a dat asigurări că nu va permite nici stigmatizarea comunității musulmane din cauza unor elemente fundamentaliste. Declarațiile lui Francois Hollande vin în contextul în care sâmbătă a avut loc un atac cu arme de foc asupra unei sinagogi din regiunea pariziană.

Revista presei internaţionale cu Laurenţiu Colintineanu