Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Militari francezi alături de rebelii libieni (Le Figaro)

„Libia, instructori italieni la Benghazi” (Corriere della Sera). „Sarkozy anunţă intensificarea atacurilor contra armatei libiene” (El Pais). „Preşedintele Sarkozy este primul lider occidental invitat la Benghazi” (Parisien/Aujourd’hui en France). „Tunisia: Democraţia, mod de folosire” (Le Monde). „Toţi utilizatorii de iPhone pot fi localizaţi” (Liberation).

Ziarele scriu că Franţa, Marea Britanie şi Italia vor trimite consilieri militari pentru a ajuta rebeliunea libiană.

Le Figaro anunţă: „Militari francezi alături de rebelii libieni. Parisul, Londra şi Roma vor trimite cam zece ofiţeri de legătură pentru a ajuta rebeliunea”, precizează cotidianul conservator.

Libia, instructori italieni la Benghazi”, citim în Corriere della Sera.

Sarkozy anunţă intensificarea atacurilor contra armatei libiene”, scrie El Pais.

Preşedintele guvernului libian provizoriu, Mustafa Abdul Jalil, promite să recompenseze Italia”, scrie cotidianul italian Il Riformista: „Farnesina (MAE italian) a fost prima etapă a vizitei romane intense efectuate de Mustafa Abdul Jalil, preşedintele Consiliului Naţional libian de tranziţie, şi care a continuat la Guvern, preşedinţie şi Vatican dar şi la reprezentanţii economici (Finmeccanica, ENEL, Unicredit). Jalil a promis prietenie şi cooperare în primul rând Italiei, Franţei şi Qatarului, cele trei ţări care au recunoscut Consiliul Provizoriu libian drept Guvern libian legitim. Libianul a insistat pe principiul «dau ca să îmi dai». Acordurile încheiate vor şi actualizate şi reactualizate”. El a garantat Guvernului italian că „vom lucra împreună pentru a opri valul de imigranţi africani”. În ce priveşte livrările energetice, reprezentantul libian a declarat că acestea „vor fi influenţate de cine ne va ajuta şi cum”. Il Riformista insistă şi pe „competiţia franco-italiană” în Libia şi menţionează: „faptul că Roma a primit prima vizită a şefului guvernului libian provizoriu, acest lucru înseamnă că Italia a devansat Franţa pe terenul libian”.

Il Manifesto publică un interviu cu şeful guvernului libian provizoriu în care acesta afirma că „rebelii, odată ajunşi la Putere vor respecta cuvânt cu cuvânt tratatul de prietenie italo-libian semnat de Gaddafi şi Berlusconi”.

Totuşi, după cum ne informează le Parisien/Aujourd’hui en France: „Preşedintele Sarkozy este primul lider occidental invitat la Benghazi”.

Creşterea în sondaje a extremei drepte franceze nelinişteşte ziarele europene.

Cum să evităm?” se întreabă Liberation pe prima pagină. „La un an distanţă de alegerile prezidenţiale, proliferarea candidaturilor riscă să elimine, din primul tur, unul din candidaţii celor două partide importante. Prezenţa în turul al doilea a candidatului Frontului Naţional pe 21 aprilie 2002, rămâne un adevărat traumatism pentru democraţia franceză”.

O posibilitate care se conturează”, după cum scrie Le Parisien/Aujourd’hui en France care publică un nou sondaj. „Dacă mâine ar fi alegeri, Marine Le Pen i-ar elimina din primul tur pe toţi candidaţii dreptei clasice”.

Problema care se pune pentru principalul candidat la dreptei, preşedintele Nicolas Sarkozy: „seducerea electoratului Frontului Naţional. Cu acest obiectiv, scrie La Croix, Nicolas Sarkozy a virat şi mai mult spre dreapta. Declaraţiile sale controversate despre Islam şi imigraţie şi ale ministrului său de Interne se înscriu în această logică. Chiar şi la stânga, strategia unor candidaţi care propovăduiesc conceptul antiliberal de «demondializare», merge în aceeaşi direcţie”.

Ziarele mai scriu şi de faptul că „ toţi utilizatorii de iPhone pot fi localizaţi”. Este titlul articolului din Liberation. „Să ştii în permanenţă unde se află cineva, via un iPhone sau iPad, este la fel de simplu precum ai spune Bună Ziua”. Această posibilitate a fost dezvăluită de doi specialiști, Alasdair Allan şi Pete Warden. „Atât un iPhone cât şi un iPad dispun de un sistem care înregistrează în mod regulat localizarea produsului într-un fişier ascuns, al cărui conţinut este actualizat la fiecare deplasare a posesorului. Este drept, toţi operatorii de telefonie mobilă pot transmite asemenea date în anumite circumstanţe, cum ar fi anchetele judiciare, dar numai pe baza unui mandat semnat de un judecător. Problema în cazul iPhone şi iPad este că fişierul în cauză nu este criptat iar în cazul în care aparatul este furat, fişierul poate fi accesat fără probleme”.

Alte subiecte de care se ocupă presa europeană de astăzi.

Tunisia: Democraţia, mod de folosire”, titrează Le Monde care aminteşte că „Alain Juppé se află în vizită în Tunisia pentru a da un suflu nou relaţiilor franco-tunisiene”.

La Tribune se întreabă: „de ce Bursa rezistă la ştirile negative cum ar fi catastrofa din Japonia, luptele din Libia sau alerta recentă cu privire la datoria americană?”.

Les Echos semnalează că „preţul aurului depăşeşte pragul de 1.500 de dolari uncia”.

France-Soir se gândeşte la „Vacanţele de vară: toţi în Franţa! Într-o lume destabilizată, Franţa rămâne, mai mult ca niciodată, destinaţia preferată a turiştilor. Franţa meridională îşi va face plinul!”, prevede tabloidul francez.

 
Revista Presei Europene cu Ştefan Popescu şi Magda Prelipceanu