Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Miniștrii italieni – interdicție la talkshow-uri (Die Welt)

letta.jpg

Enrico Letta, premierul Italiei

Mai mulți miniștri din Italia s-au declarat solidari cu Silvio Berlusconi. Fostul premier tocmai ce-a fost condamnat din nou la patru ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Așa că primul ministru Enrico Letta a cerut mai multă disciplină din partea cabinetului său și a interzis participarea la talkshow-uri.

Botnița televizată aplicată guvernului de la Roma a fost decisă de premierul Letta împreună cu vicele său, Angelino Alfano, vechi locotenent al lui Berlusconi. Cei doi s-au întâlnit la o veche mănăstire din Toscana unde au discutat despre manifestația de susținere a fostului premier ce a avut loc la Brescia, în nordul țării. Mai mulți miniștrii PDL, partidul lui Berlusconi, participaseră la eveniment, iar socialdemocratul Letta e de părere că așa un comportament este inacceptabil.

Premierul se teme de repercusiuni negative asupra cabinetului său. Enrico Letta a mai interzis și anunțul intempestiv al măsurilor luate de Executiv prin cine știe ce emisiune sau în fața clădirilor ministerelor. Importantă este luarea deciziei, nu anunțarea ei, ar fi spus Letta la ședința cu adjunctul său.

Indignații spanioli aniversează doi ani (Le Monde)

Mii de persoane au manifestat duminică, 12 mai, în Spania cu ocazia celei de-a doua aniversări a mișcării indignaților. Spre deosebire de momentul în care indignații ocupau străzile orașelor spaniole cu revendicări, protestul de ieri nu a reușit să strângă nici pe departe atât de mulți oameni.

Noul slogan al mișcării este “De la indignare la rebeliune”. Manifestanții s-au strâns în Puerta de Sol din Madrid, piața emblematică pentru mișcarea lor. A fost repetat strigătul mut al indignaților, care a fost, de fapt, un minut de liniște completă la ora 20:00. Lupta continuă – se putea citi pe multe pancarte. Unii protestatari fluturau steagul republican, alții purtau tricourile verzi, tradiționale pentru sectorul educației lovit greu de măsurile de austeritate.

În urmă cu doi ani, indignații surprindeau întreaga lume cu amploarea manifestațiilor din Spania și cu caracterul complet apolitic al protestului care acuza excesele capitalismului, corupția și șomajul. De atunci, lipsa locurilor de muncă a cuprins peste 26% din populația Spaniei, e un record negativ de proporții istorice. Criza s-a adâncit dramatic, dar indignații nu mai au aceeași prezență.

Ieșirea din UE nu ne va rezolva problemele (The Telegraph)

Primarul Londrei, Boris Johnson, a avertizat că problemele economice ale Marii Britanii nu se pot rezolva printr-o simplă ieșire din UE. Muncitorii britanici ar fi leneși și ar avea rezultate mult mai slabe decât concurența străină. Johnson spune că în cazul unui exit, britanicii vor fi forțați să admită că problemele lor nu sunt cauzate de Bruxelles.

Luarea de poziție a primarului londonez vine după ce doi miniștri din cabinetul condus de David Cameron au susținut deschis opțiunea ieșirii din UE în cazul în care nu au loc reforme profunde ale acesteia. Cu toate acestea, chiar și Boris Johnson crede că apartenența la Uniune nu este o chestiune crucială de viitor. Mult mai presante ar fi, în opinia sa, problemele economice ale Marii Britanii. Întreaga dezbatere privind UE sau non-UE i se pare sterilă primarului. El dă de înțeles că forța de muncă suferă de puturoșenie și că există o cultură a câștigului fără prea multă muncă în țara sa. Boris Johnson susține în același timp o eventuală lege care să oblige viitorul guvern, oricare ar fi el, să organizeze un referendum pe tema apartenenței europene. Dar Johnson îi critică pe conservatori care văd în asta rezolvarea tuturor problemelor britanice. Primarul se întreabă așa: de ce suntem noi, britanicii, fiecare dintre noi, mai puțin productivi decât germanii? E o întrebare veche de peste 100 de ani și nu are nimic de-a face cu UE.