Morsi și Occidentul (Spiegel)

showimageashx.jpg

sursa: jpost.com

Președintele egiptean și-a arătat cele două fețe într-o singură zi la Berlin. Întâi la conferința de presă cu Angela Merkel unde dădea semne că ține cont de criticile adresate de cancelarul german. Seara însă, Mohamed Morsi s-a gândit să respingă vehement acuzațiile de încălcare a drepturilor omului.

În fața jurnaliștilor de la Berlin, Mohamed Morsi a încasat de la Angela Merkel, nu croșee pe ocolite cu mișcări surprinzătoare, ci directe cât de poate de evidente, ca din fundul grădinii, cum s-ar spune pe românește. Cât să înghită însă președintele islamist, în a cărui țară au murit zeci de persoane în ultimele zile în ciocniri violente cu forțele de ordine? El, președintele venit să ceară îndurare, adică tăierea datoriilor țării sale, și milă, adică acordarea de ajutoare financiare pentru relansarea economiei. El, alesul poporului, s-a gândit că ar fi bine totuși să mai și dea câteva palme Occidentului. Țările vestice au susținut dictatorii arabi în numele combaterii terorismului, o chestiune foarte neplăcută pentru oamenii de partea cealaltă, a spus Morsi la o conferință a Fundației Koerber. Ba mai mult, de acum încolo, relațiile dintre Egipt și Germania să se deruleze de pe poziții de egalitate, a îndemnat Morsi.

A fost întrebat de criticile sale la adresa Israelului? Să ne uităm întâi la încălcările drepturilor omului provocate de Israel, a răspuns islamistul. Bun, dar cu încălcările drepturilor omului din Egipt cum rămâne? De acestea sunt responsabile numai elementele fostului regim și grupări înarmate destabilizatoare. Declarațiile președintelui egiptean nu sunt tocmai în folosul țării sale. Germania este al treilea partener comercial al Egiptului, sute de mii de turiști germani cheltuie bani la piramide, chiar și după revoltă și nimeni nu primește mai mulți bani pentru dezvoltare decât Egiptul. Cum ar justifica Morsi o condiționare a asistenței de criterii democratice?!

Cuplurile homo cu iz de sfinţenie (Liberation)

În timp ce Franţa se sfâşie în privinţa căsătoriei pentru toţi iar parlamentul polonez tocmai a respins uniunile civile, o ţară pare deasupra acestor dezbateri: Suedia. Acolo poţi fi lesbiană, căsătorită şi... episcop fără a isca reacţii particulare.

Pe 1 aprilie 2009, deputaţii au votat o lege autorizând căsătoria "sexual neutră". Şase luni mai târziu, Biserica Suediei, separată de stat în anul 2000, a urmat exemplul, devenind prima biserică principală din lume care căsătoreşte cuplurile de acelaşi sex. Dar decizia de a se căsători cuplurile homosexuale nu a făcut numai fericiţi în Suedia. Mai mulţi episcopi ar fi preferat ca Biserica Luterană să renunţe la dreptul ei de a oficia căsătorii mai degrabă decât să se pronunţe cu privire la legea adoptată de Parlament. Membrii Sinodului, compus din 250 de reprezentanţi aleşi în parohii, au respins această soluţie. Şi ei au zis "da" la 70% căsătoriei pentru toţi, pe 22 octombrie 2009.

De atunci, dezlănţuirile de pasiuni s-au potolit, asigură arhiepiscopul Anders Wejryd, care oficiază la Uppsala (lângă Stockholm), inima Bisericii Luterane suedeze. Nimic de-a face, continuă acesta, cu sfâşierile cauzate de decizia de a hirotoni femeile drept preoţi în 1958. Câţiva refractari au plecat trântind uşa, dar aceştia sunt o minoritate. Şi nici nu a fost o goană după căsătoria gay: între 2010 şi 2011, doar 350 de cupluri homosexuale s-au căsătorit la biserică, faţă de aproape 40 000 de cupluri heterosexuale. Eva Brunne, 58 de ani, a fost aleasă episcop de Stockholm în 2009. Informaţia a făcut înconjurul lumii. Ea asigură că orientarea ei sexuală, sau faptul că creşte un copil împreună cu o altă femeie, nu au fost niciodată în discuţie în jurul numirii sale.

Copiii polonezi săraci (Rzeczpospolita)

Potrivit previziunilor Ministerului Muncii, 35% din cei 390 000 de copii estimaţi a fi născuţi anul acesta în Polonia vor fi crescuţi de familii care “abia supravieţuiesc”, al căror lunar per capita nu depăşeşte 539 de zloţi (135 de euro).

Ca rezultat, 132 000 de părinţi vor cere alocaţii sociale pentru cei mai săraci cetăţeni. “Este un mit că sărăcia şi lipsurile afectează doar oamenii în vârstă”, spune un expert citat de cotidian, adăugând că “Polonia nu este cu siguranţă o ţară pentru tineri”.