Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Morsi refuza sa acorde concesii opozitiei (Der Spiegel)

Presedintele egiptean s-a adresat poporului intr-o alocutiune televizata. A lansat un apel la calm si reconciliere nationala, dar a reprosat opozitiei ca ar fi platit batausi sa provoace violente la manifestatiile impotriva sa. La referendumul contestat privind noua Constitutie a tarii, Morsi nu vrea sa renunte in ruptul capului.

Presedintele a facut si o oferta concreta: invita toate partidele politice la dialog la palatul sau sambata, 8 decembrie. Dar mai mult nu s-a intamplat. Nu a existat niciun semnal ca ar fi dispus sa negocieze ceva cu partidele pe care le-a chemat. Dimpotriva, Morsi si-a aparat deciziile cu care si-a arogat puterea absoluta in stat si a reconfirmat organizarea referendumului pe subiectul Constitutiei sale islamiste pe 15 decembrie. Majoritatea care l-a ales pe el in fruntea statului e chemata asadar sa se pronunte. “Asta nu e democratie?”, a intrebat presedintele ironic.

O diferentiere a facut totusi seful statului egiptean. El a spus ca nu critica in niciun fel fortele politice care se opun demersului sau pentru ca asta ar fi libera exprimare. Dar Morsi ar avea o problema cu sustinatorii fostului regim care ar fi platit batausi inarmati sa agite spiritele la manifestatiile pasnice. In rest, liderii opozitiei precum Mohamed el Baradei sau Amr Moussa nu se asteapta la niciun rezultat din discutiile de sambata, e posibil chiar sa nu se prezinte. Ei cer reconsiderarea prevederilor constitutionale care fac referire directa la legea islamica Sharia. Morsi a precizat ca nu e dispus sa faca asta, dar ca ar numi o noua Comisie Constitutionala daca cetatenii egipteni vor respinge Legea Fundamentala la vot. Ultimul bilant al violentelor arata 7 morti si peste 770 de raniti. 150 de persoane au fost retinute sau arestate.

Silvio Berlusconi e posibil sa candideze din nou la functia de premier (BBC News)

Partdul fostului premier italian a lansat semnale puternice conform carora Berlusconi ar deveni candidatul formatiunii la alegerile viitoare. Partidul Poporului Liber (PDL) si-a suspendat alegerile pentru sefia formatiunii si a anuntat ca cererile de revenire a fostului lider pe scena politica se inmultesc.

Anuntul vine dupa ce PDL s-a abtinut de la un vot de incredere pentru cabinetul condus de Mario Monti. Miscarea lasa de inteles ca partidul se pregateste deja pentru alegeri. Cabinetul Monti a castigat votul de incredere, dar cresc semnalele de incertitudine de pe scena politica italiana si din intreaga tara afectata de criza economica si financiara. Silvio Berlusconi a fost condamnat penal pentru evaziune fiscala in luna octombrie a acestui an. 

PDL a anuntat oficial ca nu va incepe un demers parlamentar de detronare a Cabinetului Monti, dar abtinerea de la votul de incredere ar semnifica opozitia formatiunii fata de mersul actual al economiei tarii si fata de stilul de guvernare. Presedintele italian Giorgio Napolitano se teme de un final turbulent al guvernarii Monti si incearca sa evite un asemenea scenariu. Ultimele sondaje de opinie arata ca partidul la putere are un avantaj confortabil fata de PDL. Dupa condamnarea din octombrie, Silvio Berlusconi a anuntat public ca “simte o datorie de a se intoarce in politica”.

Prima ninsoare, 37 de departamente in alerta (Le Monde)

Noaptea de 6 spre 7 decembrie a adus primele caderi de zapada in Franta. In regiunea parziana si-au facut aparitia chiar si primele utilaje de deszapezire, cu precadere ele au fost utilizate pe aeroportul Charles de Gaulle. Stratul maxim a atins 20 de centimetri in regiunile alpine.

Cod galben se cheama in Romania, la fel arata si harta Frantei in aceasta dimineata. Reactia autoritatilor franceze poate fi catalogata drept putin panicarda. Primaria Paris a declansat nivelul doi de alerta, a recomandat soferilor sa evite deplasarile daca ele nu sunt absolut necesare si a limitat viteza pentru camioane la 80 km/h. Pentru transportul feroviar au fost lansate avertismente si subliniate pericole de perturbari. In Estul tarii au fost suspendate transporturile scolare in mai multe departamente. Toate astea in conditiile in care stratul mediu de zapada nu a depasit 5 cm, in unele regiuni 10 cm si extrem de rar cei 20 de cm apocaliptici din regiunile muntoase. In aceste conditii e greu sa spunem cine a surprins pe cine: zapada sau autoritatile?!