Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mubarak, castigatorul din umbra (Süddeutsche Zeitung)

A fost naiv sa credem ca alegerile prezidentiale din Egipt vor marca sfarsitul perioadei de tranzitie de la dictatura la democratie. Pentru ca vechiul regim nu a fost nici pe departe inlaturat.

In turul al doilea al acestui scrutin se vor confrunta un islamist salafist cu un fost ministru al dictatorului Mubarak. E ca si cum egiptenii au de ales acum intre ciuma si holera. Si totusi exista un semnal pozitiv tocmai in aceasta alaturare nefericita de personaje, anume acela ca oamenii par sa creada totusi in posibilitatea unei coabitari politice pasnice.

Probabil ca Hosni Mubarak rade de unul singur in celula sa gandindu-se cum fostul sau premier Ahmed Shafik, de altfel ultimul inainte de debarcarea sa, a ajuns in turul al doilea al prezidentialelor. Este reintoarcerea triumfala a regimului dictatorial imbracat in straie noi. Mubarak asteapta acum sentinta in procesul sau. Fie va fi executat pentru crimele din Piata Tahrir, fie va face inchisoare numai pentru fapte de coruptie.

Mohammed Mursi, candidatul Fratiei musulmane, e un cosmar pentru crestini, secularisti si oameni de afaceri. Mursi e un reprezentant al unei miscari islamiste interzise de regimul Mubarak care vrea acum sa revina in forta. Deci egiptenii au de ales intre stat politienesc si stat religios. Oare asta si-au dorit ei la Revolutie?

Masacrul de la al-Hula (New York Times)

Decizia unor state occidentale de a expulza diplomatii sirieni de pe teritoriul lor in urma masacrului de vinerea trecuta in care si-au pierdut viata 108 persoane a fost un semnal puternic pentu autoritatile de la Damasc. Cu toate acestea, se pot face mai multe.

Occidentul trebuie sa gaseasca resurse si metode pentru a aplica o presiune reala asupra regimului Assad. Rusia poate juca aici un rol foarte important, dar Moscova nu s-a decis inca ce vrea sa fie: catalizatorul schimbarii sau obstacolul din drum. Consiliul de Securitate al ONU a reactionat prompt si a condamnat masacrul din al-Hula si utilizarea de armament greu impotriva civililor sirieni cu toate ca nu a identificat un vinovat in mod explicit.

Interventia militara internationala dupa modelul Libiei pare exclusa in acest moment. Mai multi generali americani au avertizat ca o operatiune armata ar risca sa provoace un razboi mai larg in regiune. Dar un embargo extins impotriva Damascului ar fi cazul sa fie adoptat. Sanctiunile impuse de UE si SUA au efect, dar el este aproape anulat de Rusia care vinde in continuare arme lui Bashar al-Assad si care foloseste portul Tartus. 

Hollande nu exclude varianta militara in Siria (Le Monde)

La doua saptamani de la alegerea sa in functia de sef al statului, Francois Hollande a fost invitat de postul de televiziune France 2 pentru a-si nuanta viziunile asupra marilor dosare de politica externe, lucru care a lipsit din campania electorala.

Socialistul de la sefia Palatului Elysee le-a spus francezilor ca nu putea sa ramana indiferent la masacrul din Siria si ca decizia de a expulza personalul diplomatic al Siriei de la Paris a fost luata in acord cu alte state occindentale. Mai mult, la intrebarea despre posibilitatea unei interventii armate, Hollande a raspuns ca ea nu este exclusa, atata timp cat ar avea loc in limitele unui mandat al Consiliului de Securitate. Cum ar putea fi depasite diferitele obstacole identificate de expertii militari nu se stie inca la Paris. Ce se stie este ca Hollande vrea sa discute problema siriana cu Vladimir Putin pe care il asteapta vineri la Paris. Presedintele francez crede ca este timpul si pentru sanctiuni mai dure. Ramane de vazut daca un ton mai dur cu fostul agent KGB de la Kremlin va ajuta in vreun fel sau nu.