Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


NATO va aproba cererea Turciei legata de rachete interceptoare (BBC News)

dutch-patriot-missile-i-008.jpg

sursa: guardian.co.uk

Mai multe obuze au lovit teritoriu turcesc in ultima vreme din cauza luptelor dintre rebelii sirieni si fortele guvernamentale din apropierea frontierei cu Turcia. Ankara a cerut partenerilor din Alianta Nord-Atlantica sa aprobe dislocarea unor baterii de rachete interceptoare Patriot pentru a-si apara localitatile de granita.

O reuniune a ministrilor de externe din statele membre NATO va decide aceasta masura dupa ce cererea Turciei a fost analizata de Alianta. Dislocarea rachetelor Patriot va avea scopuri pur defensive, subliniaza oficiali NATO la Bruxelles. Anterior, presedintele american Barack Obama l-a avertizat pe liderul de la Damasc in contextul speculatiilor privind uzul de arme chimice impotriva rebelilor sirieni. “Daca veti face greseala tragica de a folosi astfel de arme, vor exista consecinte si veti fi tras la raspundere” - acesta a fost mesajul sefului de la Casa Alba adresat lui Bashar al-Assad. O echipa de experti ai NATO a vizitat deja mai multe puncte strategice de pe frontiera turco-siriana unde ar urma sa fie amplasate bateriile de interceptori. Rachetele Patriot vor distruge orice proiectil sau orice avion care ar patrunde in spatiul aerian turcesc. Desi este de asteptat ca miscarea sa fie aprobata, derularea ar putea dura cateva saptamani pana cand sa fie operationala. Rusia se opune planului, iar ministrul de externe de la Moscova va participa si el la reuniunea NATO.

Merkel apara exporturile de arme ale Germaniei (Der Spiegel)

Arabia Saudita cere tancuri si le primeste. De la Berlin. Afacerea valoreaza multi bani, dar politicienii germani incep sa ceara noi mecanisme de control al acestui sector. Cancelarul Merkel isi apara insa cursul politicii si “parteneriatul strategic” cu unele state din Golf.

Ce se cere de fapt la Berlin? Mai multa transparenta in afacerile cu arme derulate in regiuni politice sensibile. Cate arme, unde, cui, cand si pe ce bani? Angela Merkel spune ca deciziile Consiliului Federal de Securitate nu sunt publice si aminteste ca depune regulat rapoarte la Parlament pe tema inarmarii, dar si a afacerilor din sectorul militar. In general insa, Merkel poate spune ca fiecare decizie reprezinta “un echilibru intre chestiuni legate de drepturile omului si chestiuni de stabilitate”. In plus, cancelarul aminteste si de parteneriate strategice cu unele state arabe, mai ales in contextul amenintarii nucleare iraniene. Temerile criticilor se axeaza in jurul posibilitatii de a folosi armament german in reprimarea unor miscari sociale. S-ar incalca astfel principiile drepturilor omului cu produse made in germany – asa ca, spune opozitia germana, orice astfel de decizie ar trebui luata cu dezbaterea publica aferenta.

Lider ucrainean demisioneaza (Wall Street Journal)

Premierul ucrainean Mykola Azarov si-a depus mandatul impreuna cu intregul sau cabinet. Miscarea provoaca nesiguranta in tara vecina care tocmai se pregatea sa finalizeze negocierile pentru asistenta financiara din partea FMI.

Se pare ca Azarov a fost indepartat de presedintele Ianukovici, nemultumit ca premierul sau nu a reusit sa incheie un contract mai avantajos cu gigantul rus Gazprom. Sau nemultumit ca nu a reusit sa incheie acordul cu FMI. Oficial insa, Azarov s-a retras pentru ca a fost ales in Parlament si pentru ca legea ii permite sa aleaga intre mandate. Ucraina se confrunta cu probleme economice serioase. Moneda sa nationala este sub presiune din cauza unor achizitii speculatorii de valuta straina, deficitul sau comercial este in crestere in conditiile in care cererea pentru exporturile ucrainiene de otel si produse chimice scade. Kievul are nevoie de circa 10 miliarde de dolari pentru a putea plati o parte scadenta a datoriei sale externe din care jumatate trebuie virata tot la FMI. Un posibil candidat la functia de premier ar fi seful Bancii Centrale a Ucrainei. Acesta a efectuat deja mai multe vizite la Washington pentru a se intalni cu oficiali FMI si ai Bancii Mondiale.