Nori deasupra primăverii arabe (Le Monde)

lumea-araba.jpg

Nori deasupra primăverii arabe

Siria : Assad înăspreşte represiunea pentru a-şi salva regimul” (Le Figaro). La Istanbul, o conferinţă ONU pe tema ajutorului acordat ţărilor cel mai puţin avansate” (La Croix). Reuniune internaţională pentru a ajuta ţările cele mai sărace” (Le Matin). „Atena : Decizie absurdă” (Libero).

Ziarele continuă să scrie despre situaţia din ţările arabe. Le Figaro, cotidian conservator, se ocupa de Siria : Assad înăspreşte represiunea pentru a-şi salva regimul”. “După oraşul Deraa, leagăn al contestării, Baniyas este izolat de lume de tancurile armatei”.

Le Monde notează despre tenisunile generate de tranziţie iar editorialul este intitulat Nori deasupra primăverii arabe”. „Guvernul a declarat stare de urgenţă la Tunis şi la periferia capitalei. Măsura a fost decisă după 4 zile de manifestaţii antiguvernamentale urmate de distrugeri în centrul capitalei şi la periferia din Nord. Această măsură a fost luată şi din cauză că un fost ministru a evocat posibilitatea unei lovituri de stat, militare, dacă scrutinul prevăzut pentru 24 iulie ar da câştig de cauză islamiştilor. În Tunisia ca în Egipt, dificila tranziţie politică are loc pe fondul unor dificultăţi economice tot mai mari. Prăbuşirea tursimului joacă un rol considerabil. Creşterea economică s-a prăbuşit în cele două ţări, şomajul în rândul tinerilor creşte, sărăcia de asemenea, fapt ce duce la creşterea extremismului politic. Egiptul şi Tunisia sunt emblematice pentru ceea ce poate aduce “primăvara arabă”. Un eşec al tranziţiei în aceste ţări ar însemna o victorie pentru dictatorii din regiune. Ţările din G8 (grupul ţărilor cele mai industrializate din lume), care se vor reuni la sfârşitul lui mai la Deauville, vor trebui să prevadă repede un ajutor masiv pentru Cairo şi pentru Tunis”.

Presa franceză şi europeană scrie despre summitul ONU de la Istanbul pe tema ţărilor cel mai puţin avansate din lume. La Istanbul, o conferinţă ONU pe tema ajutorului acordat ţărilor cel mai puţin avansate”, scrie La Croix. „Şefi de stat din 48 de ţări, cele mai sărace şi reprezentanţii instituţiilor internaţionale vor căuta adoptarea unui program pe 10 ani pentru combaterea sărăciei”.

Reuniune internaţională pentru a ajuta ţările cele mai sărace”, notează şi Le Matin, cotidian francofon elveţian. În aceste ţări, venitul pe cap de locuitor este de 520 de euro pe an. Cele mai sărace ţări sunt pe continentul african, 33 la număr, 14 sunt în Asia iar în America latină unul singur, Haiti.

„Bursele europene scad din cauza Greciei, ne informează presa europeană. Agenţia Standard&Poor’s scade nota Greciei. „Atena : Decizie absurdă”, ne informează cotidianul italian Libero.

 „Standard&Poor ‘s taie nota Greciei”, citim şi pe prima pagină din Financial Times. „Agenţia de evaluare avertizează că restructurarea datoriei ar duce implicit la creşterea acesteia”.

Europa trasă înapoi de situaţia Greciei”, scrie Le Repubblica. Îl Sole 24 Ore crede însă că „Obsesiile Germaniei sunt cele care paralizează Europa”. „Încă odată, viitorul Europei depinde de politica internă şi de emotivitatea germană : criza Irlandei, a Greciei şi a Portugaliei provoacă tensiuni în Germania. Unii ameninţă să nu mai aprobe ajutoare europene, alţii propun restructurarea datoriilor ţărilor cele mai fragile. Cancelara Merkel alege ambiguitatea. Clasa politica germană ezită între riscul unui posibil cutremur în zona euro în cazul falimentului Greciei şi obsesia de a evalua criza din Grecia dar şi din Irlanda şi Portugalia dintr-un unghi moral. Anul electoral nu contribuie la luciditatea majorităţii crestin-democrat-liberale, la fel sondajele deloc bune. Potrivit presei germane, mai mulţi deputaţi ai majorităţii ar dori examinarea oricărui ajutor european de către camera inferioară a parlamentului, Bundestag”.

Să notăm că ziarele franceze acordă spaţii largi aniversării a 30 de ani de la alegerea primului şi singurului preşedinte socialist, François Mitterand. 10 mai 1981… La treizeci de ani după, Mitterand redevine icoana stangii”, notează Le Monde care publică „fotografiile tabu ale fostului preşedinte al Republicii”.

La treizeci de ani după Mitterand, Liberation, cotidian cu simpatii socialiste, revendică „Dreptul de a inventa”.

Să schimbăm viaţa ? Da ! lansează L’Humanite care vrea ca stânga să tragă învăţăminte din competiţia electorală din 10 mai 1981 când Francois Mitterand, candidatul socialist, l-a învins pe preşedintele în exerciţiu, Valery Giscard d’Esteing.

Ziarul economic Les Echos scrie însă despre „Energiile verzi : o soluţie credibilă dar costisitoare. Aceste energii alternative necesită investiţii prea mari.

 
Revista Presei Europene cu Ştefan Popescu şi Magda Prelipceanu