
Presa internaţională
Noţiunea a scăpa de ţigani face parte din psihicul românesc (The Gurdian)
Cotidianul britanic The Guardian consideră că România se eschivează de la responsabilități atunci când este vorba de romi.
The Guardian scrie că „Noţiunea a scăpa de ţigani face parte din psihicul românesc încă de la deportările din Al Doilea Război Mondial. O soluție trebuie găsită în România şi nu în Europa”. Articolul pornește de la afirmațiile despre romi ale președintelui României, Traian Băsescu, în faţa ziariștilor sloveni. Preşedintele Traian Băsescu, este văzut ca o persoană cu prejudecăţi: "(Băsescu)este foarte direct şi autoritar şi abordarea lui personală poate avea un impact mare asupra politicilor din România. În mintea lui Băsescu, romii sunt practic nişte nomazi. El a spus acest lucru când a fost primar al Bucureştiului, şi deseori el face remarci jignitoare la adresa romilor". Aici este citat Nicolae Gheorghe, un activist pentru drepturile romilor. Guvernul român este criticat pentru politica "discriminatorie" faţă de ţigani. România are nevoie de o administraţie condusă de funcţionari publici bine instruiţi, dintre care unii ar putea fi romi, şi asta ar garanta accesul romilor la serviciile publice. În cazul în care serviciile sociale româneşti ar lucra în conformitate cu propriile norme ar valora mai mult decât orice strategie pentru integrarea romilor.
Să ne ocupăm de un alt subiect, practic subiectul dominant din presa franceză şi europeană: înfrângerea democraților la alegerile legislative din SUA. Cât de mult se aseamănă Barack Obama şi Nicolas Sarkozy? Amândoi au suscitat multă speranță, amândoi au dezamăgit. Situația președintelui american i-a făcut pe mulți jurnaliști francezi să se gândească la situația președintelui Sarkozy, mai ales că peste doi ani vor avea loc alegeri dar confruntarea electorală începe practic la anul.
„Obama-Sarkozy, aceeași decepție?”, se întreabă cotidianul La Nouvelle Republique, ziar care apare în centrul Hexagonului. Candidați la funcția supremă în stat, atât Barack Obama cât şi Nicolas Sarkozy au trezit foarte multe speranțe în privința îmbunătățirii vieții cotidiene, a puterii de cumpărare, a locurilor de muncă.
Măsurile adoptate în numele ideologiei de stânga, din SUA, sau de dreapta, din Franţa, au foarte puțin în comun cu mersul economiei mondiale. Totuși, societățile americană şi franceză nu sunt fondate pe același mituri iar, spre deosebire de Nicolas Sarkozy, „Barack Obama poate fi făcut responsabil de recesiunea persistent şi alungat de la Casa Albă la fel cum s-a întâmplat cu George Bush tatăl, în 1992”, citim în Le Figaro.
Un alt subiect important în presa euro-franceză este reprezentat de vizita președintelui chinez în Franţa.
„Franţa-China: Hu Jintao inaugurează o vizită de stat în Franţa”, titrează Le Figaro. Preşedintele chinez Hu Jintao efectuează o vizită de stat de trei zile, o vizită foarte așteptată, care trebuie să topească definitiv, în contracte de mai multe miliarde de euro, tensiunile dintre cele două ţări. Aflăm că acest contracte sunt fără precedent şi depășesc cu mult alte contracte încheiate până acum de chinezi în alte țări occidentale.
Les Echos ne informează că „în 2007, companiile tricolore au semnat contracte de 20 de miliarde de euro numai cu ocazia primei vizite în China a președintelui Sarkozy”. La fel ca acum 3 ani, principalii beneficiari vor fi compania de avioane Airbus care va vinde chinezilor circa 100 de aeronave şi producătorul numărul 1 mondial de echipamente nucleare, Areva. În plus, două exemplare suplimentare ale reactorului său de a 3-a generație, EPR, vor fi livrate companiei chineze de electricitate pentru suma de 3 miliarde de euro.
Liberation insistă pe faptul că „ONG-urile pentru apărarea drepturilor omului îi reproșează lui Nicolas Sarkozy că ar fi omis în mod deliberat să îl felicite pe laureatul premiului Nobel pentru Pace pe 2010, dizidentul chinez, Liu Xiaobao, pentru a nu supăra Beijingul”.
Să notăm şi alte subiecte de interes pentru europeni.
Corriere della Sera se ocupă de tensiunile din majoritatea parlamentară din Italia: „Alți doi parlamentari părăsesc partidul lui Silvio Berlusconi pentru a trece de partea președintelui Camerei Deputaților, Gianfranco Fini”. Acesta din urmă a părăsit în septembrie partidul lui Blerlusconi, PDL, împreună cu 34 de deputați şi 10 senatori, pentru a-şi constitui propriul partid de centru dreapta.
France-Soir explică „de ce Domenech, fostul selecționer al naționalei franceze, va câștiga în instanță cererea sa de 2,9 milioane de euro de despăgubiri pentru întreruperea abuzivă a contractului cu Federația Franceză de Fotbal”.