Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noua Putere desfiinţează instituţiile lăsate de Mubarak (Le Monde)

„Misterul asupra sorţii lui Mubarak” (Il Sole 24 Ore). „Mişcarea de contestare nu slăbeşte în Yemen” (Le Temps). „Revoluţie. Şi după?” (La Croix). „UE depăşită de criza imigranţilor” (Frankfurter Allgemeine Zeitung). „Tunisul a desfăşurat armata pentru a opri exodul spre Europa” (El Pais). 

Presa franceză şi europeană continuă să acorde spaţii largi situației din ţările arabo-musulmane.

Egiptul întreabă de intenţiile armatei, notează Le Monde. „Noua Putere desfiinţează instituţiile lăsate de Mubarak. Opoziţia rămâne vigilentă”, scrie marele cotidian francez de seară. „După Tunisia şi Egipt a venit rândul Iranului să ţipe „moarte dictatorului!”.

Misterul asupra sorţii lui Mubarak”, scrie cotidianul italian Il Sole 24 Ore.

Mişcarea de contestare nu slăbeşte în Yemen”, ne informează Le Temps, cotidian francofon elveţian.

Revoluţie. Şi după?” – astfel se intitulează editorialul din La Croix semnat Jean-Christophe Ploquin: „Ar fi greşit să credem că Tunisia şi Egiptul au ieşit din afacere. Fuga lui Zane Abidine Ben Ali, acum o lună, şi retragerea lui Hosni Mubarak, vinerea trecută, au adus doar o scurtă satisfacție pentru cea mai mare parte a locuitorilor acestor ţări. Pe malul Nilului, două persoane din trei trăiesc de o zi pe alta, fără niciun venit asigurat. În Tunisia sărăcia tinerilor s-a manifestat în mod brutal la sfârşitul săptămânii trecute, odată cu sosirea pe insula italiană Lampedusa a mii şi mii de imigranţi clandestini. După soluţiile politice provizorii găsite în aceste două ţări, cu instalarea unor autorităţi de tranziţie însărcinate cu organizarea de alegeri libere, chestiunea veniturilor populaţiei este repusă de urgenţă pe tapet. În ambele ţări, sunt mişcările sociale şi nu cele politice care au contribuit în ultimii cinci ani la slăbirea regimurilor aflate la Putere. Astăzi, în Tunisia, greve organizate în mod spontan sau organizate, încetinesc economia şi furia începe să se intensifice în rândul celor mai defavorizaţi”.

Situaţia din insula italiană Lampedusa se află de asemenea în atenţia presei franceze şi europene.

Uniunea Europeană depăşită de criza imigranţilor”, consideră ziarul conservator german Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Subiectul interesează şi cotidianul spaniol El Pais: „Tunisul a desfăşurat armata pentru a opri exodul spre Europa. Uniunea Europeană promite un parteneriat comercial pentru a pune capăt imigraţiei”.

La Stampa, cotidian editat la Torino, al 3-lea ca tiraj în Italia, se ocupă de „tensiunile dintre Italia şi Uniunea Europeană. Ministrul afacerilor interne, Roberto Maroni, merge în Sicilia împreună cu premierul Silvio Berlusconi. Este nevoie de 200 de militari. Ministrul afacerilor externe, Franco Frattini, vorbeşte de patrule ale marinei italiene în largul coastelor. Haos pe insulă”.

Cotidianul episcopilor italieni, Avvenire, cere, pentru moment, Italiei „să acţioneze cu realism dar şi cu umanitate, aceleaşi ingrediente care ar trebui să anime şi Uniunea Europeană. Mai mult ca oricând, în aceste ore, scrie cotidianul editat de Conferinţa Episcopală Italiană, Italia trebuie să înţeleagă că tot ce se întâmplă pe malul sudic al Mediteranei o priveşte îndeaproape”.

L’Osservatore Romano, ziarul editat de Vatican, reia teza Uniunii Europene şi scrie că „urgenţa umanitară devine adesea tragică” şi aduce ca exemplu o ambarcaţiune plină cu imigranţi, lovită de o moto-vedetă tunisiană, accident soldat cu 29 de morţi. „Sunt ani de când spunem că fenomenul migrator este unul structural”, afirmă L’Osservatore Romano, iar ceea ce lipseşte este o legislaţie comună la nivelul întregii Uniuni Europene”.

Ziarele euro-franceze scriu că şeful Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn şi-a început campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2012.

Campania electorală pentru prezidenţialele din 2012 a început, după cum se pare. Cu aceste cuvinte pronunţate duminică, 13 februarie, de către deputatul majorităţii, Christian Jacob, apropos de Dominique Strauss-Kahn, acuzându-l pe şeful FMI că „nu incarnează imaginea Franţei profunde”.

Iată de ce, cotidianul cu simpatii de stânga, Liberation, scrie „contra lui Dominique Strauss-Kahn, dreapta îşi pierde controlul”. Liberation vede în discursul reprezentantului majorităţii o „referinţă evidentă” la discursul mareşalului Philippe Pétain.

Pentru Le Parisien/Aujourd’hui en France, acest atac al dreptei este contraproductiv: „atacându-l pe directorul general al FMI, majoritatea îi face un serviciu”.

 
Revista Presei Europene cu Ştefan Popescu şi Magda Prelipceanu