Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Obama bis" (Libération)

obama-bis-liberation.jpg

Sursa: Twitter

"Obama bis". Acesta este titlul de pe coperta lui Libération, deasupra unei poze a preşedintelui reales, îmbrăcat în frac cu papion la gât şi extrem de zâmbitor. Barack Obama a fost reales preşedinte al Statelor Unite, după ce l-a învins pe candidatul republican, Mitt Romney.

Editorialistul ziarului de centru-stânga constată că Obama a reuşit acolo unde Sarkozy, Berlusconi, Zapatero şi Brown au eşuat. Ei au preferat bilanţul imperfect şi proiectele incerte ale preşedintelui-candidat, decât ideiile voodoo şi hazardate ale adversarului său republican. Alegerea făcută de americani este justă, pentru că, să nu uităm, spune acealaşi Libération, Obama a evitat prăbuşirea economiei ţării sale, a reformat sistemul de sănătate şi a salvat sectorul auto.

Totodată, Barack Obama a păstrat raporturi civilizate cu restul lumii. Nu-i mai puţin adevărat, conchide editorialistul, că realesul preşedinte este departe de speranţele pe care le-a suscitat în America şi în restul lumii acum patru ani de zile. Îi mai rămân alţi patru ani, să ne arate că se mai poate schimba pe sine, dar şi ţara pe care o va conduce acum fără nici o grijă electorală.

Les Echos, ziar economic, constată că Obama a învins, dar republicanii rămân majoritari în Camera Reprezentanţilor. “Statul Ohio este cel care a decis soarta”, notează de partea sa Le Journal du Dimanche. “Obama, sezonul 2”, este titlul ales de conservatorul Le Figaro pentru prima sa pagină electronică, ediţiile imprimate ale ziarelor franceze fiind evident depăşite toate în acest moment, din cauza decalajului orar. Site-ul Mediapart exclamă “Obama. Again”, “Încă patru ani” este şi titlul pe care l-am tot ascultat pe radioul France Info, în timp ce revista Le Point ne descrie un “Obama scăpat ca prin minune. Cu toate că a decepţionat mult faţă de speranţele uriaşe suscitate acum patru ani, el câştigă un nou mandat, fără bucuria de atunci, dar cu o serie de cicatrice în plus şi cu mai multă luciditate”. Săptămânalul notează apoi care au fost cele trei chei ale noului suces: “tinerii, femeile şi hispanicii”, care au votat, pare-se, masiv pentru preşedintele-candidat.

În sfârşit, aproape ca o anecdotă, dar care nu este chiar una, să mai remarcăm seria de articole din presa franceză, care subliniază faptul că statele Colorado şi Washington au devenit azi noapte primele din America în care s-a legalizat prin referendum consumul de cannabis, de marijuana “în scopuri recreactive”. O altă premieră a avut loc în Wisconsin, unde a fost aleasă senatoare Tammy Baldwin, prima femeie care şi-a făcut publică homosexualitatea. Şi dacă tot suntem la acest capitol, varianta franceză a site-ului american Huffington Post notează de asemenea că statul Maine a devenit primul care legalizează mariajul între persoane de acelaşi sex.

În încheierea acestei reviste a presei franceze, o ultimă remarcă şi anume faptul că există în Franţa şi publicaţii considerate serioase, precum Marianne, care nu evocă deloc, dar deloc rezultatele alegerilor americane. Revista citată continuă de exemplu să afişeze pe prima sa pagina electronică un titlu care se referă la sinuciderea unui poştaş la locul de muncă...

 

Mesaje pe Twitter

 

Toată lumea a remarcat mesajul pe Twitter trimis azi noapte de Barack Obama celor peste 22 de milioane de abonaţi ai săi: “4 more years”/"Încă patru ani şi asta graţie vouă”, scria la ora 5.10 preşedintele-reales, chiar dacă personal nu am avut nici o contribuţie la acest succes electoral. De notat că mesajul prezidenţial era semnat “bo”, adică era scris de însuşi preşedintele şi nu de staff-ul său de campanie.

Good job mister Obama”, îi răspund mai mulţi celebri bloggeri francezi, demonstrând totodată simpatia de care se bucură în Hexagon liderul democrat. Mulţi alţii preiau pur şi simplu sloganul de acum patru ani al lui Obama “Yes, we can”, pentru a saluta realegerea sa. Alţi analişti estimează că mesajul de azi noapte al preşedintelui reales va deveni repede cel mai popular mesaj de pe Twitter. Un alt mesaj preluat de mulţi a fost cel pe care Obama l-ar fi trimis lui Mitt Romney: “I just beat you, and this is crazy, but this election is over, so call me maybe?”, cu alte cuvinte Obama îi spune republicanului că l-a învins, că e bucuros, dar că aşteaptă un telefon de la el, acum că alegerile s-au terminat. Apelul lui Romney a venit, destul de târziu e adevărat, telefon în care republicanul îşi recunoaşte înfrângerea şi îl felicită pe Obama.

Alţi bloggeri se întreabă “care şef de stat va fi primul care va răspunde la mesajul lui Obama, ştiut fiind că peste 50 de preşedinţi din lumea întreagă sunt abonaţi” la reteaua de microblogging. Victoria lui Obama a fost pe larg salutată pe Twitter şi de tinerii democraţi americani instalaţi în Franţa şi care au urmărit toată noaptea derularea numărătorii voturilor.

Alt mesaj care face valuri pe Twitter este cel trimis de Donald Trump. Multimiliardarul american a cracat miercuri dimineaţă şi a scris supărat: "Asistăm la o adevărată comedie. Nu suntem în democraţie!”, exclamă Trump, înfuriat de victoria lui Obama.

Vedeta emisiunilor literare franceze, Bernard Pivot, foarte prezent pe Twitter cu mesaje adesea umoristice şi filozofice, se întreba miercuri dimineaţă “cine urmează după Obama? Ei bine, urmează laureatul premiului Goncourt, cel mai prestigios premiu literar francez, care va fi anunţat la ora prânzului. Un scrutin îl goneşte pe altul...”.

 

Îi satisface sau nu pe francezi realegerea lui Obama?

 

Se ştie că în Franţa, democratul Barack Obama era cu mult mai popular decât adversaul său republican. Preşedintele François Hollande nu şi-a exprimat public nici o preferinţă, dar din culise ni se spune că socialistul miza pe preşedintele-candidat. Se speră în înaltele sfere ale puterii franceze că în cursul acestui al doilea mandat al său, Obama se va apropia mai mult de Europa şi deci de Franţa, dar se va implica şi mai mult în crize precum cele din Orientul Apropiat sau Iran.

Nu numai stânga franceză apreciază victoria lui Obama, ci şi dreapta şi centrul, acolo unde sunt o serie de “obamaniaci”, printre care foştii miniştri sau candidaţi la preşedinţie François Bayrou şi Jean-Louis Borloo.

Există totuşi şi “obamasceptici” printre responsabilii politici francezi şi i-aş numi aici pe liderul partidului conservator UMP, Jean-François Copé, dar şi pe fostul premier, François Fillon.

În fine, puţini sunt cei care-l preferau aici pe Mitt Romney. Printre ei, Christine Boutin, lidera dreptei creştine din Franţa, care nu-i poate ierta lui Obama faptul că s-a pronunţat în favoarea mariajului gay. Puţine mesaje însă de felicitare sau de nemulţumire pe Twitter din partea liderilor politici francezi. Ecologista Cécile Duflot le mulţumeşte totuşi americanilor pentru rezultatul scrutinului.