Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Obama pus la zid în dezbaterea republicanilor (Financial Times)

obama-pus-zid-dezbaterea-republicanilor-financial-times.jpg

Obama pus la zid în dezbaterea republicanilor (Financial Times)

Obama : Dacă nu evităm intrarea în incapacitate de plată riscăm o nouă criză” (Îl Giornale). „Absenţa unui acord în privinţa plafonului datoriei publice a Statelor Unite ar putea dăuna grav credibilităţii ţării” (Le Figaro). Două măsuri diferite pentru aceeaşi situaţie” (La Croix).


Presa internaţională scrie despre situaţia finanţelor publice din Statele Unite şi despre intervenţia preşedintelui Obama pe această temă.

Îl Giornale, cotidian italian, pune în loc de titlu cuvintele preşedintelui „Obama : Dacă nu evităm intrarea în incapacitate de plată riscăm o nouă criză. „Preşedintele Barack Obama a declarat că situaţia datoriilor SUA ar putea trimite întreaga lume într-o nouă criză. Congresul trebuie să ridice plafonul datoriei publice”. Le Figaro prefera să îl citeze pe şeful Rezervei Federale americane, Ben Bernanke care consideră că „Absenţa unui acord în privinţa plafonului datoriei publice a Statelor Unite ar putea dăuna grav credibilităţii ţării. Analiştii citaţi de Figaro considera că rolul internaţional al dolarului este pus în pericol.

Presa se întreabă dacă America nu a intrat în campania electorală. „Obama pus la zid în dezbaterea republicanilor scrie Financial Times : după 2 luni de la anunţul candidaturii lui Obama pentru un nou mandat şi la 17 luni de alegeri, partidul republican da oficios startul pentru alegerile primare.
S-a dat startul în cursa prezidenţială ? se întreabă pe prima pagină USA Today, conştient de lipsa de entuziasm a alegătorilor americani faţă de candidaţii republicani. Deoarece, potrivit unui sondaj, numai 25 % dintre americani sunt multimiti de figurile care şi-au anunţat candidatura pentru Casa Albă. « Comparaţi cu tipul care se afla déjà la Casa Albă, continua USA Today, candidaţii republicani sunt nişte pigmei. Pentru moment, sondajele arată ca Barack Obama i-ar învinge fără probleme pe candidaţii republicani, cu o excepţie. Potrivit cotidianului Washington Post (2012 : Iată omul care îl devansează pe Obama), Mitt Romney, om de afaceri şi fost guvernator al statului Massaschusetts, este creditat cu 49 % faţă de 46 % pentru preşedintele în exerciţiu.  Cursa prezidenţială este lansată deoarece locatarul de la Casa Albă a început colectarea de fonduri pentru campania electorală. În Florida, stat-cheie în alegeri, Barack Obama a bătut un adevărat record în ce priveşte strângerea de bani pentru campanie. Rămâne de văzut dacă Florida îi va da la fel de multe voturi pentru a câştiga în 2012.

Presa se ocupa şi despre situaţia din Siria şi din Libia. La Croix îşi intitulează editorialul „Două măsuri diferite pentru aceeaşi situaţie : „De ce Libia, de ce nu Siria ? Tari că Rusia şi China refuza să condamne regimul sirian. Represiunea se înteţeşte pe zi ce trece. În fata violentelor sirienii fug în Liban şi în Turcia, la fel cu zeci de mii de libieni au găsit refugiu în Tunisia şi în Egipt. Aceste ţări, în ciuda dificultăţilor economice, îşi primesc fraţii persecutaţi. Severă lecţie pentru Occident, „campion” al drepturilor Omului. În acţiunea internaţională occidentală exista măsuri diferite în funcţie de interesele noastre geopolitice”.

Le Monde scrie că “Parlamentarii americani vor să îi limiteze preşedintelui Obama puterile în privinţa continuării operaţiunilor în Libia. Deci continuarea participării americane în Libia este mai importantă pentru ziarele din Franţa, tara cu interese majore în Mediterana. Washingtonul invita Uniunea Africană să îl abandoneze pe gadafi, titrează LOsservatore Romano, ziarul editat de Vatican.
Le Figaro vede compania „Air France presată să aleagă Airbus şi nu Boeing. „Guvernul francez doreşte ca operatorul francez să privilegieze industria europeană”.
A avea 20 de ani în Europa - reporterii celui mai citit ziar francez, Aujourdhui en France/Le Parisien, „au străbătut Europa în lung şi-n lat pentru a scrie despre o generaţie foarte afectată de criza economico-financiara”. „Toţi ne gândim să părăsim tara, este titlul articolului dedicat tinerilor de 20 de ani din Grecia, tara în care peste 42 % dintre tinerii cu vârsta între 18 şi 25 de ani sunt în şomaj.

 
Revista Presei Europene cu Ştefan Popescu şi Magda Prelipceanu