Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Obama va reuşi un nou record în campania electorală din 2012 (ABC News)

„Majoritatea numelor care au lucrat cu Obama în campania electorală din 2008 i se vor alătura şi anul viitor” (Washington Post). „Trei seisme de peste 5 grade au avut loc pe coasta Honshu din Japonia” (France Presse). „Germania va renunţa complet la producţia de energie nucleară până în 2020” (Reuters). „Silvio Berlusconi, este acuzat şi de fraudă fiscală” (The Guardian). 

Anunţata candidatură a lui Barack Obama pentru un nou mandat este principalul subiect, analizat pe larg mai ales în presa americană.

Conform ABC News, care citează surse politice, „Barack Obama va reuşi un nou record în campania electorală din 2012: să atingă suma de 1 miliard de dolari. În ce priveşte locul sediului central al campaniei lui Obama, acesta va fi acelaşi ca în 2008, Chicago”. În 4 noiembrie 2008, când a devenit primul preşedinte afro-american al S.U.A, Obama şi-a ţinut discursul acolo, nu în Washington. Preşedintele Obama şi-a ales şi managerul campaniei sale electorale, pe Jim Messina, deputatul cu care a lucrat timp de doi ani.

Washington Post  a notat că „majoritatea numelor care au lucrat cu Barack Obama în campania electorală din 2008 i se vor alătura şi anul viitor în încercarea sa de a fi reales”.

Huffington Post a postat înregistrarea video în care se promovează noua candidatură la funcţia supremă în stat. Imaginile conţin declaraţiile unor oameni obişnuiţi, care vorbesc despre siguranţa familiei, a zilei de mâine şi a SUA.

Un alt subiect care ţine primele pagini ale ziarelor de aproape trei săptămâni este cutremurul din Japonia. Agenţiile de presă scriu despre mai multe cutremure înregistrate ieri.

Trei seisme de peste 5 grade au avut loc pe coasta Honshu din Japonia. În această zonă, activitatea seismică durează de peste 20 de zile după devastatorul cutremur de 9 grade din 11 martie, urmat de un tsunami”  - notează France Presse. Un nou bilanţ al victimelor consemnează luni, 4 aprilie, 12.259 morţi confirmaţi, peste 15.300 persoane date dispărute, în principal în zonele afectate puternic de valul seismic de peste zece metri.

Un efect al crizei nucleare din Japonia care a urmat cutremurului: „Germania va renunţa complet la producţia de energie nucleară până în anul 2020”, anunţă Reuters. „Procesul se va derula gradual”, a declarat, luni, secretarul de stat din Ministerul Mediului. O renunţare treptată ar afecta profiturile marilor companii de utilităţi cu sute de milioane de euro anual. Cancelarul german, Angela Merkel, a subliniat repetat că „o decizie privind energia nucleară nu a fost luată, Guvernul urmând să analizeze rapoartele a doua comisii separate”.

Tot Reuters scrie despre „suspecţii atacului din 11 septembrie 2001, judecaţi la Guantanamo Bay”. Oficialităţile americane au declarat că cel care a condus atentatul, împreună cu încă patru persoane suspectate de participare în acţiunea teroristă, vor fi judecate de o comisie militară la centrul de detenţie din Cuba. Decizia a fost primită cu bucurie de locuitorii din New York şi de unii membrii ai Congresului, printre care şi John McCain, candidat la alegerile prezidenţiale din anul 2008.

The Guardian notează că „premierul italian, Silvio Berlusconi, este acuzat şi de fraudă fiscală. Deşi s-a confruntat cu numeroase acuzaţii de-a lungul anilor, acestea făceau referire fie la perioada anterioară intrării lui în politică, fie la perioada în care acesta se afla în Opoziţie. De data aceasta, acuzaţia e că Berlusconi s-ar fi sustras de la plata taxelor datorate statului şi i-ar fi păcălit pe acţionarii companiei sale Mediaset înainte de intrarea în politică şi după. Silvio Berlusconi neagă aceste acuzaţii”.

Un grup de israelieni influenţi doreşte stabilirea păcii cu lumea arabă”, titrează New York Times. E vorba, între alţii, de fostul şef al Mossadului, fostul şef al Shin Bet, serviciul israelian de informaţii şi unii militari care doresc să propună o variantă pentru încheierea păcii cu lumea arabă. „Grupul crede că iniţiativa se va bucura de popularitate şi va reuşi să influenţeze guvernul Israelului”.

În fine, „NASA amână lansarea rachetei spaţiale Endeavor”, notează Ria Novosti şi completează: „amânarea a fost decisă în urma discuţiilor cu Agenţia Spaţială Rusă şi cu celelalte agenţii spaţiale partenere. O navetă rusească de aprovizionare urmează să fie lansată pe 27 aprilie, iar întoarcerea ei este programată pentru 29 aprilie. După sosirea acesteia va fi lansată tot pe 29 aprilie şi naveta spaţială pregătită de NASA. Ora exactă a lansării va fi anunţată pe 19 aprilie”.

 
Revista Presei Europene cu Ioana Haşu şi Magda Prelipceanu