Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pentru ONU, Afghanistanul este şi mai nesigur (Osservatore Romano)

031408-afghanistan-800.jpg

Soldati in Afghanistan

"Casa Albă consideră că gherila talibană a slăbit în intensitate, în special grupul Haqqani, considerat cel mai periculos" (Osservatore Romano). "Apropiaţii celor doi jurnalişti francezi răpiţi în Afghanistan rup tăcerea deoarece guvernul de la Paris promite din această vară că va obţine eliberarea lor" (Liberation).„Trenul coşmarului. Pasagerii povestesc cum au parcurs Strasbourg-Nisa în 28 de ore, datorită unor defecţiuni la tren” (France-Soir). 

Tot legat de Afghanistan în ziarele franceze şi europene se vorbeşte de soarta ostatecilor străini. În special a celor doi francezi, Stéphane Taponier şi Hervé Ghesquière, jurnalişti la canalul de televiziune France 3, prizonieri în Afghanistan de circa un an de zile.  Ei sunt veteranii ostatecilor. "Un an de aşteptare", se revoltă Liberation care notează că “apropiaţii celor doi jurnalişti francezi răpiţi în Afghanistan rup tăcerea deoarece guvernul de la Paris promite din această vară că va obţine eliberarea lor”.  Şi editorialul din Libe’ este consacrat acestui subiect : „Dificila gestionare a dosarului”. Liberation ne informează că astăzi vor avea loc în mai multe oraşe din Franţa manifestaţii de susţinere pentru cei doi jurnalişti. Le Parisien/Aujourd’hui en France scrie cu litere mari : „O aşteptare atât de lungă”. Cotidianul popular adaugă : „Franţa face tot ce poate pentru a-I elibera. Pentru moment fără rezultat spre marea durere a familiilor lor”.   Le Parisien/Aujourd’hui en France reaminteşte în ce condiţii au fost răpiţi cei doi : „anul trecut când cei doi jurnalişti realizau un reportaj despre reconstrucţia unei străzi la est de Kabul. Anul trecut, pe 30 decembrie, Stéphane Taponier şi Hervé Ghesquière au anunţat că vor merge în valea Kapisa, în NE-ul Afghanistanului, pentru a vizita câteva sate. De atunci au dispărut. Totuşi autorităţile franceze se află în contact permanent cu răpitorii şi negociază eliberarea celor doi francezi”.

Ziarele franceze şi europene scriu şi despre eforturile diplomatice pentru evitarea unui război civil în Coasta de Fildeş, fostă colonie franceză…

La Tribune de Geneve, ziar elveţian francofon, scrie că „Trei preşedinţi africani – din Benin, Siera Leone şi Capul Verde - au încercat să obţină plecarea de la putere a preşedintelui autoproclamat Laurent Gbagbo. Fără succes”. Laurent Gbagbo ameninţă să retrimită mai mulţi ambasadori străini, după cum ne informează ziarul belgian francofon Le Soir.

Să notăm şi alte subiecte de interes pentru europeni : France-Soir, tabloid francez, se ocupă de un subiect care a făcut să curgă multă cerneală : „Trenul coşmarului. Pasagerii povestesc cum au parcurs Strasbourg-Nisa în 28 de ore, datorită unor defecţiuni la tren”. Cotidianul comuniştilor francezi denunţă un Hold-up asupra laicităţii. L’Humanite’ explică : „Pentru a încerca să scape de nemulţumirea socială şi în căutarea unei baze de înţelegere cu extrema-dreapta, responsabilii majorităţii, UMP, desfigurează legea din 1905 şi provoacă astfel tensiuni pe bază religioasă”. Le Figaro se ocupă de gripă şi titrează : „Un neliniştitor recul al vaccinării”.

 
Revista Presei Europene cu Ştefan Popescu şi Magda Prelipceanu