Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONU avertizeaza Israelul: colonizarea e o lovitura fatala pentru procesul de pace (BBC News)

israel-palestine-wall-670-afp.jpg

Zidul de demarcatie israeliano-palestinian

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, e ingrijorat de anuntul Israelului conform caruia a aprobat constructia a 3000 de noi case in Estul Ierusalimului. Ar fi o lovitura fatala pentru procesul de pace din Orientul Apropiat, a spus oficialul.

Decizia israeliana a venit la doar o zi dupa votul din Adunarea Generala a ONU care a acordat “Palestinei” statut de “stat observator ne-membru” al organizatiei. Votul nu produce efecte juridice in plan international, dar este privit de palestinieni drept un gest cu mare insemnatate simbolica. Presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a fost primit la Ramallah de mii de oameni care sarbatoreau victoria. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis ca procesul de colonizare va continua in Ierusalim si in orice alt teritoriu care reprezinta un punct pe harta intereselor strategice ale tarii sale. Exista astfel riscul ca palestinienii din Estul Ierusalimului sa fie complet izolati de restul Cisiordaniei. Chiar si SUA, care s-au opus votului din Adunarea Generala a ONU, au criticat anuntul israelian si au catalogat planul drept contraproductiv si periculos pentru reluarea negocierilor de pace. UE prin vocea reprezentantului pentru politica externa, lady Catherine Ashton, s-a aratat ingrijorata de perspectiva colonizarii la scara larga.

Israelul blocheaza plata impozitelor catre palestinieni (Die Welt)

O alta masura anuntata de Ierusalim in urma votului din Adunarea Generala a ONU este cea de refuz la plata impozitelor colectate in numele Autoritatii Palestiniene. Suma doar pentru luna decembrie este de 120 de milioane de dolari, iar masura ar putea reprezenta o problema foarte mare pentru Mahmoud Abbas care si asa se confrunta cu mari probleme economice.

Ministrul israelian de finante a anuntat ca masura este motivata de datoriile Autoritatii Palestiniene catre furnizorii de energie electrica si alte companii. Cabinetul a aprobat, de asemenea, o rezolutie conform careia nu va negocia in plan international pe baza votului din Adunarea Generala a ONU. Seful Executivului a precizat si ca “fara acord de pace care sa garanteze securitatea cetatenilor israelieni nu va exista niciun stat palestinian”. Benjamin Netanyahu a promis ca “Iudeea si Samaria (Cisiordania, n.r.) nu vor deveni o baza pentru terorismul iranian asa cum s-a intamplat in Liban si in Fasia Gaza”. Comunitatea internationala sustine solutia celor doua state independente care sa convietuiasca in pace. Majoritatea puterilor occidentale doreste reluarea procesului de negociere directa intre israelieni si palestinieni.

Ziua in care Montebourg ar fi trebuit sa demisioneze (Le Monde)

Sambata s-a vazut ministrul pentru redresare economica Arnaud Montebourg cu presedintele Francois Hollande. Ii spunea ca, daca nu merge inainte cu procesul de nationalizare a uzinei Arcelor Mittal de la Florange, atunci isi va prezenta demisia.

Hollande i-a spus sa nu faca nimic. Nu era o chestiune personala, afirma Montebourg intr-un interviu acordat ziarului Liberation. Ci era vorba de o chestiune de principiu, pentru ca in spatele dosarului Florange ar fi vorba de oameni, de angajatii combinatului. Montebourg s-a suparat dupa ce ideea nationalizarii uzinei a fost dezavuata public de primul ministru francez Jean-Marc Ayrault. Totusi, Montebourg a decis sa ramana la postul de lucru si la postul “de lupta”.
Uzina n-a fost nationalizata, nici investitorul strategic nu a aparut asa cum era anuntat. Deocamdata, situatia la Florange arata cam asa: in zilele urmatoare Arcelor Mittal va taia alimentarea cu gaze a combinatului ceea ce va insemna oprirea completa a furnalelor. Anuntul de vineri, conform caruia s-ar fi ajuns la o intelegere de pastrare a locurilor de munca pare foarte instabil.