Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Palma dată de italieni lui Berlusconi (Le Figaro)

palma-data-italieni-lui-berlusconi-le-figaro.jpg

Palma dată de italieni lui Berlusconi (Le Figaro)

 „Berlusconi: Palma” (Les Echos). Victoria lui dă pe toate fronturile” (La Repubblica). Italienii spun hotărât NU lui Berlusconi” (El Pais). „Berlusconi dezavuat la referndumul pe tema energiei nucleare, apei şi justiţiei” (Le Point).

Înfrângerea categorică a premierului Silvio Berlusconi la cele trei referendumuri organizate în Italia ocupa primele pagini ale ziarelor europene.Le Figaro, cotidian conservator, notează „Palma dată de italieni lui Berlusconi”. „Preşedintele Consiliului de miniştri şi-a recunoscut înfrângerea la cele trei referendumuri de ieri, pe tema revenirii la energia nucleară, privatizării distribuţiei apei potabile şi imunităţii judiciare”. „Berlusconi : Palma”, insista Les Echos, ziar care remarca faptul că „această înfrângere vine la scurt timp după rezultatul deloc satisfăcător de la municipale”.
La Repubblica, ziar cu vederi de centru stânga, notează „Victoria lui da pe toate fronturile, „95 % dintre italienii prezenţi la referendum au votat împotriva legilor date de Berlusconi”. „Italienii spun hotărât NU lui Berlusconi”, scrie şi spaniolul El Pais. Săptămânalul Le Point scrie în editorialul intitulat Berlusconi dezavuat la referndumul pe tema energiei nucleare, apei şi justiţiei – ca „este un eşec pentru Domnul Berlusconi care i-a chemat pe italieni să lase urnele şi să îşi petreqaca weekend-ul prelungit la mare. (...) În ce priveşte energia nucleară, unde s-au înregistrat cele mai multe voturi, decizia italienilor este cu atât mai simbolică cu cât Italia a abandonat această energie într-un prim referndum ţinut în 1987, imediat după Cernobâl. Votul opreşte definitiv decizia guvernului care anunţase construirea de centrale începând cu 2014. Actualmente judecat în 3 procese, Domnul Berlusconi se temea în special de rezultatul referendumului pe tema imunităţii judiciare. Aceste rezultate zguduie coaliţia cu Liga Nordului care nu vrea să piardă din popularitate din cauza alianţei cu Silvio Berlusconi. Rezultatul referendumurilor mai arata ceva : « Silvio Berlusconi şi-a pierdut capacitate de a comunica cu oamenii la televizor”.
 

Ziarele analizează şi rezultatul alegerilor legislative din Turcia. L’Osservatore Romano, ziarul editat de Vatican, notează „Victoria pe jumătate a premierului Recep Taypp Erduan. „De ce pe jumătate ? Deoarece partidul de guvernământ nu obţine numărul de parlamentari necesar modificării Constituţiei”. Totuşi, pentru Le Temps, cotidian elveţian francofon, „Erduan intra în istorie, premierul turc fiind pe cale să devină cel mai longeviv leader al Republicii turce după Mustafa Kemal Attatürk. În editorialul sau – „Alegerile turce şi victoria lui Erduan - Le Monde notează că „Turcia este o ţară ce a căpătat încredere deplină în forţele ei. Este o ţară educată, echipată şi industrializată, cu o sănătate demografică de invidiat : vârsta medie a populaţiei este de 28 de ani. O ţară care avansează rapid”. Îl Sole 24 Ore prefera să încadreze în plan regional situaţia Turciei într-un articol cu titlul „Primăvara care zguduie Ankara. „Nicio problemă cu vecinii noştri, iată sloganul preferat de Ahmed Davatoglu, ministrul truc al Afacerilor externe. Şi totuşi problemele cu vecinii sunt prezente, deoarece în Sudul ţării o primăvară arabă sângeroasă ameninţa mii de sirieni puşi pe fugă de regimul lui Bachar al-Assad. Geografia este un destin ineluctabil, subliniază Davatoglu. Damascul era pentru Erduan un pariu esenţial, premierul truc a făcut foarte mult pentru a avea bune relaţii cu preşedintele sirian Bachar, a utilizat aşa-numita soft power de care dispune pentru a infleunta în mod pozitiv evoluţiile interne siriene, a triplat schimburile comerciale, a anulat barierele vamale şi a permis libera circulaţie. Prin urmare, Turcia este direct interesată de tot ce se întâmplă în Siria. Partidul lui Erduan este considerat drept un exemplu politic în Egipt şi în Tunisia : o formaţiune musulmană moderată, integrată în jocul democratic. Dar turcii au înţeles că regimul lui Bachar al-Assad nu se va reforma (...) cu inutilele rezoluţii ONU, iată de ce au decis să sprijine opoziţia şi să mobilizeze armata de-a lungul frontierelor pentru a limita la momentul oportun consecinţele unui sesim geopolitic care ar putea fi mai devastator decât căderea lui Saddam Hussein”.
Să notăm şi alte subiecte de interes pentru presă europeană. Le Monde se ocupa de „Unda de şoc siriana, impas diplomatic şi criza umanitară” şi reţine „condamnările internaţionale” care se multiplică „dar Consiliul de Securitate al ONU rămâne pasiv”. Financial Times, cotidian britanic, prefera să se ocupe de „Grecia, tara cu cel mai scăzut rating din lume. „Agenţia Standard and Poor’s a scăzut nota datoriei suverane a Greciei cu trei puncte”.  „Atenţie, Twitter nu e de joacă, avertizează La Tribune, care consideră că „o dată cu scandalul Dominique Struass-Kahn, situl Twitter a câştigat în notorietate » dar şi « plângerile pentru defăimare se multimplică”.

 

 
Revista Presei Europene cu Ştefan Popescu şi Magda Prelipceanu