
Presa internaţională
La Paris a început examinarea proiectului legii imigrației
Adunarea Națională, camera inferioară a Parlamentului de la Paris, a început examinarea proiectului legii imigrației.
Mai exact a "legii privind imigrația, integrarea şi naționalitatea, proiect înaintat deputaților de ministrul imigrației, Eric Besson”, după cum ne informează Le Figaro.
Ce conține acest proiect de lege, care sunt liniile directoare, ne informează Le Parisien: „extinderea posibilităților privind retragerea cetățeniei (aici sunt vizate persoanele care şi-au dobândit cetățenia franceză de zece ani şi au comis violenţe sau crime împotriva unor persoane ce reprezintă autoritatea publică), abuzul de scurtă ședere (străinii, inclusiv cetățenii europeni, deci romii, pot fi conduși la frontieră în caz că depășesc cele 3 luni prevăzute de permisul de scurtă ședere: măsura se referă la desele intrări şi ieșiri ale romilor care doresc astfel să profite şi de pe urma sistemului francez de asistenţă socială), expulzare în caz de furturi repetate şi de cerșetorie agresivă (şi această măsură îi vizează şi pe comunitari, iar la acest capitol este introdusă şi ocuparea ilegală a teritoriului), zone de așteptare speciale (acestea vor fi create în aeroporturi pentru grupurile de străini care solicită azil), interdicția de reîntoarcere (în caz că străinul depășește cu bună știință perioada prevăzută de permisul de ședere, excepție făcând cazurile umanitare), integrare facilitată (naturalizarea este accelerată pentru imigranții care au un parcurs impecabil în domeniul civic, științific, artistic, cultural, profesional).
La Croix avertizează că dezbaterea va fi cât se poate de aprinsă iar analiza anevoioasă având în vedere că au fost depuse circa 500 de amendamente la actualul proiect de lege. Numeroase asociații pentru apărarea drepturilor omului denunță acest text care ar prelua măsurile anunțate deja de Nicolas Sarkozy şi care stabilesc o legătură între imigrație şi delincvenţă. Iată de ce, Liberation titrează: „Imigrație. Din ce in ce mai dur: dezbaterea va fi influențată în mod sigur şi de polemicile pe tema romilor”.
Directorul de cabinet al ministrului francez de Interne va fi audiat de tribunalul din Paris pentru circulara prin care acesta îi îndemna pe prefecți să ia măsuri împotriva romilor. De acest subiect se ocupă Liberation care ne informează ca plângerea a fost făcută de Consiliul Reprezentativ al Asociațiilor Negre/CRAN. Cel vizat a fost Michel Bart, căci, în calitate de director de cabinet al ministrului Brice Hortfeux, el este semnatarul circularei. Tribunalul din Paris îl va audia pe acesta pentru a vedea dacă textul semnat incită la discriminare rasială sau nu.
Situație deloc ușoară şi pentru guvernul condus de premierul Silvio Berlusconi. El nu mai dispune de majoritate şi încearcă să o refacă solicitând un vot de încredere în Parlament pentru un program de guvernare în 5 puncte.
Le Figaro arată cât de mult s-a degradat situația premierului dacă pe 15 aprilie 2008, la primul vot de încredere solicitat de Berlusconi, acesta a înregistrat cu 100 de voturi mai mult decât Opoziția. Acum nu mai este deloc sigur că va trece.
Corriere della Sera, ne informează că premierul va fi în faţa deputaților iar joi, 30 septembrie, în faţa senatorilor.
La Repubblica ne informează că programul său în 5 puncte prevede reforma justiției, federalismul, relansarea Italiei meridionale, reforma fiscală dar şi securitatea şi ordinea publică.
Să notăm în acest context că episcopii catolici italieni, mai exact conferința episcopală italiană a lansat un apel pentru crearea unui partid catolic.
„Un catolicism tricolor pentru a preveni riscurile prezentate de o ţară divizată", este titlul articolului din Corriere della Sera. Președintele conferinței episcopale italiene, cardinalul Bagnasco consideră că un partid catolic ar putea permite ieșirea din această logică electorală permanentă care împiedică orice reformă. Din păcate, consideră cardinaului Bagnasco, italienii au de ales numai între partide constituite numai pentru alegeri şi nu pentru reforme, el a făcut un apel la clasa politică italiană să renunțe măcar pentru un timp la individualism şi să se gândească şi la binele comun.
În Marea Britanie au loc schimbări politice importante dar în sânul Opoziției laburiste. Noul leader laburist Ed Miliband şi-a ținut primul discurs programatic. De acest lucru scrie pe larg presa britanică.
The Times consideră că „primul discurs al lui Ed în calitate de şef al partidului nu a fost deloc la stânga ci cât se poate de centrist”. El a dorit astfel să încarneze o nouă generație a partidului care să continue cea de-a treia cale lansată în 1994 de Tony Blair. Noul leader laburist s-a dorit a fi conciliant, totuși.
The Guardian insistă pe bilanțul celor 13 ani de guvernare laburistă, onorabili, dar faptul că partidul a pierdut 5 milioane de voturi arată că promisiunile nu au fost întotdeauna promise şi şi-a pierdut capacitatea de adaptare, după cum însuși Ed Miliband a recunoscut în discursul său. El a cerut sindicatelor să nu facă greve iresponsabile căci reducerile bugetare anunțate de Guvern sunt necesare pentru reducerea deficitului bugetar.
Europenii se arată interesați în această zi şi de industria auto.
„Grupul francez PSA (Peugeot-Citroen) vrea să facă din China cea mai importantă piață de desfacere”, titrează Le Figaro.
Les Echos pune pe prima pagină declarațiile președintelui Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet: „E încă nevoie de rigoare bugetară”. El a propus un comitet special european pentru supravegherea politicilor financiare naționale ale celor 27.
Tot Les Echos ne informează că „13 % dintre francezi trăiesc sub pragul sărăciei (adică 7,8 milioane de francezi nu câștigă mai mult de 950 de euro pe lună).