Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Parlamentul European cere Parisului să oprească expulzările

„Cât priveşte solicitarea Parlamentului European, acesta cere Parisului să oprească expulzările”, titrează Le Figaro. Le Monde scrie că Franţa este singura ţară europeană unde cetăţenii români şi bulgari au fost masiv expulzaţi. „Parisul şi Bucureştiul vor să calmeze jocul”, mai consideră Le Figaro. „Cel puţin 16 morţi într-un atentat terorist sinucigaş la Vladikavkaz, în Osetia de Nord”, titrează cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung. „Preşedintele american Barack Obama condamnă acţiunea de ardere a unor exemplare din Coran cu ocazia comemorării victimelor atentatelor din 11 septembrie”, ne informează cotidianul britanic The Time. „Fidel Castro însuşi nu mai crede în modelul marxist-leninist”, ne informează cotidianul spaniol El Pais.

Ziarele franceze şi europene scriu despre cererea Parlamentului European adresată Franţei de a opri expulzările de romi, mai ales presa franceză şi italiană, căci în aceste ţări prezenţa romilor a fost mai vizibilă.

Le Monde scrie însă că Franţa este singura ţară europeană unde cetăţenii români şi bulgari au fost masiv expulzaţi: „Cu peste 8.000 de romi expulzaţi în România şi în Bulgaria, Franţa este în vârful piramidei. Italia a adoptat aceeaşi strategie, dar dacă evacuările sunt sistematice, totuşi expulzări masive nu au fost încă efectuate”. Sunt şi ţări care au procedat la expulzări discrete, numai în anumite cazuri: Germania, Austria, autorităţile din Irlanda de Nord, Elveţia şi Belgia, iar Spania este dată drept unic exemplu unde guvernul a ales să promoveze o politică de integrare, cu toate că este dificil. Datele publicate de Le Monde sunt luate din raportul Centrului European pentru Drepturile Omului, un ONG care se ocupă în special de integrarea romilor, raport care a fost dat recent publicităţii.

„Cât priveşte solicitarea Parlamentului European, acesta cere Parisului să oprească expulzările”, titrează Le Figaro. Totuşi, acelaşi cotidian consideră că Parisul poate ignora solicitarea legislativului european.

Pentru senatorul Jean-Pierre Raffarin, fost premier şi figura marcantă a partidului de guvernământ, UMP („Uniunea pentru majoritate prezidenţială”), solicitarea venită de la Strasbourg reprezintă un mesaj politic - acesta este titlul din săptămânalul francez Le Point, care ne informează totodată că senatorul UMP consideră că Parisul are totuşi dreptul şi obligaţia de a impune respectarea legii pe propriul teritoriu. Ziariştii italieni l-au solicitat pe această temă chiar pe ministrul afacerilor interne Roberto Maroni, care a ţinut să precizeze pentru agenţia oficială ANSA că mesajul Parlamentului European nu era adresat şi Italiei.

Şi totuşi, ziarele euro-franceze scriu că Franţa şi România s-au înţeles să ducă împreună o politică de integrare a romilor şi să propună chiar un plan european în această privinţă. Acest subiect a fost abordat în contextul vizitei la Bucureşti a secretarului de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche.

„Parisul şi Bucureştiul vor să calmeze jocul”, consideră Le Figaro. Cotidianul proguvernamental publică chiar o fotografie din care se degajă atmosfera cordială dintre miniştrii Eric Besson, titularul imigraţiei, Pierre Lellouche- afaceri europene şi Vasile Blaga, ministrul român al afacerilor interne - fotografie publicată tocmai pentru a întări acest titlu. Va fi propus într-o primă fază un plan de urgenţă şi apoi o strategie europeană. Pentru moment, vestea bună este că relaţiile bilaterale franco-române reintră pe făgaşul normal.

Ce alte subiecte îi mai interesează pe europeni?

„ Cel puţin 16 morţi într-un atentat terorist sinucigaş la Vladikavkaz, în Osetia de Nord”, titrează cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Preşedintele american Barack Obama condamnă acţiunea de ardere a unor exemplare din Coran cu ocazia comemorării victimelor atentatelor din 11 septembrie”, ne informează cotidianul britanic The Time.

Subiectul este prezent şi în presa franceză, care ne informează că iniţiativa aparţine unui pastor din Florida ce face parte dintr-un grup neoprotestant integrist.

Şi, un ultim subiect de interes pentru toate ziarele europene consultate: „Fidel Castro însuşi nu mai crede în modelul marxist-leninist”, ne informează cotidianul spaniol El Pais, cotidian cu simpatii de centru-stânga. Această declaraţie a liderului comunist este considerată un sprijin pentru reformele iniţiate de şeful statului cubanez şi frate al lui Fidel, Raul Castro.

 
Parlamentul European cere Parisului să oprească expulzările