Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Planul lui Hortefeux contra imigrației (Le Figaro)

brice-hortefeux-ministrul-francez-interne-20101208113241.jpg

Brice Hortefeux, ministrul francez de Interne

„Dacia, formidabila reușită a companiei Renault” (Le Figaro). „Parcursul vieții ciudatului Domn Assange, fondatorul Wikileaks” (Liberation). „Julian Assange ne asigură că divulgarea de documente confidențiale va continua” (Le Temps). „Irlanda, bugetul de austeritate a fost votat cu durere” (Le Figaro). „Germania se opune consolidării Fondului European de Stabilitate prin crearea unei Agenții Europene a Datoriilor” (Osservatore Romano). „Cum va arăta Franţa în 2040?” (La Tribune).

Presa franceză şi europeană se interesează de noul plan al Guvernului de la Paris de combaterea imigrației ilegale.

Subiectul preocupă în special cotidianul proguvernamental, Le Figaro, care prezintă „planul lui Hortefeux contra imigrației”. Le Figaro publică primul interviu cu ministrul de Interne, Brice Hortefeux, după preluarea de către acesta şi a portofoliului Imigrației. Cu aluzie evidentă la romi, ministrul francez de Interne precizează că „nimeni nu are intenția să stigmatizeze o anumită comunitate. Dar înțeleg să continui cu evacuarea taberelor ilegale. (…) Din august trecut, 490 de structuri ilegale din 600 au fost evacuate”. Brice Hortefeux a răspuns şi la o întrebare despre costurile repatrierilor de imigranți ilegali : „În timp ce eram numai ministru al Imigrației, din 2007 şi până la sfârșitul lui 2008, au circulat tot felul estimări fanteziste şi grosiere, mergând până la avansarea cifrei de 2 miliarde de euro. Potrivit unui raport al Inspectoratului General al Administrației de la sfârșitul lui 2009, costurile globale s-au cifrat la 232 milioane de euro. Această sumă acoperă totalitatea cheltuielilor, cazare, cheltuieli de transport şi plata persoanelor mobilizate. Dar această cifră nu oferă o imagine asupra economiilor importante, realizate graţie unui mai bun control al imigrației. Credeți-mă, ar costa mult mai mult dacă ne-am deschide frontierele pentru oricine!”. Care va fi de acum încolo atitudinea Guvernului francez faţă de imigrație? Le Figaro precizează că „ministrul de Interne înțelege să amplifice politica dorită de preşedintele Sarkozy”. Dar să îl cităm chiar pe ministrul Brice Hortefeux: „Franţa, ca oricare alta ţară, are dreptul să aleagă pe cine vrea şi pe cine poate să primească pe teritoriul ei. Mai mult, un străin în situație ilegală, riscă sa fie retrimis în ţara sa de origine, excepție făcând situația politică din ţara sa, umanitară, religioasă sau sanitară. În sfârșit, un străin în situație legală şi care respectă regulile noastre, trebuie să beneficieze, în mod esențial, de aceleași drepturi economice şi sociale ca orice francez”.

Rămânem la cotidianul Le Figaro. Suplimentul său economic, Figaro Economie, publică un reportaj despre marca Dacia: „Dacia, formidabila reușită a companiei Renault”. Articolul este semnalat şi pe prima pagină a cotidianului Le Figaro care publică şi o fotografie a unei Dacii, model Logan MCV. „Aceste mașini low-cost sunt râvnite în Europa; Reportaj în inima unei mărci născute în epoca comunistă”. Reportajul notează ameliorarea nivelului de trai al locuitorilor din zona Pitești – Mioveni, gratie investiției Renault. Platforma de la Mioveni este definită „templul mondial al industriei de automobile low-cost”. Aici sunt produse mărcile atât de râvnite de occidentali, ca Sandero şi Duster. „Ce schimbare faţă de 1968!” se minunează autorii reportajului. „În acea epocă uzina a fost creată de un regim comunist doritor să se doteze cu o industrie auto, simbol al viitorului glorios al ţării”. Este citat directorul platformei de la Mioveni, Charles Morillo, care se declară fericit : „Imposibil să producem mai mult : (…) la fiecare oră ies pe poarta uzinei două automobile Dacia”. Cu toate că investițiile Renault sunt importante, la Pitești suntem la o distanţă de ani-lumină faţă de uzinele ultra-robotizate din Franța sau Japonia. Aici, la Piteşti se utilizează încă munca manuală şi aceasta explică, în parte, costurile reduse ale acestei mărci.

Să notăm şi alte subiecte de interes pentru presa franceză şi europeană. Liberation revine asupra „parcursului vieții ciudatului Domn Assange, fondatorul Wikileaks”. Arestat la Londra, activistul australian face faţă acuzațiilor de viol şi atacurilor contra site-ului pe care l-a fondat.

Arestat şi deținut, „Julian Assange ne asigură că divulgarea de documente confidențiale va continua”, este titlul de pe prima pagină a cotidianului elvețian Le Temps.

L’Humanite’ avertizează asupra „regimurilor de slăbit, adică de austeritate în materie bugetară”. Cotidianul comunist denunță cheltuielile sociale sacrificate pentru a rambursa miliardele vărsate băncilor şi de a permite noi cadouri fiscale pentru bogați.

Irlanda, bugetul de austeritate a fost votat cu durere”, este un titlu aflat pe prima pagină a cotidianului Le Figaro.

Osservatore Romano ne informează că „Germania se opune consolidării Fondului European de Stabilitate prin crearea unei Agenții Europene a Datoriilor”.

Cum va arăta Franţa în 2040?” se întreabă cotidianul economic La Tribune. În 2040, Franţa va avea 73 de milioane de locuitori, faţă de 65 în prezent, cu perspectiva ca în 2050 Franţa să devină cea mai populată ţară a Uniunii Europene.

 
Planul lui Hortefeux contra imigrației (Le Figaro)