
Presa internaţională
Politician german cere retragerea ministrului român Dan Şova (Die Welt)
Specialistul CDU în probleme de politică externă Ruprecht Polenz a cerut într-o declaraţie oficială demiterea lui Dan Şova. „Un politician care neagă crimele împotriva evreilor comise în România este insuportabil”, a spus Polenz în acest context. Este un gest care ignoră istoria României şi care jigneşte profund rudele victimelor care şi-au pierdut viaţa în Pogromul de la Iaşi. Şi eurodeputatul german Nadia Hirsch, membru al grupului liberal, crede că Şova nu este ministeriabil şi a declarat că numirea sa în Guvern este dăunătoare pentru democraţie şi pentru statul de drept în România.
UE îl avertizează pe Ponta, adjunctul lui Clinton zboară la Bucureşti (Sueddeutsche Zeitung)
UE este extrem de îngrijorată de încercările premierului român Victor Ponta de a reinterpreta rezultatul referendumului de demitere a şefului statului. Şi la Washington au început să se audă semnale de alarmă.
În acest context, şefa Departamentului de Stat american îl trimite la Bucureşti pe asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice Philip Gordon. Cotidianul german citează agenţia Mediafax care a preluat un anunţ oficial al diplomaţiei SUA. Washingtonul este îngrijorat din cauza „ultimelor acţiuni ale Guvernului de stânga care ameninţă separarea puterilor în stat şi care slăbesc independenţa instituţiilor publice”. Şi Comisia Europeană a exprimat aceeaşi poziţie prin vocea şefului Executivului Jose Manuel Barroso care i-a cerut într-o scrisoare oficială lui Ponta să respecte Curtea Constituţională şi deciziile acesteia. Barroso s-a arătat profund dezamăgit de evoluţiile din România, mai ales în contextul scandalului privind listele electorale actualizate şi i-a amintit premierului de la Bucureşti de asigurările pe care acesta din urmă i le-a dat personal la Bruxelles.
România încheie negocierile cu FMI şi CE în chestiunea prelungirii acordului preventiv (Bloomberg)
Încheierea oficială a misiunii are loc astăzi, dar ministrul român de Finanţe Florin Georgescu a anunţat deja succesul negocierilor în cea de-a şasea rundă de monitorizare din partae FMI, a CE şi a Băncii Mondiale.
Georgescu a dat asigurări că Guvernul său a identificat sursele necesare pentru mărirea salariilor din sistemul public la nivelul de dinaintea tăierii de 25% operată în 2010. De asemenea, şeful resortului de finanţe a promis că pachetele minoritare de la Oltchim şi Transgaz vor fi vândute prin ofertă strategică, respectiv listare la bursă până la mijlocul lunii septembrie. Florin Georgescu a confirmat că anul acesta economia va creşte cu 1,2% şi că deficitul bugetar se va situa la 2,2% din PIB – ambii indicatori fiind în marja acordului convenit cu creditorii internaţionali. Cabinetul lui Victor Ponta, al treilea în România acest an, promisese la învestire că va continua acordul preventiv în valoare de 5 miliarde Euro şi a asigurat o finanţare suplimentară de 1 miliard Euro de la Banca Mondială, deşi nu a accesat încă nicio linie de finanţare internaţională în afară de programul de 13 miliarde convenit în 2010.
Criza plitică îngenunchează economia României (AFP)
Doi ani de recesiune severă au afectat economia României şi când părea că lucrurile iau o turnură pozitivă, micile evoluţii pozitive sunt ameninţate de criza ce acaparează scena politică de două luni încoace.
În ciuda promisiunilor Guvernului Ponta şi a declaraţiilor încurajatoare din partea ministrului de finanţe, analiştii economici sunt sceptici în ceea ce priveşte măsurile concrete ce vor fi luate de liderii de la Bucureşti. „Politicile economice sunt îngheţate” – aceasta este impresia majorităţii economiştilor. „Opriţi circul, începeţi să construiţi ceva”, titra recent Ziarul Financiar în încercarea de a da o voce exasperării ce domneşte în sectorul de business. Un consultant economic este citat de AFP cu următoarea declaraţie: „Economia e blocată, banii nu mai circulă, administraţia publică e paralizată, deciziile majore sunt amânate şi niciun contract important nu mai e semnat”. Una din victimele politicienilor este moneda naţională, care s-a depreciat enorm în ultima vreme. Leul va provoca o inflaţie sporită spre sfârşitul anului, creşteri la preţurile carburanţilor şi la alte bunuri importate. Chiar şi Guvernatorul Băncii Naţionale Mugur Isărescu a abandonat tonul său obişnuit de curtoazie şi a făcut uz de proverbe precum „Gura bate fundul” în speranţa că va reuşi să-i trezească pe liderii politici din logica războiului de tranşee. România îşi sapă singură groapa, iar politicienii nu-şi dau seama de asta.
România, o încurcătură balcanică (Financial Times)
Lupta pentru putere de la Bucureşti a reaprins dezbaterea cu privire la extinderea UE şi a relevat continuitatea fostei elite comuniste în Romania, se arată într-o amplă analiză publicată de Financial Times în ediţia online şi preluată de Mediafax.
Criza din Romania, care are loc dupa derapajele premierului ungar Viktor Orban cu privire la instituirea unei ordini constitutionale, releva cum "unele foste state din blocul estic continua sa se lupte cu demonii din perioada comunista", este de parere autorul Neil Buckley. Aceasta "arata ca adoptarea a mii de pagini de legi UE nu pot transforma culturi politice peste noapte si ca progrese democratice obtinute cu greu pot aluneca inapoi extrem de usor". Desi unele mecanisme "mandatate de UE" au inceput sa functioneze cu intarziere in Romania, in special in lupta impotriva coruptiei, "se pare ca, in mod paradoxal, ele au contribuit la declansarea disputei politice" actuale, scrie Buckley. Citand opinia unor analisti, el argumenteaza ca aceste progrese arata ca "lupta impotriva coruptiei vizeaza legatura dintre politica si bani, care a caracterizat perioada postcomunista, mai ales in Balcani".