Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Poluare. Emisiile de CO2 au atins un nou record în 2010 (Le Parisien/Aujourd’hui en France)

poluare-emisiile-co2-au-atins-un-nou-record-2010.jpg

Poluare. Emisiile de CO2 au atins un nou record în 2010

Secetă: Franţa a cunoscut primăvara cea mai caldă din ultima sută de ani(Libération). „Alimentaţia şi energia electrică vor suferi (Le Figaro). Telefoane mobile: OMS recunoaşte riscurile cancerigene” (Les Echos).

Ziarele europene de azi scriu despre seceta din Vestul Europei dar şi din China şi despre efectul de seră. Secetă: Franţa a cunoscut primăvara cea mai caldă din ultima sută de ani, scrie Libération. „Primăvara din 2011 a bătut un record nu numai în ce priveşte nivelul temperaturii dar şi cantitatea redusă de precipitaţii. Indemizaţiile pentru agricultorii afectaţi de secetă vor costa mai multe sute de milioane de euro, a avertizat ieri ministrul Agriculturii, Bruno Le Maire”.

Alimentaţia şi energia electrică vor suferi, citim în Le Figaro. Măsuri pentru economisirea apei au fost luate în 54 de departamente franceze. Cotidianul regional francez, Sud-Ouest, cotidian difuzat în partea de SV a Franţei, scrie şi el despre Secetă în alte părţi ale lumii”: „Centrul Chinei cunoaşte cea mai mare secetă din ultimii 50 de ani”. Cine să fie responsabil?

Poluare. Emisiile de CO2 au atins un nou record în 2010”, după cum scrie Le Parisien/Aujourd’hui en France. La Tribune notează în editorialul sau intitulat pur şi simplu „Secetă că deşi fenomenul încălzirii globale a atins proporţii îngrijorătoare, paradoxal, subiectul niciodată nu a fost atât de absent din preocupările internaţionale. Cei mai bogaţi de pe planetă, reuniţi la Deauville pe 26 şi 27 mai pentru a reînnoi G8, s-au fofilat deoarece refuză să se angajeze într-un acord care să îi constrângă să îşi reducă emisiile de CO2. Şi totuşi este nevoie ca încălzirea globală să rămână în centrul preocupărilor internaţionale. Multiplicarea evenimentelor meteorologice extreme, dereglările anunţate de climatologi care produc economiei mondiale pierderi considerabile. În acelaşi timp trebuie să ne gândim şi la viitorul nostru energetic, mai ales după catastrofă de la Fukushima. O speranţă vine din Germania care tocmai a decis să iasă din clubul atomului şi să se transforme într-un vast laborator”.

Riscurile cancerigene legate de folosirea telefoanelor mobile sunt comentate pe larg de presa europeană.  „Telefoane mobile: OMS recunoaşte riscurile cancerigene, scrie Les Echos. „Alarma OMS în privinţa telefoanelor mobile, scrie şi La Stampa. Telefoanele mobile pot mări riscurile legate de cancer”, notează şi 20 minutes/20 de minute: „Pentru prima dată Organizaţia Mondială a Sănătăţii a clasat undele emise de celulare în categoria potenţial cancerigene chiar dacă este nevoie şi de alte studii pentru a se stabili o legătură directă. Producătorii au minimalizat imediat anunţul experţilor, categoria potenţial cancerigene referindu-se, potrivit acestora, la foarte multe lucruri, la multe substanţe(inclusiv la plumb şi cloroform) şi deci cercetătorii nu au anunţat nimic nou”.

Ziarele scriu şi despre Libia. Le Monde scrie despre „Scenariile ieşirii din criza libiană: În ciuda intensificării loviturilor aeriene, strategia occidentală rămâne confuză. Le Figaro ne informează că „Franţa îl acuză pe Gadafi că a omorât 10 000 de libieni” iar The Guardian, Veteranii forţelor speciale britanice vor fi prezenţi pe teren, la Misrata, în vestul Libiei” - ei îi vor ajuta pe rebeli şi vor da informaţii forţelor NATO despre mişcările trupelor lui Gadafi.

Potrivit surselor cotidianului britanic, militarii britanici se vor afla la sol cu binecuvântarea Franţei şi a altor membri ai Alianţei Nord-Atlantice şi vor fi echipaţi de NATO cu echipament non-ofensiv. Minsiterul britanic al apărării a declarat că veteranii nu vor fi plătiţi de guvernul Majestăţii Sale dar aceştia ar putea fi remuneraţi de ţările arabe. The Guardian nu comentează declaraţiile occidetale potrivit cărora nu există trupe la sol, dar ne informează că televiziunea Al Jazeera a difuzat imagini cu 6 occidentali înarmaţi care dădeau indicaţii forţelor rebele.

Revista Presei Europene cu Ştefan Popescu şi Magda Prelipceanu