Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premierul român Victor Ponta spune că se apropie sfârşitul crizei politice (The Guardian)

ponta.jpg

Foto: ghimpele.ro

Liderul Guvernului susţine într-un interviu acordat ziarului britanic că, în ultimii zece ani, România nu a cunoscut o criză mai mare decât conflictul său cu preşedintele Traian Băsescu, dar susţine că ce e mai greu a trecut.

Victor Ponta crede că tensiunile politice de la Bucureşti îşi vor găsi o rezolvare cât de curând şi că, astfel, se va termina şi perioada de „douăzeci de ani pierduţi” ai României de la căderea regimului comunist încoace. În interviul acordat celor de la The Guardian Ponta afirmă că, în cazul unui eşec în tentativa de demitere a preşedintelui, el este pregătit să coabiteze cu Traian Băsescu atâta vreme cât acesta din urmă este dispus să îşi respecte rolul constituţional. „După această vară fierbinte vom trece la o situaţie normală şi vom demonstra că respectăm toate angajamentele noastre europene”, a mai asigurat Ponta. În ceea ce priveşte acţiunile Guvernului său, criticate de UE şi SUA pentru pericolul pe care l-ar reprezenta pentru democraţie şi statul de drept, premierul român se prevalează de sprijinul popular pe care majoritatea sa îl revendică în România şi afirmă că ele au fost necesare pentru a demonta sistemul centralizat de putere moştenit de la Nicolae Ceauşescu.

Lupta pentru Justiţie, mascată ca luptă pentru Putere (Neue Zürcher Zeitung)

Confruntarea politică din România este, pe fond, o luptă pentru preluarea controlului în Justiţie. Tocmai acest substrat este cel care provoacă îngrijorări la Bruxelles.

Justiţia ar trebui să fie independentă. Dar realitatea este cu totul alta nu numai în România, ci în multe state din Europa de Est. Tocmai în acest domeniu răsună ecoul structurilor comuniste încă existente în societăţile esteuropene pentru care separarea puterilor în stat este un termen necunoscut. Iar faptul că un partid politic ce încearcă să domine Justiţia din România are mulţi foşti membri ai aparatului de stat comunist în structurile sale de conducere nu face situaţia deloc mai simplă. Pentru mulţi observatori, conflictul politic de la Bucureşti are ca miză adevărată Justiţia, care în ultima vreme începuse să se distanţeze din ce în ce mai mult de politicieni. O dovadă clară în acest sens a fost condamnarea fostului premier Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare. Năstase a fost semnalul conform căruia epoca în care politicienii erau de neatins urma să se sfârşească abrupt.

FMI a ajuns la un acord cu România (Bloomberg)

Economia României va creşte, conform estimărilor curente ale FMI cu 0,9% anul acesta, o prognoză în scădere de la 1,5% cât era previzionat anterior. Misiunea FMI şi-a încheiat perioada de monitorizare a îndeplinirii condiţiilor asumate de Bucureşti în cadrul acordului de tip preventiv şi a precizat că s-a ajuns la un acord pentru eliberarea unei noi tranşe.

FMI a decis împreună cu Executivul român să păstreze ţinta de deficit bugetar de 3% din PIB şi a evaluat, în ultimele săptămâni, planul de reforme al României, în special foaia de parcurs pentru privatizarea companiilor unde statul mai are participaţiuni. În ceea ce priveşte climatul din România, Erik de Vrijer, şeful misiunii FMI crede că „este extrem de important ca Guvernul să menţină o disciplină strictă a cheltuielilor publice şi să nu genereze noi cheltuieli înainte de alegerile din toamna acestui an. Un element îngrijorător pentru FMI îl reprezintă arieratele autorităţilor locale din România care nu numai că nu au fost plafonate, aşa cum spunea un angajament anterior, ci chiar au crescut în cursul acestui an. Criza politică a provocat o devalorizare puternică a monedei naţionale, a crescut costurile de împrumut ale statului şi a subminat încrederea investitorilor străini suprimând canale de intrare de capital în ţară.

Revista presei internaţionale cu Laurenţiu Colintineanu