Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Presa franceză, şocată de scandalul DSK

strauss-kahn-dominique-reuters-jonathan-ernst.jpg

Dominique Strauss-Kahn (Foto: Reuters/Jonathan Ernst)

Scandalul sexual în care este implicat Dominique Strauss-Khan este subiectul dominant în presa franceză de luni, 16 mai. "Lovitură de tunet", "cutremur politic", "umilire": presa franceză şi europeană consideră că inculparea lui Dominique Strauss-Kahn pentru agresiune sexuală schimbă complet datele prezidenţialelor din 2012 şi slăbeşte poziţia Fondului Monetar Internaţional într-un moment important.

Libération consideră că Dominique Strauss-Kahn este în afara cursei pentru alegerile prezidenţiale. "DSK out", scrie cu litere mari pe prima pagină cotidianul cu simpatii de stânga: "Pe plan politic, socialiştii pierd singurul candidat care în toate circumstanţele era dat câştigător de sondaje. Singurul care în mod sigur îl putea bate pe Nicolas Sarkozy. (…) Această dinamică promiţătoare se scufundă chiar înainte de începutul campaniei electorale. Este de altfel singura veste bună: să ne imaginăm un asemenea scandal înainte cu trei săptămâni de scrutinul prezidenţial… Dominique Strauss-Kahn ştia că el însuşi este principalul său inamic. DSK out, rămâne un câmp de ruine (…)".

Cei rămaşi în cursă trebuie să se mobilizeze, pentru ca "această afacere tenebroasă să nu determine a patra înfrângere prezidenţială consecutivă pentru socialişti".

Să cităm şi Le Figaro, cotidian de centru-dreapta, care scrie pe prima pagină că inculparea directorului general al FMI reprezintă "o lovitură de tunet deasupra prezidenţialelor": "Până când vom ştii ce este adevărat şi ce nu, un lucru este sigur: Dominique Strauss-Kahn nu va fi viitorul preşedinte al republicii franceze. În numai 15 zile, noul idol al stângii franceze s-a pulverizat. Rar am asistat la o dezintegrare atât de rapidă. Mai întâi banii, apoi sexul. Afacerea Porsche a început să îi distrugă imaginea, afacerea Sofitel de la New York i-o ruinează complet. Stânga şi dreapta reunite au desigur dreptate să invoce prezumţia de nevinovăţie, dar cine poate nega faptul că răul nu a fost făcut? Dacă Dominique Strauss-Kahn este nevinovat, totul este profund nedrept, dar din păcate pentru el, nu mai poate recupera. Pentru Partidul Socialist, arestarea sa la New York constituie în mod evident o lovitură de tunet la 11 luni distanţă de alegerile prezidenţiale. Stânga vede cum dispar datele institutelor de sondaj care îl dădeau pe Strauss-Kahn câştigătorul alegerilor din primăvara lui 2012. Impresia din Partidul Socialist este că totul trebuie început de la zero".

Alte ziare, cum este La Croix, jurnalul catolicilor francezi, cotidian de centru, consideră că afacerea este "mult mai gravă", pentru că directorul general al FMI este destablizat într-un moment în care criza datoriilor rămâne o preocupare majoră pentru guvernele europene.

Titlul de pe prima pagină din La Croix este: "Dominique Strauss-Kahn, undă de şoc". "O umilire pentru Franţa", continuă La Croix, "o umilire care merge dincolo de clivajele politice, întrucât imaginea ţării noastre este deja afectată".