Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Presa internaţională: Protestele continuă în România în a patra zi

image-2012-01-16-11232397-42-proteste-bucuresti-15-ianuarie-2012.jpg

Proteste violente în Bucureşti. Foto: HotNews.ro

„Protestele împotriva măsurilor de austeritate degenerează în violenţe” titrează New York Times. Cotidianul american precizează că ministrul de interne Traian Igaş a convocat duminică o şedinţă a celulei de criză de la MAI pentru a discuta situaţia. Peste 1000 de protestatari au manifestat duminică seara în capitală conform ziarului, care aminteşte de cursul pro-american al preşedintelui Băsescu. Şeful statului este contestat de lumea din stradă. Lui i se cere să demisioneze împreună cu „guvernul mafiot”.

BBC aminteşte că demonstraţiile au început joia trecută în sprijinul doctorului Raed Arafat, care a demisionat în contextul controversatei legi de reformare a sistemului medical. Mesajul protestelor a fost însă extins pentru a include nemulţumirea generală privind măsurile de austeritate impuse de Executiv.

CNN scrie că sunt cele mai de amploare proteste din 2004 încoace. 17 persoane au fost rănite în ciocnirile violente de duminică seară printre care mai mulţi jandarmi. În articolul publicat de CNN, protestatarii descriu sărăcia generalizată din România precum şi abuzurile şi corupţia din sistemul sanitar. Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene şi un tun de apă împotriva manifestanţilor violenţi. 50 de persoane au fost amendate pentru grava tulburare a liniştii publice.

Deutsche Welle relatează că circa 4000 de persoane au manifestat în majoritate paşnic în toată ţara. Deşi preşedintele Băsescu a retras controversatul proiect de lege privind reforma în sănătate, protestele nu au încetat de joi încoace.

The Daily Star descrie amănunţit scenele de violenţă din capitala României. Demonstranţi mascaţi au provocat forţele de ordine şi au devastat întreaga zonă. Borduri au fost rupte pentru a arunca cu pietre în jandarmi. Coşuri de gunoi şi un chioşc de ziare au fost incendiate. Gardurile şi băncile de pe străzi au fost rupte pentru a improviza baricade.

Washington Post subliniază că preşedintele Traian Băsescu nu a comentat public incidentele. Singura declaraţie a venit din partea premierului Emil Boc. Acesta a vorbit după ce l-a vizitat pe unul din jandarmii răniţi la spital. El a anunţat că va iniţia proceduri de elaborare a unei noi legi a sănătăţii.

Frankfurter Rundschau titrează mai dur: „România s-a săturat de preşedinte”. La finele săptămânii protestele s-au extins în 18 oraşe ale ţării, iar controversa privind legea de reformă în sănătate s-a transformat în „Iarna indignării”, scrie ziarul german care afirmă că în şapte ani de mandat, Băsescu ar fi transformat Palatul Cotroceni într-un centru de putere dincolo de prevederile constituţionale.

Ziarul austriac der Standard subliniază că protestele paşnice au fost deturnate de fani violenţi ai unor cluburi de fotbal bucureştene. Şi agenţia France Presse informează că numărul răniţilor a fost de 33, citând o declaraţie a şefului serviciului de ambulanţă Bucureşti. 17 au avut nevoie de îngrijiri la spital, ceilalţi au fost trataţi la faţa locului. AFP anunţă şi că opoziţia va cere o sesiune parlamentară extraordinară. USL crede că alegerile anticipate ar fi soluţia de ieşire din criză.