Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"În prima linie", Hollande îşi acordă doi ani pentru a redresa Franţa (Liberation)

prima-linie-hollande-isi-acorda-doi-ani-redresa-franta-liberation.jpg

Preşedintele francez, François Hollande, la TF1 (Foto: Reuters)

În prima sa apariţie de după Ziua Naţională (14 iulie), preşedintele francez a vorbit de reforma pieţei muncii, austeritate bugetară, dar şi despre romi. "Ministrul de Interne şi-a făcut datoria" în privinţa romilor, a explicat François Hollande.

Maltratat de sondaje, preşedintele François Hollande a promis duminică seara "o agendă de refacere" a Franţei în doi ani. A promis şi să grăbească reformele pentru a răspunde "nerăbdării" şi "neliniştilor" francezilor în privinţa crizei.

"Sunt în situaţia de a lupta" şi "îmi spuneţi: trebuie să te mişti mai repede. Mă mişc mai repede", a declarat preşedintele la TF1. Hollande vrea să răspundă astfel detractorilor şi numeroşilor editorialişti care l-au descris în aceste ultime săptămâni ca pe o persoană ezitantă şi fără autoritate.

François Hollande, care nu a mai vorbit la televiziune de pe 14 iulie, a precizat că îşi dă "doi ani pentru a aplica o politică a creării locurilor de muncă, pentru a relua competitivitatea şi pentru a pune în ordine conturile publice". Îşi dă însă "doar un an pentru a inversa curba şomajului".

Preşedintele se vrea astfel "în prima linie", în timp ce francezii îi reproşează, potrivit sondajelor, că nu este suficient de activ.

 

Popularitate în scădere

 

Mai puţin de un francez din doi mai este mulţumit de activitatea preşedintelui francez şi a premierului său, Jean-Marc Ayrault, potrivit Le Monde, care citează un sondaj Opinion Way care va apărea luni. Cei doi obţin încrederea a 46% dintre cei chestionaţi, adică o scădere de 14 puncte în raport cu iulie pentru şeful statului şi de 13 puncte pentru premier.

Revenind la Libération: cotidianul de stânga afirmă că oarecum în maniera predecesorului său, Nicolas Sarkozy, Hollande promite că îşi va asuma responsabilitatea pentru toate acţiunile sale şi că va veni constant "să se explice în faţa francezilor". Premierului Ayrault, descris de liderul de la Elysée drept un om serios, îi revine sarcina de a determina Guvernul să lucreze în cadrul pe care l-a fixat. Executivul "nu a pierdut timpul", s-a apărat Hollande, amintind creşterea alocaţiei şcolare, scăderea preţului la carburanţi, dar şi locurile de muncă create. Dar "trebuie făcut mai mult", a insistat el, amintind de reforma bancară şi banca publică de investiţii, două promisiuni de campanie, care trebuie aplicate "înainte de sfârşitul anului".

"Dar nu voi putea face în patru luni ceea ce predecesorii mei nu au făcut în cinci ani sau în zece ani", s-a apărat Hollande, reluând o frază a lui Bill Clinton rostită la Convenţia Democrată. Hollande a mai precizat la TF1 că şi criza s-a adâncit şi a anunţat că bugetul pe 2013 va fi conceput pornind de la o ipoteză de creştere economică realistă: 0,8%. Până acum, Guvernul prevăzuse o creştere de 1,2%. Consecinţa va fi creşterea impozitelor, în aşa fel încât să fie aduse venituri suplimentare la buget de 10 miliarde de euro dinspre persoanele fizice şi 10 miliarde dinspre companii. Hollande s-a arătat decis să taxeze cu 75% veniturile de peste un milion de euro anual şi a avertizat că nu vor exista excepţii pentru artişti sau fotbalişti, aşa cum luaseră în calcul anumiţi miniştri. Această taxare este însă una excepţională, impusă doar pe parcursul acestei redresări şi va atinge doar 2.000-3.000 de persoane. Hollande a avertizat şi partenerii sociali în privinţa reformei pieţei muncii: dacă negocierile nu se vor termina până la sfârşitul anului, statul va acţiona singur.

"E o reformă considerabilă. Dar impun o limită. Până la sfârşitul anului, partenerii sociali trebuie să găsească un compromis istoric: să protejeze mai bine salariaţii şi să permită şi companiilor să fie într-un anumit fel mai bine protejate", a indicat Hollande, citat de această dată de Le Parisien.

Rigoarea bugetară este altă pistă pentru reducerea datoriei. Liderul de la Elysee a indicat că va reduce cu 10 miliarde de euro cheltuielile statului. "Trei ministere sunt prioritare: Educaţia, Munca şi Justiţia. Toate celelalte ministere vor trebui să contribuie", a mai indicat Hollande, care a precizat şi că "nu vom cheltui în 2013 nici măcar cu un singur euro mai mult decât în 2012".

Acelaşi Le Parisien scrie că preşedintele francez a promis şi să trateze "problema romilor direct la sursă". Hollande a lăudat activitatea Ministerului de Interne şi a anunţat că ministrul Manuel Valls şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Bernard Cazeneuve, se vor afla miercuri în România, pentru a discuta despre situaţia romilor. Vizita e menită "să trateze problema chiar la sursă, pentru că nu putem accepta ca aceste populaţii să fie gonite din ţara lor, strămutate şi să vină în Franţa unde să se refugieze în condiţii care nu le permit să aibă o activitate economică", a declarat preşedintele francez la TF1.

 

Reacţii critice

 

Criticile nu au întârziat să apară chiar din seara în care liderul francez şi-a rostit discursul. Le Figaro scrie că în timp ce socialiştii au salutat poziţiile unui preşedinte combativ, Opoziţia de dreapta l-a taxat pentru "amatorism", apreciind că "nu are nici direcţie, nici viziune". Eric Ciotti, director de campanie al lui François Fillon, fostul premier ce candidează la şefia UMP, a estimat că "preşedintele Republicii pare că descoperă tot mai mult în fiecare zi dificultatea sarcinii (prezidenţiale, n.r.)". "Intervenţia lui François Hollande de la TF1 demonstrează încă o dată că noul şef de stat nu a înţeles bine situaţia economică. În fiecare zi, pare să descopere amploarea crizei care loveşte Europa şi ţara noastră. În fiecare zi, preşedintele sau Guvernul anunţă convocarea unei noi comisii, vreun raport, vreo agendă. Dar cu fiecare zi care trece, situaţia ţării noastre şi a francezilor se agravează din cauza lipsei de reforme", estimează politicianul UMP, citat de cotidianul de dreapta Le Figaro.

Marine Le Pen, lidera Frontului Naţional, a ironizat şi ea intervenţia televizată a lui Hollande, acuzându-l de "neputinţă moale". "Domnul Hollande ne-a explicat că are un Guvern de amatori. Mi-a părut un preşedinte total neputincios, care a exprimat doar intenţii în materie de creştere economică şi câteva mici măsuri, care datează aproape toate din era Mitterrand", a mai declarat Marine Le Pen.

Stânga însă a salutat un şef de stat "mobilizator" şi pus pe acţiune. Deputatul Jean-Christophe Cambadélis, candidat la postul de prim secretar al Partidului Socialist, l-a descris pe Hollande drept "un preşedinte combativ, în ofensivă". "Agenda redresării a fost făcută , au fost lansate noi şantiere ale modernizării sociale şi o metodă a dialogului social", consideră deputatul. Pentru actuala lideră a socialiştilor, Martine Aubry, "Hollande a fost la înălţimea responsabilităţii istorice pe care o are: un preşedinte mobilizat şi mobilizator".