Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proaspăt reales, Obama ține primul său discurs (Le Monde)

Președintele american Barack Obama va face astăzi prima sa declarație de la realegerea în funcția de președinte al SUA. Tema alocuțiunii va fi economia SUA care este, de altfel, și marea provocare a sa în al doilea mandat.

Poziția sa în urma votului din 6 noiembrie i-ar permite președintelui să nu mai caute o soluție de compromis așa cum a făcut în 2010. Atunci, Barack Obama, confruntat cu aceeași componență a Congresului american în care Camera Reprezentanților e dominată de republicani și Senatul de democrați, a ajuns la un acord ce expiră în ianuarie. Practic le dădea parlamentarilor timp până în ianuarie 2013 să găsească o soluție durabilă de reducere a deficitului și a datoriei suverane. Dacă nu, atunci vor intra în vigoare automat tăieri de cheltuieli și creșteri de taxe în valoare de 7000 de miliarde USD pentru următorii 10 ani. Majoritatea experților e de părere că o astfel de măsură ar îngenunchia economia Americii și ar provoca o nouă criză de proporții.
Acum, Obama ar putea forța nota măcar puțin și ar putea impune o soluție legitimând opțiunea democrată de creștere de impozite, mai ales pentru cei bogați, prin votul din 6 noiembrie. A mai avut o încercare în acest sens, dar a trebuit să renunțe la plan după ce democrații au pierdut alegerile din 2010, așa numitele alegeri la jumătatea mandatului. Președintele Camerei Reprezentanților John Boehner a spus că tabăra republicană e dispusă să lucreze cu președintele, dar că majorarea taxelor nu este o soluție de reducere a deficitului. Mai există și alt motiv de disensiuni și el se cheamă Obamacare. Republicanii nu renunță la planul de anulare a reformei asigurărilor de sănătate și aceasta s-ar putea dovedi o monedă de schimb pentru evitarea Fiscal Cliff.

Congresul pus pe treabă (New York Times)

Congressmenii americani vor să profite de atmosfera post-alegeri în SUA pentru a reuși să elaboreze un acord bipartizan de reducere a deficitului fiscal pentru a evita prăpastia fiscală. Deja circulă un draft de reformă fiscală elaborat de senatorul republican Bob Corker.

Acesta spune că a avut întâlniri cu 25 de senatori din ambele tabere și că a “stat pe telefon nonstop de la alegeri încoace”. Și alți congressmeni americani simt presiunea timpului, dar mai ales a piețelor care au căzut imediat după alegeri tocmai din cauza incertitudinilor fiscale generate de configurația Legislativului American. Un senator democrat a afirmat chiar că ar fi dispus să accepte un impozit de top de 35%, deși anterior declarase că n-ar accepta nimic sub 39,6% care era plafonul din timpul mandatului Clinton.
Comisia pentru Buget a Congresului American (formată din tehnocrați independenți) a emis déjà un raport care arată că un eșec al negocierilor în Parlament ar însemna recesiune în 2013 și o creștere a șomajului de la 7,9% în octombrie la cel puțin 9,1%. Deși atmosfera pare favorabilă, mulți observatori subliniază că primăvară nu se face cu o floare. Numărul congressmenilor care s-au arătat dispuși să negocieze cu adevărat este încă extrem de redus, iar taberele de extremă din cele două partide nu se vor lăsa convinse ușor.

Iranul și drona (Der Spiegel)

Avioane de vânătoare iraniene au încercat să doboare o dronă americană deasupra Golfului Persic. Atacul a fost fără succes, dar demonstrează tensiunile crescute între Washington și Teheran. Pentagonul a avertizat că alte asemenea atacuri nu vor rămâne fără replică. Iranul a spus și el că se poate apăra și că mai poate suporta și alte sancțiuni internaționale. Tensiunile riscă să afecteze și prețul petrolului.

Pentagonul a confirmat incidentul și a precizat că el a avut loc săptămâna trecută pe 1 noiembrie în spațiu aerian internațional în timp ce aparatul de tip Predator efectua o misiune de rutină la 30km de coastele iraniene. Administrația americană a comunicat oficial Teheranului că zborurile dronelor vor continua în regiunea Golfului. “Există o largă paletă de opțiuni diplomatice și militare pentru apărarea echipamentului militar american”, a precizat oficial și purtătorul de cuvânt al Pentagonului George Little.
Incidentul amenință planul de negociere directă cu Teheranul în chestiunea dosarului nuclear iranian sugerat de Barack Obama. Ar fi un pas extrem de important, mai ales că SUA și Iranul nu mai au relații diplomatice oficiale din 1979 încoace.