Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Probleme cu Latinas (Die Welt)

images.jpg

Roussef, de Kirchner

La summitul UE-America Latină, cei mai puternici politicieni sunt femei. Dar și cei mai dificili. Pe Angela Merkel o știm bine. Șefa statului brazilian are probleme cu banii ieftini, cea din Argentina nu vrea comerț liber.

În Europa, mulți mai au impresia că America Latină e un continent al sărăciei unde o hoardă de machos dă tonul peste favellas. Realitatea e că regiunea crește neîncetat datorită rezervelor sale uriașe de bogății naturale. Vremurile ideologice au trecut demult, din revoluționari au rămas numai un Hugo Chavez grav bolnav, iar la summit au fost prezenți numai Daniel Ortega (Nicaragua) și Raul Castro (Cuba). Atât de departe a ajuns America Latină încât țara gazdă a summitului, Chile, nici nu mai primește ajutor internațional de dezvoltare. În 2020 chiar vrea să ajungă stat industrializat.

Cele mai puternice state sunt Brazilia și Argentina. Brazilia are niște ani impresionanți de creștere în spate, iar gigantul Argentina e ocupat acum cu niște probleme interne. Dincolo de atitudinea nu tocmai ECO, cele două țări mai au ceva în comun. Ambele sunt conduse de femei.

Dilma Roussef este o fostă luptătoate împotriva dictaturii militare din Brazilia. Nu numai că vede cu ochi critici intervenția franceză din Mali, dar are ceva și împotriva rețetei de combatere a crizei din Europa și SUA. Așa că Brazilia e pe cel mai protecționist curs al recentei sale istorii. Cel mai bine s-a înțeles Merkel cu țări mai mici precum Chile și Peru care mizează pe comerțul internațional. Nu e cazul Argentinei cu Cristina Fernandez de Kirchner în frunte. Doamna elegantă a ținut cel mai ascultat discurs de la summit. A fost lung și în mai toate părțile sale, doamna Kirchner a distrus orice speranță a europenilor de a avea un acord de liber schimb cu țara sa.

Soros: Nici astăzi nu înțelegem piețele financiare (BBC News)

Cel puțin aceasta este părerea investitorului american pe care a exprimat-o la Forumul Economic Mondial de la Davos. Cel care a făcut miliarde de dolari pariind la bursă crede că teoria clasică a piețelor nu mai e valabilă.

În plus, George Soros mai crede că Germania e în contratimp cu restul lumii atunci când vine vorba de rezolvarea crizei Euro. Conform opiniilor sale, lumea ar fi în pericol din cauza unei iminente bule a creditării. Acesta ar fi marea problemă nerezolvată. Mai exact ar fi vorba despre sumele uriașe de bani aruncate de state în economie pentru a impulsiona creditarea. Acești bani ar trebui să fie retrași gradual, altfel inflația galopantă ar fi greu de stăvilit. Pericolul cel mai mare e în Germania, crede miliardarul american.

Cât despre piețele financiare, Soros a spus că am introdus instrumente sintetice, am inventat derivate, dar nu știm exact ce efect au aceastea. Prioritatea guvernelor ar trebui să fie orientarea către creștere economică. Prima fază a operațiunii ar fi finalizată, numai că a doua fază nu a început.

Berlusconi și Mussolini (Le Point)

Silvio Berlusconi spunea zilele trecute la televizor, la un post de-al său bineînțeles, că în acea dimineață fugărise o secretară prin biroul său pentru că nu se poate abține de la aceste plăceri. Cu astfel de afirmații mai că ne-am obișnuit, dar cu cele în care Mussolini ar fi făcut și lucruri bune nu ne-am împrietenit așa bine. Chiar și aliații săi sunt indignați de asemenea declarații.

Parcă Berlusconi nu mai știe ce să facă pentru a se vorbi despre el. Culmea e că declarația, conform căreia Mussolini ar fi făcut multe lucruri bune în afara legilor rasiste, a fost livrată la Milano chiar la un eveniment organizat cu ocazia zilei internaționale a comemorării Holocaustului. Un asemenea gest nu poate fi justificat nici măcar de campania electorală din Italia.

Sâmbătă, cancelarul german Angela Merkel spunea că Germania are o responsabilitate permanentă pentru crimele regimului nazist. Silvio Berlusconi s-a gândit să facă o comparație și să creadă că Italia nu are aceeași responsabilitate. Sigur, stânga italiană a reacționat vehement și a condamnat gestul lui Berlusconi. Dar până și populiștii din Liga Nordului s-au simțit stânjeniți de aliatul lor.