Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Războiul Traian Băsescu-USL, reflectat în presa internaţională

razboiul-traian-basescu-usl-reflectat-presa-internationala.jpg

Preşedintele Traian Băsescu riscă suspendarea din funcţie.

"Majoritatea parlamentară din România lansează o procedură pentru suspendarea preşedintelui", informează Le Monde şi Liberation citând  AFP. Coaliţia de centru-stânga aflată la guvernare în România a lansat miercuri procedura pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, după cum a anunţat noul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

"Războiul" dintre preşedintele de centru-dreapta, Traian Băsescu şi guvernarea de centru-stânga din România este relatat pe larg de agenţiile de presă internaţionale, precum şi de numeroase publicaţii din Europa. Reamintim că USL a demarat miercuri acţiunea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu şi urmează să depună raportul la Birourile Permanente ale Parlamentului. În paralel, Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă, prin care modifică legea Curţii Constituţionale, astfel încât hotărârile Parlamentului să nu mai fie contestate la CC.

"Criza politică din România stârneşte preocupări în legătură cu situaţia statului de drept", scrie Financial Times (FT). "Lupta pentru putere care a provocat turbulenţe politice în România s-a intensificat miercuri, după ce Guvernul de coaliţie al premierului Victor Ponta a făcut paşi spre o posibilă suspendare a preşedintelui Traian Băsescu", relatează FT. Publicaţia economică scrie în ediţia sa electronică de miercuri despre situaţia politică din România, conflictul dintre prim-ministrul Victor Ponta şi preşedinte, dezbaterile create în jurul Curţii Constituţionale, precum şi despre reacţiile oficialilor europeni. "Disputa politică dintre cei doi lideri români stârneşte preocupări în legătură cu situaţia statului de drept, într-o ţară care a aderat la Uniunea Europeană în 2007. De asemenea, situaţia politică exercită presiuni asupra leului, pe fondul preocupărilor că reformele economice ar putea fi afectate", comentează Financial Times. Victor Ponta, alături de alianţa de stânga USL, "a încercat să-şi consolideze puterea, ignorând apelurile la demisie, pe fondul acuzaţiilor că ar fi plagiat teza de doctorat", arată Financial Times. "Disputele politice din România au stârnit îngrijorarea la nivel internaţional", scrie FT, reamintind că Viviane Reding, comisarul Uniunii Europene pentru Justiţie, declara marţi că este "profund îngrijorată" de recentele atacuri la adresa independenţei Curţii Constituţionale din România.

"Preşedintele român, Traian Băsescu, riscă suspendarea", după ce coaliţia aflată la guvernare a demarat miercuri procedurile de suspendare, scrie BBC News. Sursa citată menţionează conflictul existent între preşedinte şi prim-ministrul Victor Ponta, aflat la conducerea USL, coaliţie care deţine majoritatea în Parlamentul României. "Ponta însuşi se confruntă cu presiunea de a demisiona din funcţia de premier, din cauza acuzaţiilor de plagiat", relatează BBC.

"Parlamentul României va vota o moţiune pentru înlăturarea preşedintelui", titrează The Guardian. "O criză politică riscă să izbucnească în România, după ce Parlamentul a iniţiat demersurile pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, acuzat că ar fi încălcat Constituţia", relatează sursa citată.

 
Magda Prelipceanu, în dialog cu Andreea Pietroşel