Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Refuzul dublei cetăţenii (Libération)

refuzul-dublei-cetatenii.jpeg

Refuzul dublei cetăţenii (Libération)

Premierul Papandreou supravieţuieşte votului de încredere” (Financial Times). „Papandreou trece de votul de încredere şi va adopta măsurile necesare de austeritate” (ABC). „Diviziunile europene pe tema situaţiei din Grecia deprimă bursele europene” (Îl Foglio).

Premierul Papandreou supravieţuieşte votului de încredere”, scrie pe prima pagină Financial Times. Papandreou trece de votul de încredere şi va adopta măsurile necesare de austeritate”, ne informează şi cotidianul spaniol conservator ABC. Diviziunile europene pe tema situaţiei din Grecia deprimă bursele europene”, considera cotidianul italian Îl Foglio. Iată de ce Uniunea Europeană este implorată să deblocheze cât mai rapid ajutorul pentru Grecia”, după cum scrie cotidianul britanic The Telegraph. „Riscul de faliment al Greciei îi nelinişteşte şi pe americani şi pe chinezi”, este de părere Le Monde. Ouest France, îşi intitulează editorialul cât se poate de simplu, Criza din Grecia”. „Prin criza financiară greacă, construcţia europeană traversează o probă majoră, comparabilă celor de natură diferită cunoscute în trecut: când Franţa a refuzat o armată europeană în anii 1950 sau când am închis uşa Comunităţii englezilor, în timpul generalului De Gaulle. Această criză majoră loveşte acum Grecia. Şi, în urmă cu puţin timp, criza care a lovit alte ţări din zona euro: Irlanda, Portugalia, Spania. Cea mai frumoasă reuşită a Europei, moneda euro, este ameninţată. Ceea ce este foarte grav. La origine, avem criza mondială demarată în Statele Unite în 2007 din cauza îndatorării excesive a persoanelor fizice, din cauza unei politici monetare laxiste a Rezervei federale. Pentru a traversa această criză nu am mai comis erorile din anii 1930 (cum ar fi protecţionismul). Dar ne-am asumat riscuri prea mari lăsând unele bănci să cadă (precum Lehman Brothers) şi lăsând datoria statelor să crească în prea mare măsură”.

Presa mai scrie şi despre un nou scandal în Franţa, legat de dubla cetăţenie. „Raportul scandalos al unui deputat UMP” (UMP este partidul de guvernământ din Franţa). „Ori numai Francezi, ori nimic”, scrie pe prima pagină Libération. „Împiedicarea dublei cetăţenii este obiectivul declarat al unui raport al unui deputat UMP şi acesta va fi supus astăzi dezbaterii Adunării Naţionale”. Editorialul din Libé (Refuzul dublei cetăţenii”) este pe aceeaşi temă: „Astfel, această veche patrie căreia îi place atât de mult să se prezinte drept apărătoare a drepturilor Omului, pune condiţia renunţării la cetăţenia de origine persoanelor care obţin cetăţenia franceză. E drept, pentru moment nu avem de-a face cu o iniţiativă legislativă, cel mult cu elemente care întreţin dezbaterea pentru alegerile prezidenţiale. Dar acest lucru arată un aspect grav: Frontul naţional se află deja în anticamera puterii, acest spaţiu în care se fabrică legile pentru viitorul ţării”.

Ziarele europene scriu şi despre procesul fostului dictator tunisian, Ben Ali. Şi al soţiei acestuia. Le Monde, îşi dedică editorialul: „Procesul contra lui Ben Ali a început cu stângul” . „Verdictul pronunţat de tribunalul de primă instanţă de la Tunis contra soţilor Ben Ali arată, dacă mai era cazul, că justiţia şi revoluţia nu fac casă bună împreună. La capătul unei zile întregi de dezbateri, cei doi au fost condamnaţi în contumacie (deoarece se găsesc în Arabia Saudită) la 35 de ani închisoare şi la plata unei amenzi de 46 de milioane de euro pentru furt şi însuşire ilegală de bunuri ale statului (devize şi bijuterii). E drept ceea ce spunea procurorul: „Cei doi n-au încetat să fure timp de 23 de ani”. Dar cum rămâne cu violarea drepturilor omului, cu sutele de morţi din timpul revoluţiei? Să sperăm că procesul contra egipteanului Hosni Mubarak, care va începe pe 3 august, va respecta mai mult spiritul justiţiei şi al legii”.

 Jurnalul catolicilor francezi, La Croix, scrie despre „Gaza, reconstrucţia lentă”. Reconcilierea dintre palestinieni aduce investiţii în Gaza dar blocada israeliană încetineşte dezvoltarea, observa La Croix care publică un mare reportaj pe această temă. Le Figaro scrie pe prima pagină despre „Prima vizită din ultimii 9 ani a reginei Elisabeta a II-a a Angliei pe Downing Street, 10” şi despre faptul că „Barack Obama lansează retragerea militară din Afghanistan”. „Ban Ki Moon reales în fruntea ONU”, este un alt tilu din Le Figaro – acelaşi titlu şi în alte ziare europene care notează lipsa de miză pentru această realegere. L’Osservatore Romano, ziarul editat de Vatican, scrie pe prima pagină despre „Europa căreia îi este foame”: 43 de milioane de cetăţeni europeni nu reuşesc să îşi satisfacă nevoile alimentare.

 
Revista Presei Europene cu Ştefan Popescu şi Magda Prelipceanu