Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Republicanii americani anulează votul pe Planul B (BBC News)

john-boehner-fiscal-cliff-008.jpg

sursa: guardian.co.uk

Astfel se pierde progresul din ultimele zile despre care vorbeau analiștii internaționali, iar America mai face un pas hotărât către marginea Prapastiei Fiscale.

Republicanii din Camera Reprezentanților au anulat un vot pe o lege numită Planul B de evitare a crizei fiscale ce amenință să arunce economia americană în recesiune. Documentul prevedea creșterea impozitelor pentru veniturile anuale peste 1 milion de dolari. Liderii dreptei au declarat că mingea se află acum în terenul Senatului care trebuie să acționeze în contextul în care Camera intră în vacanță de Crăciun. Cumva, politicienii trebuie să ajungă la un compromis până pe data de 1 ianuarie. Dacă nu, atunci vor intra în vigoare o serie de creșteri de taxe și tăieri automate de cheltuieli care nu prevestesc nimic bun pentru economia americană.

Liderul republicanilor John Boehner a spus ieri seară că nu a reușit să asigure sprijin suficient pentru legea care ar fi asigurat, în fapt, o reducere de taxe pentru 99,8% din americani. În acest context, Casa Albă a anunțat că prioritatea președintelui Obama este aceea de a menține nivelul actual de impozitare pentru 98% din cetățeni și 97% din IMM-uri. Președinția a adăugat că va lucra îndeaproape cu Congresul pentru a găsi o soluție transpartinică rapid. Anterior, Camera Reprezentanților a adoptat o lege complementară care asigură reducerea unor cheltuieli publice, dar care menține intact bugetul apărării – un tabu pentru republicani. Republicanii nu au făcut altceva decât să paseze responsabilitatea către Senat, care este dominat de democrați. Nici Casa Albă nu s-a lăsat mai prejos amenințând cu veto-ul președintelui în cazul în care această lege complementară ar trece de ambele camere ale Parlamentului. Președinția americană a catalogat gestul republicanilor drept o pierdere de timp prețios pe care America nu îl are.

Guvernul german nu garantează pentru spălarea de bani (Der Spiegel)

Ciprul este acum principala grijă a cruciaților întru salvarea monedei Euro. Dacă Angela Merkel își menține linia de până acum, înseamnă că Nicosia va primi bani de la UE. Dar vrea Berlinul să garanteze cu bani publici pentru bani negri din Rusia?

Când speram la puțină liniște în zona Euro, lucrurile o iau razna din nou. Dupa ce se reușise salvarea Greciei, cel puțin temporar, și piețele financiare dădeau semnale de liniștire, mai apare o problemă Euro la orizont: Ciprul. Și să nu credem că criza cipriotă e de ieri de azi. Nici pomeneală! Doar că ea s-a desfășurat fără atâta atenție mediatică. Buturuga mică răstoarnă carul mare. Din nou...

Și nici măcar nu e o problemă de bani. 17 miliarde are nevoie țara, cu mult mai puțin decât Grecia sau Portugalia sau Irlanda. Problema aici e politică. Pe de-o parte, FMI nu vrea să participe cu fonduri proprii la salvarea Ciprului. În schimb insistă pe tăierea datoriilor. Statele din uniunea monetară au o problemă în acest caz. Fără FMI, multe din ele nici nu vor să audă de pachete de asistență financiară. Plus că și-ar încălca promisiunea făcută creditorilor privați în cazul Greciei când asigurau că e prima și singura dată când aceștia trebuie să renunțe la o parte din creanțele lor.

Apoi mai e chestiunea spălării de bani rusești în Cipru. O țară cu un PIB atât de mic este cel mai mare investitor direct în Federația Rusă. Serviciile secrete au atras atenția de multă vreme încoace cum că oligarhii ruși își depozitează averile în Cipru. Așa încât Merkel ar trebui să vândă populației – în an electoral – următoarea idee: Salvăm băncile cipriote în folosul mafiei rusești. Pe de altă parte, Merkel și-ar contrazice propria teorie a efectului de domino – care i-a motivat întreaga acțiune până acum: pică un stat din zona Euro, pică întreaga construcție. Probabil că Guvernul Merkel va cere condiții și mai stricte decât cele prevăzute în raportul Troicii internaționale pentru a calma scepticii din Parlament. Aceștia nu se vor da mulțumiți cu declarația de intenție a administrației de la Nicosia care promite că va combate spălarea de bani.

ONU autorizează o misiune militară în Mali (Le Monde)

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate o rezoluție care aprobă dislocarea unui contingent militar internațional pe o perioadă de un an în țara din deșertul african.

Rezoluția nu prevede un calendar exact al acestei prezențe militare care va avea misiunea de a înlătura controlul islamiștilor din regiunea de nord a țării. Aceștia controlează teritoriul de șase luni încoace. Diplomați ONU precizează că reconstrucția armatei din Mali va dura o bună perioadă din cauza loviturii de stat și a înfrângerii suferite în fața extremiștilor. De asemenea, misiunea de eliberare nu ar trebui așteptată înainte de toamna lui 2013. Textul rezoluției a fost elaborat de Franța.

Negocierile cele mai intense au fost purtate cu SUA care sunt sceptice apropo de capacitatea militarilor africani de a contribui la succesul misiunii internaționale. Dincolo de operațiunea militară, eforturile comunității internaționale se vor concentra și pe reconcilierea politică a diferitelor tabere. De aceea va face parte din contingent si un grup de militari din mai multe state africane.

Revista presei internationale cu Laurentiu Colintineanu