Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Revoluţia neterminată (Liberation)

„Fraţii musulmani acceptă dialogul” (La Croix). „Fraţii musulmani sunt doar o facţiune, nu majoritatea” (ABC). „Cererile ca Mubarak să plece au eşuat” (Financial Times). „Poporul egiptean nu rupe rândurile” (L’Humanite). „14 francezi se antrenează în taberele Al-Qaida” (Le Figaro). 

Evoluţia situaţiei din Egipt rămâne subiectul dominant din presa franceză şi europeană de astăzi.

Revoluţia neterminată”, constată Liberation. „Dialogul dintre Putere şi opoziţie se deschide, ţara îşi reia lucrul”, precizează cotidianul cu simpatii de stânga.

Fraţii musulmani acceptă dialogul”, scrie La Croix, jurnalul catolicilor francezi, „chiar dacă, la Cairo, Opoziţia egipteană rămâne mobilizată în piaţa Tahrir”.

De dialog se ocupă şi ABC, principalul ziar spaniol conservator, care pune în loc de titlu o declaraţie a preşedintelui american Barack Obama: „Fraţii musulmani sunt doar o facţiune, nu majoritatea”.

Financial Times se ocupă şi el de discuţiile purtate cu Opoziţia de vicepreşedintele Omar Suleiman şi consideră că „cererile ca Mubarak să plece au eşuat”.

L’Humanite scrie că „poporul egiptean nu rupe rândurile deoarece manifestanţii rămân mobilizaţi, deşi continuă negocierile între Putere şi Opoziţie”.

Membrii minorităţii creştine, copte, au organizat o messă în memoria victimelor revoluţiei”, notează Ouest-France, cel mai citit cotidian regional francez, care subliniază şi faptul că „pe multe pancarte se puteau vedea crucea şi semiluna şi înscrisul «mână în mână»”.

Totuşi, după cum arată Le Soir, principalul cotidian belgian francofon, „în ciuda rezistenţei manifestanţilor, armata egipteană a preluat controlul unei părţi a Pieţei Tahrir”.

Presa franceză şi europeană scrie şi despre europenii care se antrenează în taberele organizaţiei teroriste Al-Qaida.

Le Figaro afirmă că „14 francezi se antrenează în taberele Al-Qaida”. Potrivit contraspionajului francez, aceştia s-ar fi alăturat taberelor djihadiste afghane şi împreună cu alţi 100 de europeni ar putea trece la acţiuni. Imediat după revoltele din Tunia şi din Egipt, serviciile contraspionajului francez sunt în alertă maximă. Potrivit unor note confidenţiale, care au intrat în posesia ziariştilor de la Le Figaro, „zona cea mai periculoasă pentru securitatea europeană este frontiera afghano-pakistaneză”. Această regiune muntoasă continuă să atragă voluntari europeni. În numai trei ani, aceştia au trecut de la câteva cazuri izolate la peste 100. Aceştia pot mult mai uşor să se infiltreze în Occident şi să comită atentate teroriste. Notele serviciilor franceze mai arătă că din această zonă ajung în Europa şi predicatori radicali pentru moschei şi că cele mai vizate de atentate sunt cele două mari puteri din Mediterana: SUA şi Franţa.

Ziarele scriu şi despre iniţiativa franco-germană de a adopta reguli comune pentru cei 17 membri ai zonei euro.

Europa: Axa Paris-Berlin suscită numeroase reţineri”, consideră Les Echos.

Din contra, scrie L’Osservatore Romano, ziarul editat de Vatican, „zona euro se sprijină pe Axa Merkel-Sarkozy”.

Pactul pentru euro în fata Bruxelles-ului”, este titlul editorialului din Corriere della Sera, ziarul italian cu cel mai mare tiraj. „Germania, sprijinită de Franţa, vrea să reorganizeze Uniunea Europeană a celor 27, impunând celor 17 state ale zonei euro un guvern economic fondat pe aşa-numitul pact de competitivitate”. Cancelara Angela Merkel a expus liniile directoare ale planului său, pus la punct împreună cu preşedintele francez la Consiliul European reunit vineri la Bruxelles. Dar Comisia Europeană şi mai multe state s-au iritat de acest directoriu franco-german. La Berlin însă, s-a decis deja cum să se rezolve acest diferend instituţional: numai statele care vor pot adera la acest pact de competitivitate. Cancelara Angela Merkel va mări fondurile pentru statele în dificultate cu condiţia ca zona euro să fie guvernată, de facto, de Berlin şi de Paris pe baza criteriilor germane de rigoare şi de competitivitate. „Merkel şi Sarkozy vor să privilegieze metoda interguvernamentală pe model franco-german pentru toate deciziile referitoare la zona euro, în detrimentul metodei comunitare a Comisiei Europene”. Din acelaşi ziar mai aflăm şi că premierul italian se nelinişteşte de influenţa asupra ţării sale a adoptării iniţiativei franco-germane. 

 
Revista Presei Europene cu Ştefan Popescu şi Magda Prelipceanu