Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Romania devine o problema acuta pentru UE (presa internationala)

Premierul roman promite sa scada taxe, sa creasca salarii si sa faca schimbari la Legea Fundamentala. Primele sunt vesti proaste pentru economie, a doua e o veste proasta pentru democratie, sustin comentatorii din presa germana.

E o modalitate simpla sa ne dam seama daca o tara si-a asumat cu adevarat valorile europene. Trebuie doar sa ascultam discursul candidatului castigator in alegeri odata ce se anunta rezultatul. Daca modificarea Constitutiei ia fata problemelor reale ale tarii, atunci indoielile sunt justificate, comenteaza revista germana Spiegel. Asa se intampla in cazul premierului roman Victor Ponta care imediat a lansat o invitatie maghiarilor din Parlament pentru a forma o supermajoritate necesara schimbarii Constitutiei in demers unilateral.

Dupa verdictul extrem de dur de ieri din Frankfurter Allgemeine, ziarul de centru-stanga Süddeutsche Zeitung face si el un bilant. “Marea parte a vinei pentru clivajul politic din Romania ii apartine presedintelui Basescu. In acest sens, presedintia sa e un esec. Pe de alta parte, oponentii sai Ponta si Antonescu sunt intruchiparea vechiului sistem care nu vrea sa fie reformat. Evenimentele din vara dau impresia ca aceasta coalitie are o intelegere a guvernarii care dateaza din era pre-democratie”.

Ziarul de stanga Die Tageszeitung scrie ca “lovitura grea pentu Basescu arata cat de nemultumiti sunt romanii cu actualul presedinte. Dar Victor Ponta nu ar trebui sa celebreze. Romanii au ales raul mai mic in lipsa unor alternative legitime. Romanii au avut o revelatie neplacuta: niciuna din tabere nu sta mai bine la capitolul coruptie si securizarea propriei supravietuiri”.

Ziarul economic Handelsblatt deplange faptul ca “tari precum Romania sau Ungaria ajung in atentia Vestului doar cand e o criza politica. Si tarile din est sunt de vina pentru existenta lor in umbra pentru ca produc stiri pozitive mult prea rar. Romania are nevoie de un guvern care sa se concentreze pe economie. Daca Ponta va face asta e indoielnic. Iar Europa are nevoie de un boom in sudestul sau”.

O veste buna aflam de la postul de televiziune France24 care preia un material AFP. Un sector al economiei romanesti sfideaza criza si e in crestere: cel al cozonacilor. Vanzarile de anul acesta sunt asteptate sa creasca la 22 de milioane de Euro. In termeni cantitativi absoluti e vorba despre 7 milioane de cozonaci. Perspectiva a fost primita cu bucurie de industria de panificatie intr-o tara unde venitul mediu ramane undeva in jur de 350 de Euro, iar consumul gospodariilor e in scadere.

Si in timp ce spectacolul politic e in toi, altii nu uita de problemele tarii noastre. Din paginile West Sussex County News aflam ca sute de elevi din orasul britanic Cranleigh au donat cutii de pantofi pline cu cadouri de Craciun pentru a aduce un zambet pe chipurile multor copii saraci din Romania. Cele 550 de cutii donate vor ajunge in zona Hunedoara.

In plan extern, ziarul francez Le Monde scrie despre situatia din Egipt unde seful Armatei a convocat o reuniune intre presedintele islamist Mohamed Morsi si liderii opozitiei in incercarea de a media conflictul dintre cele doua tabere inaintea referendumului privind Constitutia tarii. Militarii egipteni nu au luat partea nimanui in conflictul politic si s-au limitat la eforturile de mentinere a securitatii. Zeci de mii de egipteni au manifestat ieri pro si contra demersului prezidential de a impune o Constitutie care face referiri clare la legea islamica Sharia. Situatia tensionata a determinat Guvernul egiptean sa amane negocierea unui acord de finantare cu FMI menit sa ajute tara sa iasa din impasul economic postrevolutionar.

Tot despre Orientul Mijlociu, ziarul britanic The Guardian noteaza ca presedintele american Barack Obama va recunoaste opozitia siriana drept unic reprezentant legitim al tarii in relatiile internationale ale Siriei. Obama a facut aceasta declaratie intr-un interviu pentru postul de televiziune ABC spunand ca opozitia unita este destul de deschisa pentru a putea reprezenta toate gruparile etnice din Siria. Anuntul sau vine dupa ce, luni, UE a recunoscut rebelii drept administratie de facto a tarii.

BBC News informeaza despre tentativa aparent reusita a Coreii de Nord de a lansa o racheta cu raza lunga de actiune. Racheta ar fi trebuit sa lanseze pe orbita planetei noastre un satelit “in scopuri pasnice”. Administratia americana a confirmat plasarea unui obiect in spatiu dupa ce a analizat si traiectoria rachetei. Aceasta a survolat insula japoneza Okinawa si nu ar fi deviat de la ce era planificat de oamenii de stiinta nordcoreeni. Comunitatea internationala a condamnat actiunea Phenianului si suspecteaza ca aceste lansari sunt, de fapt, teste pentru sisteme de transport al unor ogive nucleare. Coreea de Sud si Japonia au convocat reuniuni ale consiliilor sale militare de urgenta.

Intre alte evolutii pe plan international amintim:

  • Grecia a reusit sa rascumpere titluri de stat in valoare nominala de 31,8 miliarde Euro. Pretul platit a fost insa mai mare decat cel sperat: 33,5 centi per Euro nominal. Asta inseamna ca Atena a platit cu 450 de milioane de Euro mai mult decat planificase si a reusit sa isi reduca datoria tarii cu doar 9,5% in loc de 11% cat spera.

  • Negocierile intre republicanii si democratii americani continua in contextul incercarilor de a evita Prapastia Fiscala in luna ianuarie. De ambele parti exista o serie de concesii, dar pozitiile de fond raman in continuare divergente. Cea mai mare problema in acest moment este sustinerea republicanilor in Camera Reprezentantilor care nu par dispusi sa sustina niciun plan propus de liderul lor John Boehner.

 
Revista presei cu Laurenţiu Diaconu-Colintineanu