Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ruptură totală cu trecutul (Le Parisien)

„Revoluţia tunisienilor a însemnat o scădere netă a numărului de turişti” (Le Figaro). „Manifestaţiile contra măririi preţurilor la produsele de bază au reînceput” (Le Temps). „Primire glacială a premierului ungar Viktor Orban de către europarlamentari” (Le Soir). „Viktor Orban huiduit la Strasbourg” (Liberation). „De ce Germania reuşeşte mai bine?” (Les Echos).

Situaţia din Tunisia continuă să fie principalul subiect de care se ocupă presa franceză şi europeană.

Le Parisien/Aujourd’hui en France publică extrase din prima alocuţiune televizată a preşedintelui tunisian ad-interim, Foued Mebazaa. Acesta promite o „ruptură totală cu trecutul”.

Le Figaro ne aminteşte însă că „actualul preşedinte a fost, în timpul regimului Ben Ali, preşedintele Camerei Deputaţilor şi membru al partidului de guvernământ”. Le Figaro se ocupă şi de alte aspecte. Ancheta asupra omului care a declanşat revoluţia, Mohammed Bouazizi şi ne aminteşte că „revoluţia tunisienilor a însemnat o scădere netă a numărului de turişti”. Autorităţile de la Tunis speră la o revenire a turismului, sector care reprezintă peste 6 % din PIB şi angajează 350.000 de persoane din 10 milioane, cât are populaţia Tunisiei.

Totuşi, Le Temps, cotidian francofon elveţian, ne informează că „manifestaţiile contra măririi preţurilor la produsele de bază au reînceput”, deci situaţia din ţară este departe de a se restabili.

Ziarele scriu şi de primirea rece pe care eurodeputaţii i-au rezervat-o premierului ungar Viktor Orban la Strasbourg.

Primire glacială a premierului ungar Viktor Orban de către europarlamentari”, după cum notează Le Soir, ziar francofon belgian.

Viktor Orban huiduit la Strasbourg”, subliniază şi Liberation. Rar, un lider european a fost primit atât de prost la Strasbourg, adaugă cotidianul francez cu simpatii socialiste.

Iată de ce, cotidianul conservator, Le Figaro, este de părere că „Orban va avea parte de o preşedinţie agitată”. Le Figaro aminteşte cum este caracterizat premierul ungar de un document dat publicităţii de WikiLeaks: „Este un boxeur!”. Le Figaro este de acord dar este de părere că „acest boxeur riscă să încaseze acum lovituri serioase în Europa”. Le Figaro citează unii analişti care sunt de părere că Ungaria se îndreaptă spre un regim semi-autoritar şi că un eşec al preşedinţiei ungare a UE va fi un cadou pentru opoziţia socialistă. Tot în Le Figaro şi un articol despre paşapoartele ungare. Este publicată o hartă cu minorităţile ungare din Europa centrală, hartă unde figurează şi România. „Cu excepţia Slovaciei care a avut obiecţii cu privire la această lege controversată care îşi propune să acorde cetăţenia ungară minorităţilor din ţările vecine, România şi Serbia nu au ridicat obiecţii căci fac acelaşi lucru”. Ajunge să amintim, se mai arătă în articolul din Le Figaro, că 1 milion de moldoveni au primit un paşaport românesc.

Ziarele euro-franceze scriu despre o ţară normală, în care cu toţii am vrea să trăim – Belgia. Deşi sunt peste 100 de zile de când ţara nu are Guvern, belgienii continuă să prospere. Nu este un paradox, guvernul însărcinat cu gestiunea treburilor curente îşi face treaba iar instituţiile regionale şi locale la fel.

Subiectul este detaliat de cotidianul belgian francofon Le Soir. „Bogăţia belgienilor depăşeşte 900 de miliarde de euro”. Bogăţia familiilor belgiene a crescut în ultimele 24 de luni cu 100 de miliarde de euro, în ciuda crizei politice din ţară. Numai în ultimul trimestru din 2010, belgienii au strâns în bancă peste 5 miliarde de euro. Asta înseamnă că belgienii au, în medie, 84.000 de euro în bancă. Din ce în ce mai mulţi belgieni devin proprietari iar mulţi aleg să îşi cumpere o a doua casă. Belgia nu a cunoscut efectele crizei mondiale economice. Le Soir subliniază şi prosperitatea financiară a statului.

Să notăm şi alte subiecte de interes pentru europeni.

Les Echos, ziar cu tentă economică, scrie despre competitivitate şi se întreabă „de ce Germania reuşeşte mai bine?”. Eric Besson, ministrul industriei, a primit un raport care pune în evidenţă distanţa considerabilă dintre competitivitatea Franţei şi cea a Germaniei.

Cotidianul catolicilor francezi, La Croix, publică un interviu cu preşedintele ales al Coastei de Fildeş, fosta colonie franceză. Una din declaraţiile sale ţine loc de titlu: „numai o intervenţie militară străină ar putea să îl determine pe preşedintele în exerciţiu, Laurent Gbagbo, să părăsească Puterea”.

Osservatore Romano, ziarul editat de Vatican, se ocupă de vizita preşedintelui Hu Jintao în SUA: „China-SUA, antanta necesară”.

 
Revista Presei Europene cu Ştefan Popescu şi Dragoş Ghiţulete