Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Singura soluție: Falimentul (Spiegel)

zypernkrise.jpg

sursa foto: sueddeutsche.de

Ce era mai rău a fost evitat de Parlamentul de la Nicosia. Vorbim, bineînțeles, despre exproprierea clienților bancari. În acest moment, falimentul statal nu ar fi deloc cea mai proastă soluție.

Angela Merkel și ministrul său de finanțe au orchestrat un atentat politico-financiar împotriva Ciprului. Degeaba explică Wolfgang Schauble că, vezi Doamne, ideea cu implicarea depozitelor bancare a fost aprobată de Nicosia – ideea este a lui. Scenariul eșuat de salvare a sectorului financiar cipriot a fost comentat de un economist spaniol cu următoarea propoziție: În Europa nu se găsesc urme de viață inteligentă.

Scenariul apocaliptic de faliment statal și ieșire a Ciprului din zona Euro nu este însă deloc atât de negru. Mai rău ar fi ca uniunea monetară să fie obligată să adăpostească două țări care nu mai pot coexista în această formulă: Germania și Cipru. Se dovedește, din nou, că o uniune monetară nu poate funcționa fără una bancară - și aici nu ne referim la supravegherea bancară deja decisă de zona Euro. Nu. E nevoie de o uniune cu puteri totale executive care să vină și să rezolve o problemă precum cea din Cipru ca o autoritate națională. Dar așa ceva nu există. Și Germania nici nu dorește. Și Ciprul nu se lasă. Și soluția nu mai e în zona Euro pentru că băncile cipriote nu au nevoie de un credit - și așa datoria e problema, de fapt – ci au nevoie de capital. Nu îl pot primi decât în urma unei reorganizări după faliment. Zona Euro nu se va destrăma din cauza Ciprului pentru că țara e prea mică. Dar Ciprul ne arată cum se va destrăma uniunea monetară.

Parlamentul European limitează bonusurile bancherilor (Le Monde)

Legislativul de la Strasbourg a adoptat o lege care limitează bonusurile bancherilor la suma maximă de un salariu propriu. Textul va intra în vigoare la 1 ianuarie 2014 și se va aplica bonusurilor din 2015.

Marea Britanie și-a exprimat în repetate rânduri opoziția față de acest demers din cauza îngrijorărilor că legea va reduce competitivitatea centrului financiar londonez și a cerut aplicarea unei limitări la nivel mondial – demers respins de SUA și de țările asiatice. Totuși, legea adoptată ieri de Parlamentul European prevede și o ieșire de urgență: bonusurile vor putea fi duble dacă se majorează și salariile în cuantum dublu și asta numai dacă majoritatea membrilor din consiliile administrative va fi de acord cu pasul acesta. În 2008, centrul financiar londonez a plătit bonusuri în valoare de 11,5 miliarde de lire sterline. E drept că acestea au scăzut între timp la 4,4 miliarde anul trecut și se așteaptă ca în 2013 să ajungă la 1,5 miliarde de lire.

Grillo debarcă în Europa (Il Fatto Quotidiano)

Mişcarea 5 Stele a fost revelaţia celor mai recente alegeri din Italia. Perspectivele împotriva instituţiilor tradiţionale şi metodele democraţiei digitale sunt împărtăşite de numeroase mişcări politice din Uniunea Europeană care pot forma un front comun în scrutinul europarlamentar din 2014.

“Nu putem concepe că, după tot ce am realizat, vom rămâne aici, la Roma. Trebuie să depăşim frontierele: obiectivul este Strasbourg, anul 2014, Parlamentul European. Pentru că există necesităţi similare cu cele din Italia şi pentru că, dacă vom găsi susţinere la nivel european, schimbarea va fi epocală”, le spune Grillo simpatizanţilor săi. “Abia am început dezbaterea”, le spune el celor puţini care îl ascultă în aceste zile şi deja avem contacte în principal în state est-europene, în Slovacia, România şi Bulgaria. Apoi îşi îndreaptă atenţia spre Grecia, Spania şi Portugalia. O “revoluţie”, spun protagoniştii, “un fel de perioadă 1968 promovată pe reţelele de socializare”.