Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Stânga franceză doreşte relansarea dezbaterii privind legalizarea drogurilor din cannabis (Le Monde)

stanga-franceza-doreste-relansarea-dezbaterii-privind-legalizarea-drogurilor-cannabis.jpg

Stânga franceză doreşte relansarea dezbaterii privind legalizarea drogurilor din cannabis

„Prăbuşirea Greciei ameninţă întreaga Europă” (Le Figaro). Grecia de vânzare” (Liberation). Rebelii sirieni cer un nou val de proteste în capitalele arabe” (The Telegraph).

Dezbaterea verde cuprinde Franţa, cel puţin aşa aflăm din Le Monde care ne anunţă că Stânga franceză doreşte relansarea dezbaterii privind legalizarea drogurilor din cannabis”. Iniţiatorul socialist al demersului işi imaginează o legislaţie care să permită comercializarea sub licenţă a marijuanei şi haşişului şi argumentează că actualul cadru legal extrem de strict nu împiedică în niciun fel consumul de droguri uşoare. În schimb ministrul de interne Claude Gueant avertizează asupra unei „naivităţi” periculoase.

Editorialul din Le Monde ne prezintă contradicţiile sistemului chinezesc şi prezintă o ţară prinsă între economia de piaţă cu pronunţate accente occidentale şi sistemul politic comunist dictatorial.

Le Figaro avertizează pe prima pagină că „Prăbuşirea Greciei ameninţă întreaga Europă”. O Europă – cel puţin cea formată din statele care utilizează moneda unică drept mijloc de plată – care nu este în stare să controleze haosul din finanţele greceşti. Actorii bursieri sunt extrem de îngrijoraţi de incapacitatea Atenei de a tranzacţiona din nou titluri de valoare pe piaţa de capital. Statele comunitare nu reuşesc să găsească o soluţie de asanare a crizei şi nici nu pot media un acord politic în parlamentul elen care să permită continuarea măsurilor de austeritate. Aşa încât, premierului grec nu i-a mai rămas decât să anunţe remanierea cabinetului său.

Liberation dedică prima pagină tot crizei financiare elene şi titrează la propriu cu litere de-o şchioapă: Grecia de vânzare. Analiştii cotidianului francez analizează in extenso ultima soluţie de posibilă ieşire din colaps a guvernului de la Atena: privatizarea masivă a întreprinderilor de stat. O atare măsură este menită să aducă bani în vistieria statului şi forţează, în acelaşi timp, şi eficientizarea acestor instituţii acuzate frecvent de management defectuos.

Nici presa germană nu putea rămâne imună la situaţia din Grecia. Frankfurter Allgemeine Zeitung anunţă că premierul elen va cere un vot de încredere pentru noul său cabinet în parlament. Anterior, singura bursă care mai funcţionează în Grecia – cea a zvonurilor – vehicula informaţia că Giorgios Papandreou s-ar fi oferit chiar să demisioneze pentru a facilita un guvern de uniune naţională cu un şef agreat de toate partidele. Ar fi fost poate o soluţie de adoptare a pachetului de austeritate. Vom rămâne însă cu acest poate, pentru că premierul a dezminţit zvonurile.

Ziarul german Die Welt se ocupă în editorial mai degrabă de politica internă din Republica Federală şi afirmă că „Nu mai există multe motive pentru care o coaliţie conservator-ecologistă nu s-ar forma” la alegerile viitoare. Problema însă: o atare constelaţie ar fi benefică celor care au deja un nivel de trai peste medie. Cei care abia îşi concentrează eforturile pe obţinerea unei bunăstări materiale, ar fi cam lăsaţi pe drumuri de politicienii cu orientare majoritar de dreapta.

The Telegraph ne informează că Rebelii sirieni cer un nou val de proteste în capitalele arabe”. Planul opozanţilor este următorul: ei vor să sporească presiunea asupra regimului Assad prin stârnirea nemulţumirii faţă de reprimarea violentă a manifestaţiilor pro-democraţie din ţara sa. Demonstraţiile sunt planificate pentru prima săptămână a lunii iulie.

Dincolo de ocean, Washington Post deschide ediţia cu următorul titlu: Relaţiile dintre SUA şi Pakistan sunt în pericol”. Din ce în ce mai mulţi oficiali pakistanezi sunt supuşi la presiuni interne. Printre aceştia şi şeful statului major generalul Kyiani, iar astfel sunt periclitate operaţiunile antiteroriste. Analiza cotidianului american vine în contextul recentelor arestări ale unor informatori care lucrau pentru agenţia americană de informaţii externe (CIA) şi a operaţiunii americane din Pakistan de capturare a liderului reţelei Al-Quaida, Osama bin Laden, soldată cu eliminarea acestuia.

 
Revista Presei Europene cu Laurenţiu Diaconu-Colintineanu şi Magda Prelipceanu