Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Strasbourg trebuie să asculte de vocea raţiunii (The Telegraph)

Respectarea drepturilor fundamentale ale omului este un principiu care stă la baza construcţiei europene moderne. Ce te faci însă atunci când aceste deziderate sunt manipulate şi instrumentate în scopuri nu atât de nobile precum cele pentru care au fost create?

Ministrul britanic de interne, doamna Theresa May, încearcă să împiedice folosirea articolului 8 din Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului drept o barieră în calea deportării imigranţilor ilegali. Este vorba despre articolul care face referire la „dreptul la viaţa de familie”. Dar cum se împacă ideea de viaţă de familie cu legea în condiţiile în care tocmai acea viaţă se desfăşoară în ilegalitate? Şi nu este oare un afront atunci când un imigrant care a comis grave infracţiuni precum crimă sau viol nu poate fi deportat pentru că are un partener de viaţă sau un copil în Marea Britanie?

Presa britanică a dus o campanie îndelungată pentru amendarea practicilor juridice de acest fel, iar ministrul May încearcă să demonstreze acum juriştilor că dreptul la viaţa de familie nu este absolut. Însăşi Convenţia prevede că statul poate „interveni” în situaţii ce ţin „interesul naţional, prevenirea criminalităţii şi siguranţă publică”. Chiar şi aşa, doamna ministru are şanse mici de succes. Interpretarea judecătorilor este deseori mult prea laxă şi permisivă, atât la Londra, cât mai ales la Strasbourg, la CEDO. Presa britanică este însă mulţumită că măcar există un demers în acest sens.

Statul de drept este sacrificat de dragul imaginii (Die Welt)

Diferendul fiscal cu Elveţia ne arată ce relaţie oportunistă are Germania cu conceptul de stat de drept. O dezbatere ce ar trebui să fie tehnică şi lucidă primeşte o serie de tonuri moralizatoare absolut fără niciun folos.

Imaginaţi-vă că sunteţi în Olanda şi cumpăraţi într-un coffeeshop un joint cu cardul de credit. Datele vă sunt păstrate şi la un moment dat, acestea sunt furate de un agent al Institutului german de Combatere a Consumului de Cannabis. Şi când Olanda ar emite un mandat de arestare pe numele hoţului, marile partide germane ies la rampă şi îl decorează pe agent cu Meritul nu-ştiu-care. Un scenariu imposibil, nu? Ei bine nu! Nu când este vorba despre cel mai mare duşman al statului german: evazionistul fiscal.

Că Elveţia a emis mandat de arestare pe numele unor agenţi ai Fiscului german pentru că aceştia au cumpărat un CD cu date bancare furate în 2010 este o afirmaţie falsă care lasă impresia că detaşamente de vaci Milka vor invada în curând Germania pentru a ocupa cel puţin 3 landuri federale. Nu Elveţia a făcut acest gest, ci un tribunal elveţian, iar gestul este cât se poate de normal şi de legal. Dar dezbaterea privind tragerea evazioniştilor la răspundere a atins dimensiuni de exorcizare a unui rău universal.

Plus că e greu de înţeles de ce anume au ajuns evazioniştii nişte personaje atât de negative. Întrebarea „cu factură sau fără” este atât de uzuală în Germania încât a eluda Fiscul măcar cu câţiva euro este un delict cavaleresc. Marele pericol al acestei dezbateri populiste este încălcarea principiilor statului de drept de dragul unui sentiment generalizat de dreptate care nu respectă însă legea. Or legea e lege, chiar şi atunci când nu ne convine.

Două săptămâni pentru a convinge (Le Figaro)

Astăzi începe oficial campania electorală în Franţa. Nicolas Sarkozy şi Francois Hollande se pregătesc deja pentru confruntarea din turul al doilea.

În Franţa şi-au făcut apariţia panourile electorale care aşteaptă să fie placate cu afişe. Începând de astăzi, clipurile candidaţilor vor fi difuzate la radio şi TV, iar regula împărţirii echitabile a timpilor de antenă intră în vigoare pentru următoarele două săptămâni de campanie oficială. Vor începe dezbaterile cu toţi cei zece candidaţi înscrişi în primul tur de scrutin cu reguli stricte de timpi alocaţi fiecăruia.

Deşi mai multe sondaje afirmă în continuare că alegerile din 2012 ar putea înregistra un record de absenteism la urne, există mai multe indicii care arată un trend de mobilizare a alegătorilor cu doar 13 zile rămase până la vot. Inclusiv numărul alegătorilor înscrişi pe liste a crescut uşor la 45 de milioane, cu 500.000 mai mult decât în urmă cu cinci ani. Probabil că un motiv pentru această tendinţă este şi dezbaterea privind votul prin procură ce va fi introdus anul acesta.

 
Revista presei internaţionale cu Laurenţiu Colintineanu