Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Suflul războiului se face simţit în continuare în Sudan (Le Monde)

suflul-razboiului-se-face-simtit-continuare-sudan.jpg

Suflul războiului se face simţit în continuare în Sudan (Le Monde)

Sarkozy asistă bogaţii( Liberation). Alertă privind datoria publică a SUA” (Le Figaro). „Recordul deficitului comercial francez” (Les Echos). „Niciun cent fără un program nou (Frankfurter Allgemeine Zeitung).

Le Monde scrie azi în editorialul de primă pagină că „Suflul războiului se face simţit în continuare în Sudan. După divizarea ţării în urma unui referendum în Sudanul de Nord şi cel de Sud, situaţia umanitară la graniţă se deteriorează constant. 100.000 de persoane s-au refugiat, conform unui raport ONU, din oraşul Abyei, revendicat de ambele state nou formate. 1500 de persoane şi-au pierdut viaţa în 2011 în violenţele motivate etnic din Sudan. În plus, ciocnirile dintre cele două tabere periclitează recoltele, astfel încât foametea promite să facă şi mai multe victime.

Tot în Le Monde găsim şi un articol interesant despre mândriile şi regretele lui Jaques Chirac din timpul preşedinţiei sale.

Liberation titrează că Sarkozy asistă bogaţii. Formaţiunea preşedintelui francez UMP a criticat deseori, în ultima vreme, persoanele care primesc ajutor social, dar în acelaşi timp a relaxat fiscalitatea pentru cei cu venituri mari şi extrem de mari. Este această atitudine o avanpremieră a anului 2012?, se întreabă jurnaliştii francezi. Să ne amintim că, anul viitor, Franţa va alege un nou preşedinte.

Le Figaro publică o Alertă privind datoria publică a SUA. Blocajul politic de peste ocean îi îngrijorează nu numai pe francezi, ci şi pe investitorii de pe bursele internaţionale. Ratingul AAA privind creditele americane este foarte aproape de a se prăbuşi, iar efectele unei degradări din partea agenţiilor internaţionale nu sunt deodamdată cuantificabile în sume precise. Agenţia Fitch a lansat deja un avertisment dur la adresa Washingtonului. Specialiştii au precizat că le va fi imposibil să menţină actualul rating de ţară dacă politicienii nu vor reuşi să cadă de acord asupra unei modalităţi de plafonare a datoriei publice.

Cotidianul Les Echos este îngrijorat de „Recordul deficitului comercial francez”. Pentru prima dată de multă vreme încoace, deficitul a depăşit suma de 7 miliarde de Euro (în aprilie). Economia franceză are o problemă de competitivitate şi plăteşte o factură mult prea mare la energia electrică utilizată, cred editorialiştii care mai atrag şi atenţia asupra climatului de afaceri destul de tensionat din Hexagon.

Crizele europene: castravetele şi Grecia

Frankfurter Allgemeine Zeitung scrie în cazul Greciei: „Niciun cent fără un program nou. Raportul elaborat de CE, FMI şi BCE şi publicat miercuri constată că Grecia are nevoie de un nou pachet de finanţare, altfel va intra în faliment. Având în vedere că Atena nu va putea tranzacţiona titluri de stat la bursă în 2012 din cauza unor randamente extrem de mari, pachetul actual convenit până în 2013 nu va fi suficient. În discuţie este şi amânarea următoarei tranşe de bani din acordul în vigoare până la adoptarea unui nou plan de salvare a Greciei.

Raportul mai precizează şi că Atena şi-a atins ţelurile politice, dar că este în urmă la capitolul colectare de impozite.

Din Sueddeutsche Zeitung aflăm că „Un castravete infestat cu periculoasa tulpină a bacteriei E.coli a fost găsit în oraşul german Magdeburg”. Descoperirea a fost făcută în tomberoanele de gunoi ale unei familii din capitala landului Saxonia-Anhalt ai cărei membri suferă de complicaţii în urma infectării. Anchetatorii au precizat că legumele fuseseră aruncate la gunoi de circa o săptămână şi jumătate, aşa încât este extrem de greu de aflat originea lor.

Orientul Mijlociu – butoiul cu pulbere al lumii

The Telegraph ne anunţă din Marea Britanie că „Mii de militari sirieni se deplasează către graniţă”. Contingentul se află sub comanda notoriului sângeros frate al preşedintelui Bashar al Assad. Este de aşteptat ca oraşul Jisr al-Shughur să devină scena răzbunării celor 120 de militari ucişi, conform unor surse de stat siriene, într-o ambuscadă de către bande înarmate. Deja 100 de locuitori ai oraşului au fugit peste frontieră în Turcia, alţii caută adăpost în biserici şi moschei din sate învecinate.

El Pais ne informează că „Ministrul spaniol al apărării urmează să ceară parlamentului de la Madrid prelungirea mandatului trupelor din Libia pe termen nedifinit”. Misiunea NATO a avut un mandat iniţial de 90 de zile, care a fost apoi extins cu aceeaşi perioadă.

Tot în El Pais aflăm că „Spania este nemulţumită de anunţul CE de a despăgubi producătorii agricoli cu 150 de milioane Euro” pentru pierderile în urma răspândirii bacteriei E.coli. Spania a suferit mult mai mult în urma acuzaţiilor greşite ale Germaniei şi cere rambursarea sumelor în cuantum de 90% sau chiar 100%. „30% ni se pare insuficient”, mai spune ministrul spaniol.

 

Revista Presei Europene cu Laurenţiu Diaconu-Colintineanu şi Magda Prelipceanu