Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


The Telegraph – Romania aluneca neremarcat in despotism (blog)

Odată ce Guvernul Ponta a fost instalat la putere, a început să transmită mesaje clare că nu se va lăsa deranjat de amabilităţi constituţionale. Şirul de schimbări nedemocratice în instituţii independente, ameninţările la adresa Justiţiei, toate acestea au provocat îngrijorări întemeiate la Bruxelles, deşi încă nu e clar ce poate face UE.

 

Acest conglomerat de state nu are el însuşi o istorie prea curată a democraţiei. Să nu uităm că un referendum care nu e pe placul Uniunii este repetat imediat până când produce rezultatul dorit de birocraţii europeni. Dacă Executivul de la Bruxelles este atenţionat în chestiuni precum depăşirea atribuţiilor sale din Tratate, atunci Comisia argumentează că faptele trec înaintea legislaţiei – ceea ce e, mai mult sau mai puţin, apărarea lui Victor Ponta.

Deseori uităm cât de fragil şi cât de preţios este modelul democratic parlamentar şi nu e nimic greşit sau întâmplător că România tinde către acest ideal. Ţara se află la periferia Europei atât politic cât şi geografic. Şi din nou uităm că nemulţumirile din vecinătatea Balcanilor au talentul să devină problemele tuturor europenilor. Deci problemele României de azi sunt şi ale noastre.

Focus – Copilul problemă al Europei: Romania

După raportul CE privind progresele României în reforma Justiţiei, revista germană îl citează pe eurodeputatul creştin-social Manfred Weber care îl acuză deschis pe premierul Victor Ponta de îndepărtarea ţării sale de valorile europene. „Eram cu siguranţă mult mai avansaţi cu România şi Bulgaria şi vedem acum un regres evident pe care nu i-l putem atribui decât premierului Victor Ponta”. Weber crede că există mai multe posibilităţi prin care România poate fi constrânsă să acţioneze pentru respectarea democraţiei. „Se pot opri fondurile europene în totalitate, dar în punctul acela nu am ajuns încă”, a mai spus europarlamentarul german.

der Standard - Anularea dreptului de vot, cea mai aspră sancţiune pentru România

Prea multe opţiuni nu stau la dispoziţia autorităţilor europene. „Singura putere pe care o avem este claritatea şi fermitatea cuvintelor noastre”, a spus în context comisarul Viviane Reding. Comisia Europeană nu poate declanşa o procedură de infringement pentru că nu s-a încălcat vreo dispoziţie a Tratatelor Europene. Chiar şi sancţiunile prevăzute în MCV nu mai pot intra în vigoare pentru că termenul de folosire a lor a expirat în 2010. Probabil că aderarea la Spaţiul Schengen va fi amânată pe termen nedefinit, dar cea mai gravă sancţiune posibilă ar fi suspendarea dreptului de vot al României în Consiliul European. Procedura poate fi declanşată de o treime a statelor membre sau de CE şi trebuie aprobată cu majoritate calificată în Consiliu.

Stern – Ponta face un şpagat politic

În chestiunile criticate de raportul MCV, prim-ministrul Ponta încearcă să minimizeze observaţiile venite de la Bruxelles. Dacă cineva i se opune în ţară, atunci e fascist. Reacţiile externe ar fi şi ele rezultatele unei propagande fasciste originară din opoziţia de dreapta. La capitolul Justiţie, raportul ar marca definitiv înfrângerea lui Traian Băsescu. Totul e din vina fostelor guverne, cel puţin aşa crede ministrul Justiţiei Titus Corlăţean. Tudor Chiuariu, fost ministru liberal în aceeaşi funcţie, crede chiar că raportul Comisiei se citeşte ca un manifest de campanie pentru Băsescu.

La Tribune – Economia românească, victima colaterală a derapajelor politice

Atentat la statul de drept şi la independenţa Justiţiei, încălcarea normelor democratice şi suprimarea instituţiilor independente – lista reproşurilor de la CE este lungă şi fără echivoc. E cert că România se găseşte într-o criză politică fără precedent. Dar dacă adăugăm şi contextul economic nefavorabil, atunci România e într-o situaţie extrem de gravă. Probabil că efectele nu se vor vedea pe termen scurt, dar pe termen mediu unii investitori s-ar putea decide să se retragă de pe piaţa românească. Or, tocmai aceşti investitori sunt unica şansă de a relansa economia românească şi de a compensa efectele rigorii bugetare impuse de criză. Transparenţa Justiţiei este o condiţie fundamentală pentru un climat de business propice. Şi aşa investiţiile străine directe au scăzut cu aproape 14% anul trecut. Dacă politicienii nu vor asigura stabilitate şi încredere, România nu va sta deloc bine.

Le Monde – Romania, rechemată la ordine de UE

Cotidianul francez explică pe larg conţinutul raportului MCV publicat de CE la Bruxelles. În afară de aceste informaţii, finalul articolului trage un semnal puternic de alarmă pentru Bucureşti. Bulgaria – ţară căreia i se cer eforturi în consolidarea independenţei judecătorilor şi combaterea crimei organizate – primeşte de la Comisie un termen de 18 luni până la următoarea evaluare. În cazul României, următoarea monitorizare va avea lor înainte de finele acestui an. În acest moment, România şi Bulgaria sunt decuplate de fato una de cealaltă în chestiuni legate de reforma statului. Iar Bulgaria are deja un avans considerabil.