Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Teroristul kamikaze din Suedia s-a radicalizat în Marea Britanie (Le Figaro)

„Copiii şi soţia lui Taimur Abdulwahab locuiesc la Luton, în Marea Britanie” (Daily Mail). „În ciuda atentatului terorist, suedezii îşi apără modelul de societate deschisă” (Le Monde). „Noua agendă pentru Orientul Apropiat” (Osservatore Romano). „Miniştrii de externe ai UE au publicat o declaraţie comună în care afirmă că sunt gata să recunoască un stat palestinian în cadrul unei soluţii negociate” (Le Figaro). „Berlusconi este pus la încercare” (La Croix). „Berlusconi oferă un pact legislativ moderaţilor” (Corriere della Sera).

Ziarele franceze şi europene se interesează de mersul anchetei privind atentatul terorist din Suedia.

Teroristul kamikaze din Suedia s-a radicalizat în Marea Britanie”, ne informează Le Figaro. În testamentul său, Taimur Abdulwahab afirma că „a acţionat la indicaţiile Statului islamic din Irak, ramura irakiană a organizaţiei teroriste Al-Qaida”. Teroristul, care urma să împlinească 29 de ani duminica asta, a devenit cetăţean suedez în 1992.

Copiii şi soţia lui Taimur Abdulwahab locuiesc la Luton, în Marea Britanie”, după cum ne informează cotidienele britanice Daily Mail şi The Daily Telegraph. Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a trimis în Suedia o echipă de 7 specialişti pentru a-i ajuta pe anchetatorii suedezi.

Totuşi, „în ciuda atentatului terorist, suedezii îşi apără modelul de societate deschisă”, precizează Le Monde. Aflăm că atentatul din 11 decembrie este primul atentat terorist din întreaga istorie a Suediei. Totuşi, Suedia a mai fost confruntată cu violenţă politică, mărturie stau asasinarea în 1986 a premierului Olof Palme şi în 2003 a ministrului afacerilor externe, Anqa Lindh. În ambele cazuri, cei doi demnitari au fost omorâţi în stradă dar suedezii ţin la absenţa distanţei între aleşi şi cetăţeni. De fiecare dată însă, suedezii s-au întrebat dacă modelul lor de societate este cel drept. Totuşi, în urma fiecărei violenţe politice, inclusiv a atentatului de ieri, autorităţile nu au luat nicio măsură excepţională pentru întărirea securităţii instituţiilor statului. Ieri, Anders Thornberg, purtătorul de cuvânt al serviciului secret suedez, Sapo, a declarat că într-o societate aşa deschisă ca cea suedeză este greu să fie supravegheaţi toţi indivizii. Totuşi, premierul Fredrik Reinfeldt a făcut apel la cetăţeni să nu cadă în islamofobie, atitudine apreciată de întreg eșichierul politic şi de presă. „Suedia nu va renunţa la principiile statului de drept şi la modelul unei societăţi bazate pe consens” – este concluzia din Le Monde.

Secretarul de stat american, Hillary Clinton a relansat procesul de pace în Orientul Apropiat. Acesta este un alt subiect tratat de ziarele franceze şi europene.

Cotidianul editat de Vatican, Osservatore Romano, se ocupă chiar pe prima pagină: „Noua agendă pentru Orientul Apropiat”, căci şefa diplomaţiei americane a lansat, practic, o nouă agendă pentru dialogul israelo-palestinian. Hillary Clinton a declarat ieri că „este inevitabilă formarea unui stat palestinian”, dar, atât liderii israelieni cât şi cei palestinieni nu sunt gata să îşi asume deciziile dificile pentru a ajunge cu adevărat la rezultate – palestinienii să aibă un stat iar israelienii să trăiască în pace. Unii lideri israelieni, cum este şeful partidului laburist, Ehud Barak, fost premier, este gata să accepte o concesie majoră: împărţirea Ierusalimului pe baza criteriilor demografice.

Le Figaro scrie că „miniştrii de externe ai UE au publicat o declaraţie comună în care afirmă că sunt gata să recunoască un stat palestinian în cadrul unei soluţii negociate”. Fostul şef al diplomaţiei europene, Javier Solana, a propus ca UE să adopte sancţiuni la adresa Israelului pentru a-l determina să facă concesii, posibilitate respinsă de unii miniştri europeni.

Propun să revenim în Europa, mai exact în Italia, unde Guvernul este pe cale să piardă încrederea în Parlament.

Pentru La Croix, „Berlusconi este pus la încercare”. Şeful guvernului italian va reuşi, poate, să evite astăzi un vot de cenzură în Parlament, dar „situaţia sa devine mai fragilă pe zi ce trece”, notează cotidianul catolicilor francezi.

Berlusconi oferă un pact legislativ moderaţilor”, ne informează Corriere della Sera, cotidianul italian cu cel mai mare tiraj.

Şi La Stampa, cotidian editat la Torino, al treilea ca tiraj în Italia, scrie despre „apelul lui Berlusconi către moderaţi: un pact legislativ”. Ofertă respinsă de partidul lui Gianfranco Fini, Futuro e Liberta (Viitor şi Libertate).

Să notăm şi alte subiecte de interes pentru europeni.

Le Monde se ocupă de alegerile din Kosovo: „comisia electorală anunţă victoria premierului în exerciţiu, Hasim Thaci”.

Kosovo îşi reconfirmă primul ministru”, este titlul din Liberation, un titlu uşor exagerat, căci premierul Hasim Thaci a obţinut numai 33 % din voturi, este pe primul loc, însă formarea unei coaliţii nu va fi uşoară.

Presa franceză este în special interesată de polemicile din sânul Guvernului pe tema condamnării a patru poliţişti urmăriţi penal pentru agresiune, tentativă de omor şi acuzaţii false. Se întâmplă la Saint Denis, în Nordul Parisului. Cei implicaţi ar fi aruncat responsabilitatea unui accident cu maşina poliţiei pe seama unei persoane aflate în urmărire. Ei bine, premierul Francois Fillon vrea ca Justiţia să fie cea care va decide soarta poliţiştilor, dar ministrul de Interne, Brice Hortefeux şi-a declarat susţinerea pentru subordonaţii săi.

Guvernul divizat pe tema condamnării poliţiştilor de tribunalul din Bobigny”, este titlul din Le Monde.

Liberation scrie că „premierul îl chemă la ordine pe ministrul de Interne care se încăpăţânează în a-I susţine pe poliţişti”.

Le Temps, cotidianul francofon elveţian, editat la Geneva, se ocupă de fiscalitate: „în loc să crească impozitele firmelor străine, cantoanele au decis să scadă impozitele pentru firmele elveţiene”.

 
Revista Presei Europene cu Ştefan Popescu şi Magda Prelipceanu