Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cât timp Gaddafi e liber, Libia nu poate avansa (The Teleghraph)

gaddafi-muammar.jpg

Muammar el Gaddafi

Rebelii avansează către Sirte (Le Monde) - Irene ar putea costa zeci de miliarde de dolari (Le Figaro) - Criza datoriilor poate genera o nouă atitudine civică (Welt) - Întâi iradiat, apoi incinerat (Sueddeutsche Zeitung) - O lovitură sângeroasă în inima Al-Quaida (Washington post)

Le Monde

Rebelii avansează către Sirte

Operaţiunile militare derulate de rebelii libieni sunt în plin avânt. În acest sfârşit de săptămână ei au reuşuit să se apropie de oraşul natal al colonelului Muammar el Gaddafi, Sirte, şi au realizat şi o victorie importantă la Bin Jawad, pe frontul de est. Liderii rebeli au anunţat că poartă negocieri cu şefii triburilor din Sirte pentru ca evita lupte sângeroase şi victime în oraş.

De asemenea, Consiliul Naţional de Tranziţie a anunţat că aceste negocieri nu-l implică în nicio formă de colonelul Gaddafi. În contextul avansului trupelor rebele în Libia, la Paris va fi organizată joi o conferinţă internaţională care doreşte să reprezinte începutul opraţiunii de reconstrucţie a ţării.

The Telegraph

Cât timp Gaddafi e liber, Libia nu poate avansa

Cu cât dictatura este mai dură şi mai de lungă durată, cu atât reconcilierea naţională devine mai dificilă. Irakul este un exemplu cu care se confruntă întreaga comunitate internaţională chiar şi astăzi. Consiliul Naţional de Tranziţie este conştient de pericolul izbucnirii unui război civil după răsturnarea regimului Gaddafi, aşa că a ordonat propriilor forţe să nu comită acte de răzbunare la adresa trupelor loialiste.

Pentru că, în afara nevoilor umanitare uriaşe ale ţării, CNT va avea de găsit o soluţie pentru a dezarma sutele de grupări din Libia. Apoi va trebui să găsească un numitor comun pentru interesele acestora. Iar această provocare pare a fi chiar mai mare decât detronarea lui Muammar el Gaddafi. Şi atâta timp cât colonelul mai este în libertate, forţele loiale dictatorului vor fi o piedică în calea soluţionării marilor provocări în Libia.

Le Figaro

Irene ar putea costa zeci de miliarde de dolari

Furtuna perfectă a trecut, panica la fel. În urmă au rămas 12 morţi şi pagube materiale importante. Guvernatorul din New Jersey a declarat pentru NBC că pagubele s-ar putea ridica la zeci de miliarde de dolari. Un bilanţ alternativ efectuat de institutul Kinetic Analysis arată însă pierderi de doar 7 miliarde. Este de aşteptat şi ca acţiunile marilor concerne de asigurări să cadă odată cu deschiderea burselor.

Cotaţiile bursiere ale acestor companii au început să scadă de vineri, investitorii anticipând nervozitatea acestui sector odată cu furtuna tropicală Irene. Cert este însă şi că evenimentul mediatic numit Irene nu va ajunge nici pe departe la suma de 100 de miliarde de dolari pagube materiale aşa cum a fost cazul uraganului Katrina.

Welt

Criza datoriilor poate genera o nouă atitudine civică

Criza trebuie să ducă la un sentiment mai pronunţat de apartenenţă la comunitate. Schimbările provocate de criza economică şi financiară pot fi privite şi ca o şansă: putem profita dintr-un angajament civic mai pronunţat. Pentru că în ultima vreme, Europa a suferit din cauza unor reguli neviabile, a unui surplus de statalitate şi a unei lipse de răspundere din partea elitelor.

Suntem într-un moment în care semănăm izbitor cu un copil pe terenul de joacă picat într-o baltă. El aşteaptă să fie curăţat de părinţi, noi trebuie să ne curăţăm singuri. Şi poate nici nu e atât de rău. A sosit momentul ca societatea să preia frâiele deciziei politice prin mecanismele angajamentului civic. Criza nu ănseamnă doar vina aruncată în ograda politicului şi a pieţelor financiare, ci întrebarea ce putem face cu toţii să nu mai ajungem aici. Iar această perspectivă are şi ceva încurajator.

Sueddeutsche Zeitung

Întâi iradiat, apoi incinerat

Pământ radioactiv este îngropat, nămolul bogat în izotopi radioactivi este ars, iar premierul japonez Naoto Kan vrea un depozit de deşeuri nucleare cel puţin temporar. Totul se petrece la Fukushima, locul dezastrului nuclear din luna martie a acestui an. La cinci luni de la catastrofa cauzată de cutremur şi tsunami, autorităţile nipone vor să scape de reziduuri într-o manieră îndoielnică.

Până în prezent, 334 de curţi de şcoli şi grădiniţe din Fukushima au fost decontaminate prin excavarea unui strat de pământ radioacitv. Spre exasperarea părinţilor, acel strat a fost reîngropat în aceleaşi curţi din simplul motiv că muncitorii nu aveau unde să-l ducă. Aşadar, rugămintea premierului (care se retrage luni din funcţie) adresată prefecturii Fukushima de a accepta un depozit temporar de deşeuri nucleare vine prea târziu. Conform regulilor nipone în materie de securitate nucleară, toate şcolile din provinciile învecinate trebuie scăpate de pământul contaminat.

Washington Post

O lovitură sângeroasă în inima Al-Quaida

Moartea lui Abd al Rahman pare a fi doar o ştire de duzină în contextul operaţiunilor antiteroriste din Pakistan. Dar, de fapt, este o lovitură puternică pentru reţeaua teroristă şi pentru grupul de lideri ai acesteia concentrat în jurul lui Osama bin Laden. Rahman era deschiderea către lume a lui bin Laden.

Cei doi discutau despre strategie, personal, operaţiuni sau evoluţii politice. Uciderea lui al Rahman echivalează cu imposibilitatea de a mai organiza un atac de proporţii împotriva SUA. Cu o conducere atât de vlăguită în Pakistan şi regiunile tribale din Afganistan, centrul de putere va migra probabil către ramurile puternice ale organizaţiei din peninsula arabă. 

 
Revista Presei Europene cu Laurenţiu Diaconu-Colintineanu şi Magda Prelipceanu