Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tunisia încearcă să scape de haos (Le Figaro)

„Tunisia: Incertitudinile de după Ben Ali” (Les Echos). „Tunisienii îşi apără revoluţia” (L’Humanité). „Soţia fostului preşedinte tunisian a pus la punct un sistem mafiot de control al bogăţiilor ţării” (France-Soir). „Lumea arabă, cui îi vine rândul?” (Libération). „O spadă a lui Damocles deasupra revenirii economice” (Osservatore Romano). 

Ziarele franceze şi europene scriu mult despre aşa-numita revoluţie de iasomie din Tunisia.

Tunisia încearcă să scape de haos”, consideră Le Figaro care publică o fotografie mare cu un tanc al armatei tunisiene înconjurat de soldaţi în faţa unei clădiri. Le Figaro precizează că „un guvern de uniune naţională ar trebui să vadă azi lumina zilei”.

Tunisia: Incertitudinile de după Ben Ali”, titrează Les Echos, care anunţă că „fostul om forte al regimului, generalul Ali Sériati a fost arestat”.

Tunisienii îşi apără revoluţia”, scrie încântat cotidianul comuniştilor francezi L’Humanité care publică şi „ceea ce au declarat cândva amicii francezi ai dictatorului”.

France-Soir se interesează de soţia dictatorului tunisian. Ea este cea care a scufundat Tunisia. „Soţia fostului preşedinte tunisian a pus la punct un sistem mafiot de control al bogăţiilor ţării. Ea era urâtă de popor”, afirmă cotidianul popular.

Lumea arabă, cui îi vine rândul?”, se întreabă ironic Libération. „Căderea lui Ben Ali în Tunisia ar putea pune în pericol şi alte regimuri autoritare”, consideră cotidianul cu simpatii de stânga. Pe prima pagină din Libération sunt publicate 6 portrete de şefi de state arabe, cel al lui Ben Ali este tăiat de un X. Rămân, în ordine: Hosni Moubarak – Egipt, Abdelaziz Bouteflika – Algeria, Muammar al-Kadhafi – Libia, Bachar al-Assad – Siria şi Abdallah III – Iordania.

Să notăm şi editorialul din Libération (semnat Laurent Joffrin) intitulat: „Tunisia: drumul greu spre democraţie”. „Anarhia riscă să aducă o altă dictatură şi, dacă, din întâmplare, democraţia se instalează, ea riscă să fie profitabilă în primul rând islamiştilor care au captat spiritul cartierelor populare. Ipoteza nu este deloc irealizabilă. Bătrânul lider integrist tunisian, Rached Ghannouchi, retras la Londra, ar putea reveni în glorie şi lansa cu succes partidul său, până acum interzis şi reprimat – Hizb Ennahda (Partidul Renaşterii). Şi asta, prin alegeri libere. Dar încă nu suntem într-o asemenea situaţie. Astăzi, poporul tunisian a demonstrat că apelul pentru libertate are un ecou universal şi că, indiferent dacă suntem chinez, iranian sau arab, preferăm oricărei dictaturi, a lui Alah sau a Partidului, un regim unde drepturile sunt recunoscute şi unde conducătorii sunt supuşi verdictului poporului, adică un regim în care, cum spunea Winston Churchill, «când cineva va suna la uşă la 6 dimineaţă, sunteţi siguri că este cel care va aduce laptele»”.

Creşterea preţurilor din Europa până în India.

O spadă a lui Damocles deasupra revenirii economice”, notează Osservatore Romano, ziarul editat de Vatican. „Flacăra inflaţiei poate incendia cele mai importante economii ale lumii. Din Europa până în India şi China, preţurile cresc iar relansarea economică este frânată”. Alarma pentru zona euro a fost trasă de preşedintele Băncii centrale europene (BCE), Jean-Claude Trichet. În decembrie 2010, inflaţia anuală celor 17 ţări ale zonei euro a fost de 2,2 %, peste pragul de 2 % fixat de BCE ca fiind esenţial pentru stabilitatea preţurilor. Dacă Germania are o inflaţie de 1,7 % şi Italia de 1,9 %, în Finlanda, inflaţia ajunge la 2,7 % iar în Spania chiar până la 3 %. Semnale care justifică reacţia lui Trichet cu privire la stabilitatea preţurilor. „Dar, problema inflaţiei nu priveşte numai ţările UE. Adevărata necunoscută este reprezentată de ţările emergente. India a avut în decembrie o inflaţie de 8,4 %, cu un punct mai mare decât în noiembrie. În pericol este şi China, care, în ciuda creşterii economice spectaculoase, riscă o periculoasă bula imobiliară şi de credit”, se mai arăta în Osservatore Romano.

Ziarele euro-franceze comentează şi anunţul premierului irlandez cu privire la organizarea de alegeri  anticipate.

Primul ministru irlandez, Brian Cowen, anunţă alegeri legislative anticipate”, scrie Le Monde. Premierul irlandez a anunţat că alegerile vor fi organizate imediat ce legea bugetului va fi adoptată. „Deşi șeful Guvernului de la Dublin este creditat cu numai 14 % din intenţiile de vot, totuşi acesta va rămâne în fruntea partidului de guvernământ (Fianna Fail, adică Partidul Republican) şi va încerca să obţină un nou mandat. Acest lucru nu este acceptat nici în sânul propriului partid. Astăzi ministrul de externe, Michael Martin, şi-a prezentat demisia şi a declarat că va vota contra şefului său”. Ziarele franceze şi europene subliniază dificultatea partidului de guvernământ de a găsi un alt lider.

Să notăm şi un alt subiect din presă euro-franceză.

Noul ajutor pentru a deveni proprietar”, este explicat de Le Parisien/Aujourd’hui en France. „Este o nouă măsură a Guvernului francez pentru a facilita cumpărarea unei locuinţe”, ne informează cotidianul popular care subliniază că „împrumutul garantat de statul francez este fără dobândă”.

 
Revista Presei Europene cu Ştefan Popescu şi Magda Prelipceanu